Annons
Annons
Till vänster: Välkomstdrinkar förbereds på Al Faro. Till höger: Lokal öl svalkar. Foto: Jonas Gratzer.

Till vänster: Välkomstdrinkar förbereds på Al Faro. Till höger: Lokal öl svalkar. Foto: Jonas Gratzer.

Filippinerna

Guide: Filippinerna, Calamianöarna

Vagabonds guide till Calamianöarna.

Text: Per Liljas • 2016-11-08 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta Filippinerna

Tidsskillnad: + 6 tim.
Landsnummer: +63.
Valuta: 1 peso = 0,18 kr.
Bäst tid att resa till Filippinerna: Dec–feb är det som svalast, men under jul, nyår och det kinesiska nyåret i januari är turisttrycket och priserna som högst. Från mars till maj stiger temperaturen. Monsunsäsongen jun–nov innebär färre turister, men osäkrare väder. Med tur kommer någon enstaka skur, med otur slår tyfonen till (även om Pärlviken är rätt skyddad).

Resa till Filippinerna 

En av de snabbaste flygvägarna är med SAS nonstoplinje Stockholm–Hongkong och sedan vidare till Manilla. Bra förbindelser finns också med Qatar, Emirates och Etihad via Persiska viken och med Thai via Bangkok.
T/r-biljetter från drygt 5 000 kr.

Calamianöarna är en ögrupp längst norrut i provinsen Palawan. Det går reguljärflyg Manilla–Busuanga (55 min) med Ceu Pacific, Philippine Airlines South East Asian. Från Busuanga är det knappt en timme med bil till Pärlviken.

Air Juans sjöplan (airjuan.com) landar direkt i bukten och kostar cirka 2 400 kr enkel väg. Tillgängligheten beror på om de kan fylla tillräckligt många platser och flygningar kan ställas in vid dåligt väder.  

Resa runt

Utriggare tar resenärer runt övärlden. En heldag med snorklar och lunch kostar 300–400 kr. Det är viktigt att ta med pengar till de personer som ser efter öarna – hotell-personalen vet hur mycket, vanligtvis inte mer än ett par tior. På Busuanga tar man sig lättast runt med hyrmoped. Det går en färja från staden Coron till den populära orten El Nido på provinsens huvudö Palawan.

Guide: Filippinerna, Calamianöarna
Hyr en utriggare och ta med dig en handduk, så är dagen gjord.

Boende

Al Faro Cosmio (alfaropalawan.com) är hotellet med det fyrliknande tornet. Beläget på en kulle. Hemtrevligt och med vackra solnedgångar från evighetspoolen. Bungalower från 600 kr/natt.

Puerto del Sol (puertodelsolresort.com) passar dykfantaster. Dykmästaren Günther är  en lokal legend sedan han fann den berömda katedralgrottan på Coron. Bekväma bungalower från 800 kr.

Ann & Mike (ddivers.com) drivs av ett dansk-filippinskt par som bjuder på den mysigaste och minst pretentiösa övernattningen i byn Concepcion. Rum från 150 kr. 

Guide: Filippinerna, Calamianöarna
Sällskapssjuk öbo.

Äta

Det filippinska köket är knappast känt för att vara kulinariskt, men med färsk fisk, kalamansi, chili och kokosnöt kommer man långt. Al Faro och Ann & Mikes serverar god hemlagad mat, både asiatisk och västerländsk. Utriggare kommer oftast med grill.

Stränder

Miniöar med kritvita stränder och fiskstinna små rev ligger aldrig mer än en kort båtfärd bort. Testa till exempel Calambuyan Island och Pass Island.

Prisläge Filippinerna 

Budgetresenären kan sova för under 200 kr, måltider kostar sällan mer än 50 kr, en flaska öl 15 kr, hyra för moppe 60 kr/dag, utriggare 300–400 kr/dag.

3 sköna äventyr

1. Dykning
Dykentusiaster får inte missa vraken från andra världskriget. Men det finns också grottor och fina rev. Den som kan tänka sig att resa över natten kan besöka Aporevet, världens näst största.

2. Udda safari
På ön Calauit finns ett reservat för afrikanska djur. Barn som inte dyker roas säkert av att mata girafferna.

3. Båtromans
För de med pengar och tid rekommenderas Taos eko-inriktade segelkryssning från Coron till El Nido. 5 000 kr för fyra nätter – en unik upplevelse som måste bokas i tid! (taophilippines.com)

Guide: Filippinerna, Calamianöarna

Calamianöarna, Filippinerna – dykning, pärlor och heliga laguner

Hemma hos Borneos människoapor


Text: Per Liljas • 2016-11-08
FilippinernaGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top