Foto: Pernilla Sjöholm
Zanzibar- ett flytande paradis
Jag tänker mig Zanzibar som curry. En blandning av färger, smaker och influenser. Koriander, ingefära och kummin. Portugisiskt, arabiskt och afrikanskt. Allting samlat på en liten flotte i Indiska oceanen. Ett flytande paradis med stränder åt alla håll.
Rabiaas kolsvarta lockar faller mjukt mot den mjölkvita korallsanden. Så reser hon sig hastigt upp och börjar småspringa bort över stranden. Palmkronor svävar över henne som heliumballonger i snören och de nakna fötterna lämnar avtryck i sanden när hon vänder om och kommer emot mig igen.
– I morgon bitti drar vi vidare härifrån. Till Stone Town och sedan därifrån norrut.
Hon talar engelska med en marockansk brytning. Lyssnar man noga kan man höra spår av både franska och italienska.
– Vi måste hinna se så mycket som möjligt av den här ön, fortsätter hon och sjunker ner i skuggan under ett halmparasoll.
Himlen är blå i dag. Det luktar havssalt och de små barnen som springer hem efter skolan stannar till och stirrar nyfiket på oss genom staketet in till
hotellgården. Värmen pressar sig mot huden och jag har köpt en flaska mineralvatten för att inte gå under.
Funderar på om barnen vet om att deras
vackra paradisö är en del av ett av de fattigaste länderna i världen. Att Zanzibar faktiskt tillhör Tanzania och att de här vykortsstränderna finns upptryckta i turistbroschyrer över i stort sett hela världen.
Rabiaa kisar ut över Indiska oceanen. Hon verkar leta efter något. Ett tiotal fiskebåtar guppar förstrött över korallrevet. Annars bara vatten. Ljusblå böljor, horisont och miljarder solstrålar som reflekteras i sporadiska blinkningar mot den krusade vattenytan. Kanske var det här Vasco da Gama flöt iland någon gång på 1500-talet, efter sin vansinnesfärd över två av tre världshav. En landstigning som blev starten på ett portugisiskt styre som kom att vara i nära tvåhundra år. Jesuiter och augustiner byggde kyrkor i försök att omvända befolkningen till romersk katolicism. Det gick sådär. I dag är 97 procent av befolkningen muslimer och varje dag hörs böneutropen eka från minareterna i den gamla stenstaden fyra mil härifrån.
En lukt av alger och hav virvlar runt i luften. Några byrackor skäller slött inifrån byn och jag kan inte sluta tänka på hur annorlunda Zanzibar är från det tanzaniska fastlandet. Ett och samma land men ändå så olika kulturer. På grund av sitt läge var ön under i stort sett hela 1800-talet den viktigaste knutpunkten för handel mellan arabländerna och Östafrika. Slavar fraktades hit och såldes som handelsvaror mellan arabiska köpmän. Rika omanska sultaner byggde nyklassicistiska palats med marmortrappor och turkiska bad. Trots att både britter och tyskar gjort tappra försök att lämna avtryck är det de arabiska spåren som syns tydligast i dag.
På gatorna i Stone Town råder ett stilla lugn. Man inväntar turisterna. Under den hektiska högsäsongen påminner staden om Bali eller Phuket. Min lilla taxibil pressar sig fram genom gränderna. På stentrappor utanför husen sitter unga män med muslimska kalotter. Kvinnor i tidlösa tyger lagar mat i köken innanför gallerfönstren och barnen sparkar boll mot snidade trädörrar med mässingsbeslag och citat ur Koranen.
Taxin svänger vänster runt ett gathörn och stannar till vid Annex of Garden Lodge. En liten byggnad med vitkalkad balkong och trädgård. Ljust svalt kakel på golven och dusch.
– Welcome to Garden Lodge! Your room is upstairs, säger den trevlige, kortväxte mannen bakom disken och visar mig uppför trappan.
Ett enkelrum med myggnät och fläkt. Billigt och nära till hamnen. 10 000 shilling, eller 70 kronor natten. Det får bli mitt hem för veckan.
Det är omöjligt att inte gå vilse i Stone Town. Gränderna är trånga och bitvis smala som stigar. Jag passerar dyra hotellkomplex med terrasser ner mot havet, trånga vandrarhem och rastamassajer överallt. Trots lågsäsongen möter jag turister lite här och var. Italienare, tyskar, danskar och fransmän.
– You want to go on a spicetour? I can arrange it for you!
Människor överallt, röster och erbjudanden som man tyvärr oftast måste tacka nej till.
Kryddorna kom till Zanzibar med indierna. I dag står ön för över 85 procent av världsproduktionen av kryddnejlikor. Vanilj, muskot, kardemumma, kakao och rosépeppar är bara några av de kryddor som odlas. Kryddturer arrangeras för turister och på marknaden säljs kryddor i påsar i all världens kulörer. Jag tänker mig den här ön som curry. En blandning av färger, smaker och influenser. Koriander, ingefära och gurkmeja. Portugisiskt, arabiskt och afrikanskt. Allting samlat på en liten flotte i Indiska oceanen. Ett flytande paradis med stränder åt alla håll.
Dhows Nungwi
Några dagar och så möts vi igen av en slump. Hon beställer grönt te med socker. Jag en öl. Beachbaren har öppnat och musiken strömmar ut i natten.
