• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 18 underbart charmiga byar i Spanien

  En kanna sangria framför solnedgången i någon av de här underbart söta spanska byarna? "Sí, gracias."

  18 underbart charmiga byar i Spanien
  Bedårande Cudillero.

  Visst älskar vi soliga Valencia, smakrika San Sebastian och festliga Marbella. Det är inget snack om saken – alla har helt klart sin charm. Men det finns så otroligt många fler spanska orter som förtjänar att få en plats i svenskarnas resedrömmar. Här är 18 av de vackraste. 

  1. Calella de Palafrugell, Girona

  Vita sockerbitshus med röda terrakotta-tak. Calella de Palafrugell är kanske sinnesbilden av en spansk kustby. Det sömniga före detta fiskarsamhället ligger på Costa Brava men är till skillnad från andra större närliggande byar inte fullt lika exploaterad av turism. 

  Foto: Istock.

  2. Castefollit de la Roca, Girona

  Den medeltida byn Castefollit de la Roca balanserar på en 50 meter hög och över en kilometer lång basaltplatå nära den franska gränsen. Platån i sin tur omges av gröna kullar och på vardera sida av byn forsar floder fram genom landskapet.  

  Den höga klippan som Castefollit de la Roca vilar på är så smal att det endast får plats två hus på bredden vid vissa ställen. Foto: Istock.

  Medeltida Castefollit de la Roca. Foto: Istock.

  3. Tossa de Mar, Girona

  Tossa de Mar är ingen doldis bland spanska byar utan har en lång historia av turism. Men trots detta har den den forna fiskebyn som den berömda konstnären Marc Chagall kallade för "Det blåa paradiset" inte förlorat sin charm. Tips på lämpliga aktiviteter i Tossa de Mar: Strandhäng, tapasrundor och sena middagar i hamnen. 

  Den medeltida borgen i Tossa de Mar. Foto: Istock.

  Den medeltida borgen i Tossa de Mar. Foto: Istock.

  4. Valldemossa, Mallorca

  På Mallorcas västkust en dryg halvtimme bort från Palma, i en av Serra de Tramuntanas dalgångar, sprider den solblekta staden Valldemosssa ut sig på upphöjda terrasser. Köp en skopa mallorkansk mandelglass och strosa runt i gränderna. Staden är poppis så förbered dig på att stöta på en och en annan, annan turist. 

  Träna benmusklerna med en rundvandring i stadens branta gränder. Foto: Istock.

  Valldemossa ligger omgivet av höga berg. Foto: Istock.

  5. Ochagavía, Navarra

  Den medeltida staden Ochagavía ligger omgiven av djupa skogar i bergskedjan Pyrenéerna. Med sina kullerstensgator, stenbroar och rustika stugor är staden som en vacker tavla mot en kuliss av mjuka kullar. Hit kommer man främst för att njuta av god mat och natur, cykling och vandring är två populära aktiviteter. 

  Foto: Istock.

  6. Ronda, Malaga 

  Klippstaden Ronda ligger strax ovanför spanska solkusten cirka en timme och tio minuter med bil norr om Marbella. På huvudgatan kan du slå dig ned på ett mysigt café, shoppa pata negra och delikatess-ostar eller bli nostalgisk i leksaksbutiken som specialiserar sig på vintageprylar. 

  Ronda och stadens stenbro Puento Nuevo. Foto: Istock.

  7. Taganana, Teneriffa

  Taganana ligger omgivet av höga bergstoppar och är ett mysigt stopp under en roadtrip på Teneriffas dramatiska nordspets. Nere vid stranden finns ett fåtal enklare fiskrestauranger. Passa på att njuta av de starka havsvindarna som blåser in från Atlanten och spana in 1500-tals kyrkan som är en av öns äldsta. För den som vill vandra längs med den vackra kusten är Taganana, dit det går bussar, en bra plats att börja på.  

  Vykortsvackra Taganana på Teneriffa. Foto: Getty Images.

  Vykortsvackra Taganana på Teneriffa. Foto: Getty Images.

  Roque de las Bodegas, Taganana. Foto: Istock.

  Roque de las Bodegas, Taganana. Foto: Istock.

  8. Albarracín, Aragon

  De svagt rosaskimrande husen i Albarracín vilar över Guadalquivir-floden och omges av berg. Dess moriska historia, medeltida gränder och slottsruinerna gör att det känns som att man går omkring i ett levande museeum. Staden ligger drygt två timmar med bil från Valencia men är definitivt värt en omväg. 

  Foto: Istock.

  Foto: Istock.

