Indisk kvalitetsfilm. Snart kommer en bengalisk Romeo och Julia, som utspelar sig i slummen, till biografen Sture i Stockholm.

Indisk kvalitetsfilm. Snart kommer en bengalisk Romeo och Julia, som utspelar sig i slummen, till biografen Sture i Stockholm.

Indien

Se indiska filmer i Stockholm

Glöm Bollywoodfilmerna med långa dansscener och förutsägbar handling. Nu är det dags att titta på indisk kvalitetsfilm. 21 april drar festivalen Cinema India igång på Stockholmsbiografen Sture.

Text: Per J Andersson • 2016-04-05

Se indiska filmer i Stockholm
Cinema Indien-festivalen pågår 21-24 april i Stockholm.

Från 21 till 24 april har du chansen att ta dig en rejäl titt på ny indisk kvalitetsfilm, allt från lättsamma komedier till tunga dramatiska berättelser. Sammanlagt 26 nya indiska filmer kommer att visas i biografens tre salonger under de fyra dagar som filmfestivalen pågår.

En av de mest spännande filmerna är en bengalisk Romeo och Julia. Arshinagar heter filmen, vilket också är namnet på filmens fiktiva slumkvarter där handlingen utspelas. Här bråkar två rivaliserande gäng knutna till de inflytelserika markägarna Mitra och Khan med varandra. Familjerna, ärkefiender sedan lång tid tillbaka, drömmer om att riva slummen och omvandla den till ett blomstrande område med lyxlägenheter och shoppingcenter.

Av en slump stöter sonen i den ena rivaliserande familjen på dottern i fiendefamiljen och kärlek uppstår vid första ögonkastet. Trots att paret  är väl medvetna om vilka konsekvenser deras relation kan medföra fortsätter de att träffas i smyg. Det är bara en tidsfråga innan katastrofen är ett faktum.  

Se indiska filmer i Stockholm
Arga indiska gudinnor kan du se på indiska filmfestivalen.

Komedin Angry Indian Goddesses är en annan intressant film att se fram emot. Lättsammare och roligare, men ändå med ett allvarligt syfte. Filmens ambition är att ge en realistisk bild av frigjorda nutida indiska kvinnor. Vi får följa en mode- och reklamfotograf som försöker hitta sin personliga konstform och som ska gifta sig. Därför bjuder hon sina sju bästa tjejkompisar från Indiens olika hörn till Goa där hon ska överraska dem med att berätta om sina bröllopsplaner. Det resulterar i en veckolång möhippa med glädje, kärlek, krossade hjärtan och avslöjandet av personliga hemligheter. 

Filmfestivalen, som är en del av kulturfestivalen India Unlimited, invigs 21 april av indiska regissören Aparna Sen. Biljetter kan köpas på biografen Sture och via SF. India Unlimitd fortsätter med en rad arrangemang i Stockholm och Göteborg under våren och sommaren. 21 maj blir det en heldag i Kungsträdgården i Stockholm med indisk gatumat, musik, yoga, dans och information om Indienresor.   

Läs mer

Utförlig beskrivning av samtliga 26 filmer som visas på filmfestivalen.
Hela programmet för India Unlimited i Stockholm och Göteborg

Biljetter

Köp biljetter på SF:s hemsida.

Se trailern för den bengaliska Romeo och Julia-filmen

Hela programmet för indiska filmfestivalen som rörlig film


Text: Per J Andersson • 2016-04-05
IndienNyhet

Scroll to Top