• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Extrem hetta hotar Europa – här är resmålen som drabbas värst

  Prognoser från europeiska vädertjänster varnar för att det kan bli upp till 50 grader varmt på Iberiska halvön i helgen.

  Extrem hetta hotar Europa – här är resmålen som drabbas värst
  Foto: Istock

  Tycker du att det varit outhärdligt varmt här i Sverige de senaste veckorna? Det är inget jämfört med de skräcktemperaturer som brittiska väderinstitutet och sajten Severe Weather varnar för på Iberiska halvön i helgen. Enligt prognoser ska det kunna bli upp till 50 grader varmt i Spanien och Portugal. 

  – Dessa temperaturer är livsfarliga, och människor kommer att dö. I Sverige fungerar samhället ganska bra upp till 35 grader och i Sydeuropa är motsvarande smärtgräns högre – men när det rör sig över 45 grader riskerar exempelvis sjukhusen att bli helt överbelagda, säger meteorologen Pär Holmgren som Aftonbladet har pratat med.

  Värst kommer sydvästra Spanien och framförallt Andalusien att drabbas, tillsammans med sydvästra Portugal. Turistorten Sevilla i Spanien ser ut att kunna få upp emot 45 grader i helgen, liksom Lissabon. Madrid förväntas uppnå 44 grader. Den varmaste temperaturen brittiska väderinstitutet förutspår i Spanien är på 48 grader, i närheten av Córdoba. Allra varmast blir det i Portugal, enligt Severe Weather. Där spår man hela 51 grader vid den sydvästra kusten i närheten av Lissabon.

  Än så länge rör det sig som tur är bara om prognoser och bör därför tas med viss reservation. 

  – Detaljer så långt fram är hopplöst att säga. Även om de säger att det ska bli 48 grader så är det inte alls säkert om det är en vecka framåt, säger meteorologen Tora Tomasdottir till Expressen Allt om resor.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!