Annons
Annons
Annons
Roger Borgelid reste till Seychellernas skönaste öar. Dags att njuta! Foto: Roger Borgelid

Roger Borgelid reste till Seychellernas skönaste öar. Dags att njuta! Foto: Roger Borgelid

Restips

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter

Res till Seychellerna och upplev turkosa laguner, snorkling, sköldpaddor och vajande palmer. Här är sju favoritstränder på lyxöarna i Indiska oceanen.

Text: Roger Borgelid • 2019-11-25 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Strandfrossa

Seychellerna bestående av omkring 90 öar vilket betyder att det finns en hel del stränder att beta av. Här är topp sju av våra favoriter.  

7. Lokalbornas favoritstrand

Anse Lazio, Praslin

Annons

Den här vykortsvackra stranden på norra Praslin dyker ofta upp på ansedda rankinglistor när världens vackraste stränder ska utses. Och den lever upp till sitt rykte. Vidsträckt och inbäddad i tropisk grönska med granitklippor i varsin ände, härliga vågor som smeker den mjuka sanden i bildskön guldig och turkos symbios. Här finns också bra snorkling, gott om skugga och en utmärkt fiskekrog.

Anse Lazio är lätt att nå och är populär bland lokalbefolkningen, som särskilt under helger gör utflykter just hit. Det skapar en skön lokal atmosfär med föräldrar som har picknick i palmernas skugga och barn som leker i vågorna. En härlig bonus i en arkipelag där det annars kan vara svårt att uppleva naturlig kontakt med lokalborna.

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter
Gör som lokalborna och bad på Anse Lazio. Foto: Roger Borgelid

6. Exklusiv smekmånad

Honeymoon beach, North Island

Många anser att det här är en av planetens mest exklusiva stränder. Den kan endast besökas av gäster som bor på North Island, som i sig är en av världens mest exklusiva privata hotellöar. Till och med prominenta gäster som kungafamiljer och filmstjärnor måste boka Smekmånadsstranden i god tid för att få tillträde.

Här väntar en lyx utöver det vanliga, North Island är också ett pågående ekoprojekt där allt utgår från naturens bästa och där man aktivt jobbar för att bevara och återinföra öns ursprungliga flora och fauna. Allra jungfruligast är känslan på Smekmånadsstranden. Om det funnits en paradisets skapelsebok hade grundskissen troligen sett ut så här: en liten remsa korallsand inbäddad mellan prunkande palmskog och kristallklar lagun med slanka kokospalmer. 

Stranden kan bokas som din egen för en dag inklusive champagne-picknick. 

Logi: North Island, north-island.com, presidentvilla för två från 80 000 kr.

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter
Om man har lite pengar över och vill lyxa till det på Honeymoon beach. Foto: Roger Borgelid

5. Ikonisk kuliss

Anse Source d’Argent, La Digue

Stranden med det svåruttalade namnet älskas av fotografer och filmskapare världen över. Känd för att vara en av den mest fotograferade stränderna på jorden och ikonisk filmkuliss i massvis med Hollywoodrullar och reklamfilmer.

Det är lätt att förstå varför. Ingen annanstans är klippformationerna lika sensuellt och spektakulärt skulpterade av elementen som här. Graniten viker ut sina mjuka former i sanden, nästan som om de poserar, omhuldade av vajande palmer och grunda, badvänliga laguner. Lite som om karga Bohuslän möter de frodiga tropikerna.

Det lockar förstås horder av besökare. En god idé är därför att besöka platsen sen eftermiddag, när dagsturisterna återvänt till sina kryssningsfartyg. Då är även den här stranden förvånansvärt befriad från trängsel och kommers. Då kan vi stillsamt strosa omkring mellan granitblocken och hitta vår egen vik och strandremsa, medan den sjunkande solen färgar graniten i allt rödare nyanser.

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter
Kliv in i filmens värld på Anse Source d’Argent. Foto: Roger Borgelid

4. Knarrande lyxsand

Petite Anse, Mahé

Gömd mellan regnskogsklädda granitväggar var den här lilla havsviken länge en lokal hemlighet, svår att både hitta och nå. Nu finns ett femstjärnigt hotell här, men trots exploateringen är charmen och känslan av avskildhet förvånansvärt intakt. Läget och vyerna är fortfarande en av ögruppens mer hisnande, med grönskan som klättrar uppför de frodiga bergskullarna.

Men strandens kanske främsta tillgång är den finkorniga sanden, så pudervit att det knarrar som mjöl under våra barfota fötter. Här väntar också lugna vatten med sandbotten, vilket gör Petite Anse till en av de mer bad- och barnvänliga på ön.

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter
Här på Petite Anse är allt ren lyx, från hotellet till den knarrande sanden. Foto: Roger Borgelid

3. Surf och solnedgång

Anse Intendance, Mahé

Längst söderut på huvudön Mahé väntar en av Seychellernas mäktigaste stränder och vildaste vatten. Här finns inget korallrev som skyddar kustlinjen, vilket vissa tider på året skapar riktigt stora vågor och starka undervattensströmmar. Var försiktig!

Ändå är det en av öns populäraste stränder.Surfarna har hittat sitt eldorado på den här sköna, vilda och råa, kilometerlånga stranden. Framför allt bjuder Intendance på öns kanske bästa plats för att ta del av solnedgången.

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter
Surfare, se hit! Anse Intendance är stranden för dig. Foto: Roger Borgelid

2. Ekologisk oas

Aux Cousine

Cousine är en privatägd ö och en kombination av lyxresort och naturreservat. Här finns endast fyra exklusiva villor, och inte sällan är man enda gäst på ön. Det är så ägaren vill bevara det. Paradis i råformat, vilt och vidunderligt med en ursprunglig skönhet. Öns enda strand böjer sig som en månskära runt en smaragd i safirblått hav. Tropisk grönska häver sig ner från kullarna mot den vita sanden. 

Ön är i stort sett orörd. En ekologisk oas där allt sker på naturens villkor. På Cousine frodas naturens under intakt och relativt opåverkat – med människan endast som betraktare. Här har de hotade havssköldpaddorna hittat en fristad och känner sig säkra nog att lägga sina ägg till och med i dagsljus. Som besökare kan vi ibland ha privilegiet att följa en karettsköldpadda medan hon lägger 185 ägg i händerna på öns ekologer – alldeles framför våra ögon.

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter
Havssköldpaddornas paradis på Aux Cousine. Foto: Roger Borgelid

1. Marin nationalpark

Aux Cocos, Felicité

Den här lilla pärlan utanför Felicité är som ett Seychellerna i miniatyr. Ön är mindre än hundra meter i diameter, ändå rymmer den all rekvisita i seychellisk dekor: granitblock, palmer, en liten strand med korallsand och en turkos lagun.

Ön omges också av ett av Seychellernas artrikaste korallrev och är sedan 1996 marin nationalpark. Men som så många andra havsmiljöer jorden runt har reven påverkats av den globala uppvärmningen. Aktiv återinplantering av korall har fått marinlivet att så smått återvända och “kokosön” är fortsatt ett populärt utflyktsmål för snorklare och dykare, även från La Digue och Praslin. Vi tog oss dit i kajak från Felicité en sen eftermiddag när utflyktsbåtarna lämnat ön. Några minuters paddling bara och sedan landstigning på en helt egen Ù?de ö.

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter
Nummer ett – Aux Cocos! Foto: Roger Borgelid

Världens bästa stränder 2019

Costa Rica till turister – "sluta ta selfies med djur"

Jungfruliga Ù?ar i Karibien


Text: Roger Borgelid • 2019-11-25
RestipsSeychellernaListorSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top