  9. Casares, Malaga

  Den förtrollande lilla byn Casares ligger nära spanska solkusten bara en halvtimme nordväst om kuststaden Estepona. Därför är det konstigt att så få känner till byns existens. Förutom att vandra omkring i de snirkliga gränderna bör man se till att göra ett stopp i byns ostbutik som säljer lokala delikatesser. 

  Casares, Andalusiens vita by. Foto: Istock.

  10. La Alberca, Salamanca

  La Alberca i regionen Kastilien och Leon har anor från romartiden och i den lilla staden är gamla traditioner fortfarande starka. Bland annat finns här ett flertal viktiga religiösa platser som lockar pilgrimer och stadens kullerstensgator kantas av historiska hundraåriga hus. 

  La Alberca är även kända för sitt lokala kök där tapas som chorizo och salami är vanliga rätter. Foto: Turol Jones via Flickr/Creative Commons.

  11. Cadaqués, Girona

  Kritvita hus klädda med djupt rosa blommor, blåmålade fönsterramar och en strand med mjuka runda klapperstenar som leder ned till ett turkost hav. Om man inte visste var man var skulle man nästan kunna tro att man befann sig i Grekland. Men den här charmiga kustpärlan ligger i själva verket nästan så långt norr ut du kan komma på Costa Brava.

  Konstnären Salvador Dalí brukade semestra i Cadaqués som fortfarande lockar många från den spanska societeten. Foto: Istock.

  Konstnären Salvador Dalí brukade semestra i Cadaqués som fortfarande lockar många från den spanska societeten. Foto: Istock.

  En grekisk by? Nej, Cadaqués! Foto: Istock.

   12. Peratallada, Girona

  I Peratallada verkar tiden nästan stå still. Staden ligger drygt 22 kilometer öster om Girona och är främst känd för sina historiska vackra stenhus. Tack vare närheten till Costa Brava är staden ett populärt utflyktsmål. 

  Foto: Istock.

  13. Peníscola, Província de Castelló

  Den vitkalkade staden Peníscola ligger nästan precis mittemellan Valencia och Barcelona. Med den bedårande gamla staden och den fem kilometer långa sandstranden är det lätt att förstå varför Peníscola är populär bland både utländska och inhemska turister. 

  Bedårande Peníscola. Foto: Istock.

  Bedårande Peníscola. Foto: Istock.

  Foto: Istock.

  14. Setenil de las Bodegas, Cádiz

  Det som gör Setenil de las Bodegas så unik är att staden faktiskt är inbyggd runt och omkring klippor. På vissa gator måste man till och med huka sig för att kunna komma fram. Den lilla byn ligger inte långt från Ronda (nummer 6 på listan) så passa på att besöka båda två om du får chansen. Och glöm inte att prova den chorizon – den är berömd. 

  Foto: Istock.

  15. Guadalest, Valencia

  Den här medeltida staden har utnämts till en av Spanien främsta turistattraktioner. Det kända slottet som klamrar sig fast på branta klipptorn och dess klocktorn är den främsta attraktionen men museet för gamla motorfordon lockar även sin beskärda del av besökare till staden som ligger drygt 30 kilometer norr om Benidorm. 

  Foto: Istock:

  Foto: Istock.

   16. Frigiliana, Málaga

  Sockersöta Frigiliana ligger drygt 7 kilometer norr om Nerja och dess gamla stad är ett av de mest välbevarade exemplen på morisk arkitektur i hela Spanien. Staden, vars skönhet har besjungits av den irländska sångaren Christy Moore ligger 300 meter över havsnivån vilket gör att man får en helt makalös utsikt över medelhavskusten.

  Utsikt över havet från Frigiliana. Foto: Getty Images.

  Utsikt över havet från Frigiliana. Foto: Getty Images.

  Frigiliana är kanske Andalusiens vackraste by. Foto: Istock.

  17. Vielha, Lleida

  Den här söta byn ligger i Pyrenéerna i Val d'Aran inte långt från den franska gränsen. På sommaren lockas vandrare och klättrare hit av de fantastiska omgivande landskapen och på vintern är Vielha populär bland skidåkare. 

  18. Cudillero, Asturien

  Enligt legenden grundades den söta byn Cudillero i norra Spanien av vikingar. Om det är sant eller inte kan vi inte säga, men vem skulle inte vilja slå sig till ro här? Och ja, skaldjuren här är (som ni säkert kunde ha gissat) himmelska. 

  Färgglada Cudillero ligger i den autonoma regionen Asturia där dialekten asturiska talas. Foto: Istock.

  Pittoreskt var ordet. Foto: Istock.

  Gillade du det du läste? Gilla oss gärna på Facebook för mer inspiration och härliga restips!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!