• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Mobiltelefoner kan orsaka flygolyckor

  Påslagna mobiltelefoner kan kopplas till flygincidenter. En vanlig mobil kan slå ut kommunikationsutrustningen i cockpit.

  Mobiltelefoner kan orsaka flygolyckor
  Mobilen kan störa flygplanet.

  Flera rapporter hävdar att mobiltelefoner kan kopplas till flygincidenter, skriver Bloomberg News. Den internationella flygtransportföreningen i Montreal rapporterar exempelvis 75 fall av misstänkta avvikelser under åren 2003 och 2009, skriver SvD.

  Efter att ett flygbolag rapporterade att en mobil satt tre gps:er i ett plan ur spel genomförde Nasa ett test 2004. Telefonen visade sig följa regelverket i USA men signalen var stark nog att slå ut satelliter.
  Delta säger att piloter och mekaniker har noterat 27 incidenter när passagerares elektroniska produkter bidragit till tekniska problem på plan.
  David Carson, tekniker vid Boeing, säger till Bloomber att skadade telefoner har använt sig av frekvenser de inte är skapta för, vilket kan störa kommunikationssystemen på ett plan.

  I Sverige säger Daniel Hellström, chef för sektionen statistik och analys på Transportstyrelsen att man inte känner till några avvikelserapporter om mobiltelefoner.
  – Däremot inte sagt att det inte är en potentiell risk. Att vi inte har sett några incidenter behöver inte betyda att det kan vara ett problem, säger Daniel Hellström.

  TEXT: TRAVEL NEWS
  per@vagabond.se

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!