Burma

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

Morgonsolens strålar träffar huvudstaden i det forna buddistiska konungariket Bagan. Med sina över 2 200 tempel, pagoder och kloster är detta Burmas mäktigaste turistattraktion.

Text: Redaktionen • 2015-10-30

Tidigt på morgonen går hundratals buddistiska noviser genom byarna runt Bagan. Utanför husen står fromma invånare redo att offra mat till munkarna.

Kvinnor säljer grönsaker på bymarknaden. Balanserande en korg på huvudet navigerar en kvinna med enkelhet genom de trånga marknadsstånden. I ansiktet: det traditionella vitgula pudret, thanaka, som utvinns ur träbark och målas på kinderna som smink och skydd mot solen.

I Burma känns det ibland som om klockan stannat. Några kvinnor som har slutat jobbet för dagen halvsitter och ligger i skuggan under ett träd inne bland Bagans tempelruiner. De väntar på bussen. Men det finns ingen tidtabell. Bussen kan komma om en minut eller om tre timmar. Men vem har bråttom?

Bagan, eller Pagan, är också känd som Arimaddanapura eller Arimaddana (Fiendeförgörarens stad) och som Tambadipa (Landet av koppar) och Tassadessa (Det torra landet). Staden med de många namnen grundades 847 och var fram till 1298 huvudstad i Kungariket Bagan. Då buddismen infördes blev Bagan religiöst centrum. 

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan
Nytt ljus över Bagan.

Burma är landet som verkade så mystiskt, exotiskt och vackert, som så många ville resa till men drog sig fÙ?r på grund av den styrande militärjuntan. 

Den burmesiska demokratirörelsen med Aung San Suu Kyi i spetsen krävde total bojkott, eftersom turismen gav regimen inkomster och bidrog till att upprätthålla den, och eftersom turistattraktioner byggts med tvångsarbete.

2010 ändrade man sig. Sedan dess uppmuntrar demokratirörelsen turister att komma hit. Men man efterfrågar ansvarsfull turism. Vad betyder det? Nu när turismen spirar kan det var bra att påminna sig om några förhållningsregler, av respekt för demokratirörelsen, av respekt för Burmas invånare. 

Svenska Burmakommittén har tagit fram en broschyr som innehåller tio tips för ansvarsfullt resande. 

Här är några av råden: Läs på innan du åker. Ta hänsyn till lokala traditioner och visa respekt för burmesisk kultur. Tänk på miljön. Var sparsam med el och vatten. Vägra ge mutor. Blogga om hur du gjorde för att resa ansvarsfullt. Och inte minst, bidra till bra initiativ. Hyr taxi från Golden Harp (shwehinthar2012@gmail.com) som drivs av före detta politiska fångar.

Trevlig resa!

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

Med tusentals buddistiska tempel, statyer, pagoder och kloster är Bagan Burmas största och huvudsakliga turistattraktion och jämförs ofta med hindutemplen i Angkor Wat i Kambodja. 

När det är som varmast mitt på dagen är det skönt att söka skydd djupt inne i de mörka och svala templen. Har du tur hittar du en trappa som leder upp mot taket och kan njuta av en fantastisk vy över det storslagna landskapet.

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

Två buddistnoviser läser mantran ur en bok uppe på ett tempeltak. Många av 500  000 buddistmunkarna kommer som pilgrimer för att tillbe de olika buddorna i templen. Alla buddor är unika; enligt burmesisk mytologi innehar varje budda skiftande vishet och kunskap.

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

Irrawaddyfloden flyter från Himalayas sluttningar ner till Bagans tempel och därefter vidare ner mot dagens huvudstad, Rangoon, för att till slut mynna ut i Andamansjön. Floden är fortfarande en livsåder för Burma, som transportväg för flodfartyg fyllda med såväl passagerare som varor – och som livgivare till gröna risfält och frodiga frukt- och grönsaksodlingar.

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

Traditionell burmesisk huvudbonad och karakteristisk sarong, longji, som männen på landet ofta klär sig i.

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

Att hälla vatten över en av de sju buddor som sitter under ett bodhiträd inne på tempelgården har symbolisk betydelse. Varje budda representerar en veckodag. Du häller vatten på den budda som representerar den veckodag som du själv föddes på. 

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

Några kvinnor som har slutat jobbet för dagen halvsitter och ligger i skuggan under ett träd inne bland Bagans tempelruiner. De väntar på bussen. Men det finns ingen busstidtabell. Bussen kan komma om en minut eller om tre timmar. Det är inte så noga när man sitter i skuggan och fåglarna sjunger i träden.

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

Kvinnorna vandrar fram på de uråldriga stigarna som slingrar sig kors och tvärs mellan templen och upp mot det jättelika Thatbyinnyutemplet. 

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

En bild som sett likadan ut ganska länge … Dammet från jordvägen rivs upp av oxarna som drar en knirr-knarrande träkärra med en bonde bakom tömmarna. 

Burma i bilder: Soluppgång över tempelstaden Bagan

Skymningen sänker sig över Mount Popa och sveper in berget och skogen i lila dimma. Klippan som kröns av ett tempel ligger två timmars bilfärd från Bagan.

Här i bergen är temperaturen flera grader lägre jämfört med nere på låglandet i Bagan. Trappan som slingrar sig runt klippans branta kanter är befolkad av apor som inte drar sig för att attackera dem som är på väg upp eller ner.

Att göra som burmeserna och ha med en slangbella för att skydda sig mot de aggressiva primaterna rekommenderas. Uppe på toppen väntar en vidsträckt vy som får tankarna att fara till George Orwells böcker om det gyllene landet Burma.

Tidig morgon. Hundratals buddistiska noviser går genom byarna runt Bagan. Utanför husen står byinvånare redo att offra mat till munkarna som lever på folkets donationer.

Kvinnor säljer grönsaker på de lokala marknaderna i byarna runt Bagan.

Balanserande med korgar på huvudena navigerar de burmesiska kvinnorna mellan marknadsstånden. I ansiktet har de flesta det traditionella burmesiska vitgula pudret, thanaka, som utvinns ur träbark och målas på kinderna som smink och som skydd mot solen.

Foto: Jonas Gratzer. Text: Per J Andersson, Jonas Gratzer. 

Burma – från diktatur till strandparadis

Han tar fantastiska bilder på sin flickvän på deras resor runt jorden

11 ruiner du måste uppleva innan du dör


Text: Redaktionen • 2015-10-30
BurmaRestipsFotografi

Scroll to Top