• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 9 platser där hösten är färgsprakande vacker

  Från den småländska myllan till japanska tempel. Vi listar några av världens vackraste och färggranna platser att resa till under hösten.

  9 platser där hösten är färgsprakande vacker
  Japan, Sverige och USA. Överallt finns det vackra platser för höstens finaste färger. Foto: Getty Images

  Plitvice Nationalpark, Kroatien

  Plitvicesjöarna är den äldsta nationalparken i Kroatien, belägen cirka två timmar från huvudstaden Zagreb. Parken finns med på UNESCO:s världsarvslista och den klär sig väl i höstens alla färger. Särskilt när den speglar sig i de fantastiska sjöarna.

  En bonus. I nationalparken finns också en av de äldsta skogarna i Europa. Foto: GettyImages

  Forest of Dean, Storbritannien

  En anrik skog med mycket historia och kulturvärden men som även är känd för att ha färgsprakande höstkulörer. När marken inte täcks av ormbunkar ligger ett orange täcke framför fötterna på naturälskare.

  Forest of Dean är känd för sin naturliga skönhet och som filmplats för diverse stora rullar som Star Wars och Harry Potter. Foto: GettyImages

  Transylvanien, Rumänien

  Oktober är en populär månad att besöka Transsylvanien. Serpentinvägar tar en igenom vackra berg, slättlandskap och kulörta skogar. Slottet Bran även känt som Draculas slott och medeltida städer gör sig extra vackra på hösten.

  Slottet Bran är drömskt vackert på hösten. Foto: GettyImages

  Småland, Sverige

  Lövskogar, sjöar, gula åkrar och röda torp. Smålands palett är färggrann och det finns naturupplevelser så att det räcker och blir över. Med flera nationalparker att besöka kan man välja mellan att vandra, paddla kajak, cykla, plocka svamp, fiska eller bara njuta och äta gott.

  Låt dimman rulla in över det småländska landskapet. Foto: GettyImages

  Arashiyama (Kyoto), Japan

  I utkanten av Kyoto finns detta bergiga landskap som på hösten blir ett lapptäcke med olika färger. Passa på att besöka tempel och ta en tur med Sagano Scenic Railway även kallas Sagano Romantic Railway. I Kyoto får man bara inte missa templet Eikando som är insvept i en brandröd höstskrud.

  'Momijigari' eller 'koyo' är ett populärt begrepp i Japan och kan översättas ungefär "jakten efter röda löv". Foto: GettyImages

  New England, Vermont, USA

  Delstaten Vermont ingår i regionen New England, som i sin tur är känd för sin färgsprakande höst. Hit kommer man för att vandra, campa och fiska. Vermont sägs vara födelseorten för flugfiske. Hur som helst är det utomordentligt vackert.

  När det är spegelblankt blir det dubbelt så vackert. Foto: GettyImages

  Moseldalen, Tyskland

  Röda och gyllene vinrankor på rad, en lätt dimma som rullar in och så ett slott eller två på det. Perfekt! Hösten i Moseldalen är vacker och det finns många vandringsleder för den som vill ut i friska luften. Festivaler och god mat gör ett besök fulländat.

  Det är för lugnet, färgerna och vinet man kommer till Moseldalen på hösten. Foto: GettyImages

  Aberfeldy, Skottland

  Skotskrandigt, whisky och en färggrann skog. Allt detta får man i lilla Aberfeldy som ligger en kort biltur från Pitlochry, även det en vacker höststad. Besök det lokala destilleriet, men missa inte det vackra promenadstråket 'The Birks of Aberfeldy' döpt efter dikten med samma namn av Robert Burns.

  Promenadstråket The Birks of Aberfeldy tar en förbi bäckar, vattenfall och genom vacker björkskog. Foto: GettyImages

  Bled, Slovenien

  Med sitt magnifika bergslandskap och kristallklara glaciärsjö blir hösten här magisk. Aktiviteter lider det heller ingen brist på då man kan vandra, cykla, besöka slottet Blejski grad, åka båt eller paddla kajak.

  Man lider inte brist på vackra landskap i Bled, särskilt i närliggande Triglavs nationalpark. Foto: GettyImages

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!