• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Scandinavian Mountain Airport ska öppna 2017"

  Snart kan du ta flyget till Sälen. Initiativtagare bakom Scandinavian Mountain Airport, som flygplatsen kommer att heta, hoppas att flygplatsen ska öppna 2017.

  "Scandinavian Mountain Airport ska öppna 2017"
  Fotot är en genrebild. Foto Thinkstock.

  För drygt ett år sedan blev ett miljötillstånd klart och förra året beslutade regeringen att investera 250 miljoner kronor i ett statligt investeringsstöd till landningsbanan. Nu kvarstår bara att andra intressenter från näringslivet bidrar med sin del av finansieringen. 

  Till flygtorget.se säger företagets vd att man räknar med att den fulla finansieringen av flygplatsen och den närliggande handelsplatsen ska vara klar redan i höst.

  – Det är en första gräns vi har och sedan är juni 2016 nästa anhalt i tidplanen för då måste bygget av flygplatsen starta, säger Charlotte Skott vd för Scandinavian Mountains Airport AB.

  Planerna på att bygga en ny flygplats i området har dock stött på kritik. Bland annat har boende i området uttryckt en oro för hur bygget kommer att påverka miljön och kommunens ekonomi. På grund av detta startades en namninsamling på nätet i februari. I nuläget har listan cirka 400 underskrifter, men om ungefär dubbelt så många i kommunen skriver under så måste kommunen ta ställning till en folkomröstning. 

  Tanken är att flygplatsen ska byggas på det befintliga flygfältet Mobergskölen. Landningsbanan som finns idag ska förlängas till 2 500 meter och breddas till 45 meter.  Flygplatsen kommer ha möjlighet till 11 25 tunga rörelser per år, varav 7 200 av dessa får utgöras av linjetrafik eller charter enligt Flygtorget.

  Om flygplatsen kommer att byggas så blir den första nya flygplatsen i Sverige sedan Pajala som stod klar 1999. 

  Läs även: Spritförbud på Ryanair

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!