Fransk mat utsedd till kulturarv
Foto: Franska turisbyrån
Vid Unescos möte i Nairobi beslutades det att fransk mat ska listas som ett kulturarv som bör bevaras.

Det franska köket ligger numera på Unescos lista över ”immateriella kulturarv”. Listan infördes 2003 och är en motpart till världsarvslistan. Syftet med listan är att bevara även icke-materiella traditioner inom kulturen som anses vara hotade. Detta är första gången en mattradition hamnar på listan.

– De gastronomiska måltiderna i det franska köket, med dess riter och presentation, uppfyllde våra krav för att vara med på listan, motiverade Unescos experter beslutet att ta med fransk mat, enligt BBC.

En grupp av ledande kockar i Frankrike har kämpat länge för att få deras mat utsedd till ett hotat kulturarv. Kockarna befarar att det moderna livet och den globala matindustrin hotar det franska köket, säger journalisten Christian Fraser till BBC.

Andra nya ”immateriella kulturarv ”på listan för året är även Peking-opera, spansk flamenco och medelhavsdieten.