Annons
Annons
Nyhet

Piloter flög till fel stad

Passagerarna på Spanairs flight från Barcelona till Santiago de Compostela blev häromdagen mycket förvånade när de väl landat. De skulle till Santaigo de Compostela, men på terminalen utanför flygplansfönstren stod det Sevilla. Flygplatskoden för Santiago de Compostela flygplats är SCQ. Jämfört med koden för Sevilla, som är SVQ, skiljer det bara någon centimeter på tangentbordet.

Text: Redaktionen • 2006-08-09 Uppdaterad 2006-08-09

Passagerarna på Spanairs flight från Barcelona till Santiago de Compostela blev häromdagen mycket förvånade när de väl landat. De skulle till Santaigo de Compostela, men på terminalen utanför flygplansfönstren stod det Sevilla.

Flygplatskoden för Santiago de Compostela flygplats är SCQ. Jämfört med koden för Sevilla, som är SVQ, skiljer det bara någon centimeter på tangentbordet. Detta gjorde att piloterna, inhyrda från det svenska bolaget Nordic Airways, styrde mot fel stad, skriver DN på sin webbplats.

– Innan planet får lyfta måste det registeras en färdplan från flygledningen i Bryssel. Den här gången blev det en med fel bokstavskoder. Så piloterna har flugit rätt, säger Thomas Bergström, vd för Nordic Airways AB till DN.

När misstaget upptäckts fyllde man på bränsle flög vidare till Santiago de Compostela.


Text: Redaktionen • 2006-08-09
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top