Rabiaas lockar smälter ihop med mörkret. Hon spelar på en liten bongotrumma. Fingrarna leker över kalvskinnet och kroppen rör sig till musiken. Ur de små restaurangstånden nere vid Forodhani Gardens reser sig en rökstod av dofter. De blandas till ett moln och stiger långsamt, långsamt uppåt mot den stjärnbeströdda ekvatorialhimlen. Kan inte sluta inhalera. Flamberad kungsfisk, hummer, bläckfisk, sjötunga och allt du någonsin kan tänka dig i matväg.
Ett myller av människor, både turister och zanzibarier, trängs längs den smala gångvägen i jakt på den perfekta kvällstallriken. Det här är en obligatorisk kvällspromenad och ett bra tillfälle att göra planer inför morgondagen. Man får fortfarande många erbjudanden. Och vissa går faktiskt inte att motstå.
– Okay, ten o’clock tomorrow morning. I will have my boat prepared for you!
Han har tjocka rastaflätor, armband och pärlor överallt. Talar oavbrutet på sin laid-back-engelska med tydliga Marleyinfluenser och lyckas övertala mig den här gången.
Vi ses på stranden dagen därpå. Åker båt i en dryg timme. Flyter fram över kristallklara vatten och ser hur Stone Town minskar i storlek för varje minut. Passerar fiskebåtar och människor i enmastade dhows från arabtiden. Changuu Island viker ut sig. Solen reflekteras i den kokosvita sanden och bankar av finmalet strösocker letar
sig upp genom vattenytan här och var. Vi glider sakta in mot stranden.
För 150 år sedan var det här en förvaringsö
för inhemska slavar. I dag är det ett paradis
med jättesköldpaddor och azurblå tropiska vatten.
Tar på mig cyklopet och vadar ut i en balja av liv. Tar ett djupt andetag och förlorar mig själv bland fladdrande koraller och en färgexplosion av fiskar. Innan jag bryter ytan igen seglar några skuggor in från sidan. Havssköldpaddor.
Guide – Zanzibar
Snabbfakta Zanzibar (Ungaja)
Yta: 1 651 km2 (halva Gotland) Huvudstad: Stone Town Invånarantal: 675 500 Språk: swahili Visum: ja. Tanzanias ambassad, tel 08-732 24 30, mailbox@tanemb.se Regnperiod: mars–maj och oktober–november Högsäsong: jul och påsk, fullbokat och extra dyrt Bäst tid att resa: december-februari och juni–oktober, som är de torra årstiderna. Under Ramadan, fastemånaden, är många restauranger stängda och det mesta går på sparlåga Valuta: shilling, Religion: islam Tidsskillnad: +2 timmar Statsskick: självstyre inom unionen Tanzania, egen president och eget parlament. Tanzania är republik, sedan 1992 med flerpartisystem
Resa dit
KLM och Kenya Airlines har de billigaste reguljärflygbiljetterna. I januari kan du hitta en biljett från cirka 9 000 kr tur och retur.
Charterbolagen Ving och STS Solresor samt flera resebyråer har paketresor. En tvåveckors resa med flyg och hotell med Ving i januari kostar 16 000 kr per person om ni är två som reser och delar rum.
Äventyrsresor ordnar resor med boende och aktiviteter.
Bo
Från enkla hotell för cirka 70 kr natten till exklusiva hotell som kostar flera tusen. Flera lyxiga hotellanläggningar vid stränderna som i huvudsak är bokade av charterbolagen. Under lågsäsong kan du pruta på priset.
Stränder
Anses vara de bästa i världen med finkornig vit sand. Kolla tidvattnet! De bästa stränderna finns på östkusten och i norr. Stränderna på östkusten skyddas av korallrev och har fin vit korallsand.
Vill du träffa andra resenärer, bo relativt billigt och roa dig på kvällen rekommenderas Nungwi i norr och Paje på östkusten. Men det finns många fler stränder att upptäcka.
Ta sig runt
Dalla-dallas är en sorts taxi som du delar med andra på fasta rutter, billigaste och mest exotiska upplevelsen. Taxi är mycket mer bekvämt, gör upp om priset före resan. Det går också att hyra bil och motorcykel – eller bil med chaufför.
Tänk på
Folk kan ta illa upp om du är för lättklädd, det gäller såväl kvinnor som män. Under Ramadan uppskattas att du inte äter och dricker offentligt under fastetimmarna, det vill säga under dygnets ljusa timmar.
Växla pengar
Gott om växlingskontor, jämför kurserna innan du växlar och växla små summor.
Guideböcker
Rough Guide to Zanzibar och Bradts Zanzibar är båda uppdaterade i år (2006). Lonely Planets Tanzaniaguide innehåller en utförlig del om Zanzibar.
Tre saker du inte bör missa
Stone Town
Zanzibars huvudstad där Afrika möter Orienten bland kryddoft i vindlande gränder. Forodhani Gardens är en fin marknad med restaurangstånd vid stranden i Stone Town.
Changuu Island
Paradis för jättesköldpaddor på före detta fängelseö för slavar.
Under ytanAtt dyka eller snorkla och titta på livet under havsytan.
På samma resa
En resa till Zanzibar kombineras med fördel med safari i Tanzania. Temaresor har till exempel en 16-dagarsresa då 9 dagars safari i Serengeti kombineras med 7 dagar på Zanzibar. Jambo Tours säljer tilläggspaket med Zanzibar i samband med resor till Tanzania och Kenya.
Säkerhet
I januari 2001 dödades ett antal personer i samband med oroligheter efter valet. Läget lugnade dock ner sig och valet i oktober 2005 förlöpte relativt lugnt.
Text: Pernilla Sjöholm • 2006-12-14
Restips • Tanzania • Zanzibar