Indien

Indien

Världsdel: Asien · Huvudstad: New Delhi · Valuta: Indisk rupee · Invånare: 1 241 491 960 ·Tidszon: UTC+05:30 · Statsskick: Förbundsrepublik · Hemsida: http://www.incredibleindia.org/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Indien, världens näst folkrikaste land med sin dryga miljard invånare, väcker förfäran och medlidande hos många. De som känner så har bilden av ett land med hundratals miljoner hopplöst fattiga som aldrig tar sig upp (de är ju födda i fel kast) och på toppen några ofantligt rika (födda i rätt kast). Och korna får inte slaktas – och därför är fattigdomen bottenlös.


Det är en bild av Indien som är en aning förlegad. Indien är ett land som gjort enorma ekonomiska framsteg sedan självständigheten från britterna 1947, framsteg som även kommit stora grupper bland de allra fattigaste till del.


Indien har en stor medelklass – runt 300 miljoner människor – som åker bil eller skoter, har kylskåp och teve och gillar att surfa på internet. Därför finns det ett enormt utbud av allt i Indien: nästan var du än hamnar finns restauranger och hotell i alla prisklasser. Vill du laga klockan, titta på tibetanskt hantverk eller köpa ett internminne till din bärbara dator? Lugn, rikshaföraren tar dig till den oändligt välförsedda basaren.


Fast trots att även de fattigaste fått det bättre de senaste decennierna är förstås klasskillnaderna ofattbara med europeiska mått mätt.


Indien är snöklädda Himalayaberg i norr med vandring, skidåkning och granskogar som gör att tankarna går till Ångermanland. Indien är också vetegula slätter, slätt och kamelkaravanromantisk öken, vita stränder och kokspalmer i söder. Här finns tusentals hinduiska pilgrimsmål, sagolika maharajapalats, obeskrivbar röra och kaos, många otäcka syner, otaliga absurda möten, många nyfikna öppna människor, starka färger, ännu starkare mat och framför allt en fullständig närvarokänsla. Indien är här och nu!

Läsning om Indien