En majoritet av Vagabonds läsare tycker att Egypten är det resmål där osäkerheten ökat mest på sistone. Foto: Thinkstock

En majoritet av Vagabonds läsare tycker att Egypten är det resmål där osäkerheten ökat mest på sistone. Foto: Thinkstock

Egypten

Egypten skrämmer flest

Egypten upplevs som ett osäkert resmål av många resenärer. Attentatet mot ett plan med ryska turister över Sinaiöknen i höstas och knivattentatet mot ett hotell i Hurghada i januari har spätt på rädslan som tog fart i samband med oroligheterna efter arabiska våren 2011.

Text: Redaktionen • 2016-04-26

Egypten skrämmer flest
Bryssel. Känns ganska säkert. Foto: Thinkstock

Mellan 11 och 20 april genomförde Vagabond en webbaserad undersökning om hur säkert eller osäkert man upplever tio olika destinationer samt utlandsresande i allmänhet. Listan över länder som känns mest osäkra toppas av Egypten, som 78 procent av de som svarade upplever som ganska eller mycket osäkert. På andra plats kommer Turkiet (upplevs som osäkert av 73 procent) och på tredje plats Tunisien (upplevs som osäkert av 63 procent).

Först på femte plats kommer en europeisk destination. Det är Bryssel som tre veckor efter terrorattacken upplevs som ganska eller mycket osäkert av knappt hälften (48 procent) av de som svarade på enkäten. Lika många tycker att Marocko känns osäkert, trots att landet inte drabbats av attentat eller oro.

– Vår analys är att resenärerna klassar Marocko som osäkert i oroliga tider inte på grund av vad som faktiskt hänt utan på grund av det faktum att det är ett i huvudsak muslimskt land och attentaten ibland annat Paris och Bryssel utfördes av islamister, säger Per J Andersson, redaktör på Vagabond.

På frågan om man känner oro för utlandsresor i största allmänhet svarar en tredjedel att de gör det.

Säkrast i vårt urval av tio resmål tycker läsarna att New York och Thailand känns.

Egypten skrämmer flest
New York. Känns säkrast. Foto: Thinkstock

Några typiska kommentarer i undersökningen lyder: “Vissa platser i världen känns mycket säkra, som exempelvis Färöarna och Antarktis, medan Turkiet och Egypten känns mycket osäkert”, “Är extra rädd fÙ�r stora städer inom EU samt länder med muslimer” och “Jag undviker alla muslimska länder”. Flera kommentarer handlar om rädslan får stora trafikknutpunkter, som “Jag gillar inte stora flygplatser längre och absolut inte Charles de Gaulle eller flygplatsen i Bryssel – never, never”.

Men det förekommer också kommentarer som “Inga terrorister ska få hämma mitt sätt att leva. Resa är en stor del av mitt liv och ska så förbli. Jag ska tvärtom resa mer i år” och “Det är väl lika stor risk att det är en svensk stad som någon annan europeisk stad som drabbas nästa gång. Är inte speciellt orolig. Det är fler som dör i trafiken i Europa än i terrorattentat”.

– Egypten, Tunisien och många andra muslimska länder har västerländska turister en förutfattad bild av som farliga och lite suspekta. En smäll räcker – och vi flyr genast fältet. När det gäller västerländska resmål och Thailand verkar inte terror eller politisk oro påverka våra resvanor. Där har vi ett grundförtroende som är svårt att rubba, kommenterar Per J Andersson.

Osäkerhetstoppen

1. Egypten

Känns ganska osäkert: 30 %
Känns mycket osäkert: 48 %
Totalt: 78 %

2. Turkiet

Känns ganska osäkert: 33 %
Känns mycket osäkert: 40 %
Totalt: 73 %

3. Tunisien

Känns ganska osäkert: 36 %
Känns mycket osäkert: 27 %
Totalt: 63 %

4. Marocko

Känns ganska osäkert: 26 %
Känns mycket osäkert: 22 %
Totalt: 48 procent

5. Bryssel

Känns ganska osäkert: 38 %
Känns mycket osäkert: 20 %
Totalt: 48 %

6. Paris

Känns ganska osäkert: 32 %
Känns mycket osäkert: 9 %
Totalt: 41 % 

7. London

Känns ganska osäkert: 20 %
Känns mycket osäkert: 6 %
Totalt: 26 %

8. Grekland

Känns ganska osäkert: 12 %
Känns mycket osäkert: 4 %
Totalt: 16 %

9. Thailand

Känns ganska osäkert: 10 %
Känns mycket osäkert: 6 %
Totalt: 16 %

10. New York

Känns ganska osäkert: 8 %
Känns mycket osäkert: 1 %
Totalt: 9 %

Generellt för semesterresor utomlands

Känns ganska osäkert: 29 %
Känns mycket osäkert: 4 %
Totalt: 33 %

Fotnot: Vagabonds webbenkät genomfördes 11–20 april, dvs ca tre veckor efter attentaten i Bryssel. 510 personer svarade.

Läs mer

Krönika Våra resvanor styrs mer av fördomar än av terrorattentat. 


Text: Redaktionen • 2016-04-26
EgyptenNyhetTurkiet

Scroll to Top