• Huvudstad Sri Jayawardenapura
  • Valuta lankesisk rupie
  • Invånare 19.9 miljoner

Information

Sri Lanka är en droppformad liten ö strax söder om Indiens sydspets. En sinnenas ö, där kulturer har mixats genom årtusenden till att bli ett land där traditionerna än idag går hand i hand med det moderna livet.

Naturen är nära och landskapet är färgstarkt. Regnskog blandas med teplantager, risfält och högplatåer. Havet gömmer korallrev och färggranna fiskar och passar bra för dykning och snorkling, har du tur kan du få simma med sköldpaddor. Ovanför havslinjen vilar palmkantade sandstränder.

Och det är nog just naturen och kulturen som är Sri Lankas triumfkort. Regnskogen bär fortfarande spår av gamla civilisationer. Ruiner av konungastäder som Polonnaruva och Anaradhapura är imponerande och Lejonklippans, Sigiriyas, uthugga lejontassar kan än idag ge en rysning. Även européerna var här. Spåren är många och tydliga efter 1500-talets portugiser, 1600-talets holländare och 1800-talets britter. När britterna koloniserade Sri Lanka byggde man en rad vita byggnader i nyklassicistisk-morisk stil. Är du i Colombo kan du se hel drös av dessa koloniala hus i den gröna förorten Mount Lavinia.

Sri Lankas nationalrätt är rice and curry och består av ris varvat med kött, grönsaker och fisk med kokosnötsolja och mycket chili. Kryddor är populära souvenirer, andra är te, överkast och kuddar i batik och olika föremål gjorda av kokosnötter och i snidat trä. Men också ädelstenar är det gott om på Sri Lanka; stenar vars äkthet man kan testa och få ett äkthetscertifikat på.

Reportage från Sri Lanka

Städer/områden:

Webbfrågan

  • Vad är det värsta som kan hända på resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.