Annons
Annons
Senegals huvudstad Dakar är en kulturell smältdegel.

Från pulserande klubbar och stilmedvetna möten med designers till isolerade öar med mörk slavhistoria - Senegals huvudstad Dakar överraskar.

Favorit

5 favoriter i Dakar – Senegals hippa huvudstad!

Senegals huvudstad Dakar är en av Västafrikas mest dynamiska städer! Vagabonds redaktör Karin Wimark listar sina 5 favoriter – från hippa surfbarer till pulserande klubbar och en ö som berört såväl Nelson Mandela som Barack Obama.

Text: Karin Wimark • 2022-03-08 Uppdaterad 2022-03-08

1. Surfhäng i Almadie & Ngor

Området Almadie sjuder av hippa surfbarer och små boutiquebutiker och bjuder på modernare vibbar än de södra delarna av Dakar. Första parkett får du på barerna som sträcker sig längs med kusten varifrån du kan spana på surfare eller hyra bräda och hoppa i själv. Drinkar & havsnära mat finns på ställen som Le Cabanon Dakar, Sharky’s, Noflaye Beach och Chez Fatou. 10 minuters båtresa bort ligger Ile de Ngor – en liten paradisisk ö strax utanför Dakars nordliga kust. Strosa på charmiga gator som är hem till konstnärer & surfare. Kanske bo kvar på Ngor Island Surf Camp för ett par surflektioner?

2. Pulserande klubbliv

Kliv in i den lejongapsliknande fasaden och möts av restaurang, barer och nattklubb. På Club Gaindé kan man uppleva fantastiska kvällar med lokal livemusik. Kom sent, det vill säga framåt 02–03 på natten och hälsa med frasen “Nanga def?” som på det lokala språket wolof betyder ”Hur är läget!” Nattlivet i Dakar är känt i hela Västafrika och fungerar som en magnet för stora musiker och DJ:s. Fråga lokalborna om ställen att gå till just nu. Det är inte alldeles enkelt att hitta till klubbarna på egen hand.

3. Den kontroversiella bronsstatyn

En hyllning till självständigheten eller ett kontroversiellt mångmiljonprojekt? Den som besöker Dakar kommer inte att missa den 49 meter höga bronsstatyn – den afrikanska renässansen – som blickar ut över staden likt Rio de Janeiros Kristusstaty eller Frihetsgudinnan i New York. Säga vad man vill, men mäktigt är det att ta trapporna till toppen av kullen, blicka ut över staden och höra trummande ljud blandas med hästarnas klapper och bilarnas tutor.

4. Tastemakers Africa

Vill du uppleva Dakar på riktigt ska du boka in en tur med någon av de lokala guiderna på Tastemakers Africa! En slags insiderguide/turistbyrå som erbjuder guidade upplevelser med lokalbor med fokus på kultur, konst, musik och design! I just Dakar kan du välja bland allt från street art i Medina till danslektioner, matlagningskurser och stadsvandringar.

Gorée – från fängelse till fristad

Dakar är också porten till den sömniga, tropiska ön Gorée där bilfria kullerstensgator breder ut sig intill färgglada koloniala byggnader. Där pelikaner går sida vid sida med konstnärer och musiker och där hopp och kreativt skapande blivit ett signum för den Unescolistade ön. Men Gorées historia är långt ifrån idyllisk och på grund av sitt strategiska läge spelade ön en nyckelroll i slavhandeln vid den afrikanska kusten. När jag strosar upp på höjden passerar jag kanonernas bunkrar som numer är verkstad och ateljé för konstnärer på ön.

Lite längre bort ligger Maison des Esclaves – ett museum och minnesmärke som bevarat den ökända passagen Door of No Return, varifrån hundratusentals människor sägs ha slussats genom till Amerika. Jag blickar ut över havet. Likt besökare som Nelson Mandela, Barack Obama och Bill Clinton. Berörd av den gripande historian, så vackert inlindad på den fridfulla ön.  

  • Ile Gorée ligger 20 min med färja från södra delen av Dakar med avgångar ca en gång i timmen.

Läs reportaget: Gambia & Senegal – upptäck kulturen, naturen och musiken


Text: Karin Wimark • 2022-03-08
AfrikaSenegalRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen