Annons
Annons
Foto: Tobias Larsson

Foto: Tobias Larsson

Maldiverna

Världens bästa stränder

Det är skillnad på strand och strand. Vår chefredaktör Tobias Larsson tipsar här om sina tre favoriter i världen nu när höstrusket sakta kryper närmare!

Text: • 2011-09-01 Uppdaterad 2011-09-01

Dhiggiri, Maldiverna

Dhiggeri är en liten, liten obebodd ö i North Ari-atollen på Maldiverna. Ön består av tre-fyra palmer, lite drivved och ett plåttak som satts upp som skydd mot den stekande solen. Och förstås sand – sammetslen och knarrande som nysnö. Där den tar slut, tar Indiska Oceanens turkosa vatten vid, klart som en nyöppnad Ramlösa. Passa dig bara för stingrockorna som ibland gömmer sig på grunt vatten kring ön.
– Qatar Airways flyger från Arlanda till Maldiverna via Doha i Qatar. Se mer på http://www.qatarairways.com Fritidsresor, http://www.fritidsresor.se har båtluff där Dhiggiri ingår.
Dhiggiri

Kuanidup, Panama

Paradisiskt recept som ger mersmak: vajande kokospalmer, vetefärgad smulig strand och kristallklart vatten. Kuanidup är en av hundratals öar i Karibiska havet utanför Panama i Centralamerika. Här bor man på vad som är kunaindianernas odlingar för kokosnötter, det vill säga de paradisiska öarna i arkipelagen. Frukost, lunch och middag kommer indianerna i båtar med mat till gästerna, övrig tid har man ön och dess stränder för sig själv.
– KLM flyger från Arlanda via Amsterdam till Panama City. Därifrån måste man ta propellerplan ut till havsbandet. http://www.klm.com

Kuanidup

Salalah, Oman

Ökenland med bra stränder? Javisst! Oman, inklämt mellan Jemen och Saudiarabien och granne med Indiska Oceanen, har just detta. Folktomma ska tilläggas. I kuststaden Salalah finns två hotellstränder, men bortom dessa når knappt turismen. Det är också bortom dessa hotell du ska ta dig. Hyr bil och kör söderut, mot Jemen. Snart uppenbarar de sig – overkligt långa, overkligt öde. Med stränderna är ingen hägring. They are for real.
– Solresor har paketresor från Arlanda till Salalah, http://www.solresor.se. Qatar Airways, http://www.qatarairways.com, och British Airways, http://www.britishairways.se, flyger från Arlanda via mellanlandningar till Salalah.

Salalah

5 tips för att hitta en egen strand

Bra, öde stränder finns förstås över hela världen. För att hitta ditt egna folktomma paradis finns det några knep:

1. Åk off-season. Den där stranden som på högsäsong är packad kan vara öde andra tider. Och off-season behöver inte med automatik betyda dåligt väder.

2. Åk till orter med all-inclusive turism, men bo på egen hand. Ofta finns det stränder i närheten som ingen tar sig till.

3. Åk till en festö, till exempel Ios i Grekland, men skippa festen och satsa istället på stränderna längre bort. Partyprissarna tar sigaldrig dit och festryktet gör att andra turister håller sig borta från ön.

4. Åk till muslimska länder. Strand- och badlivet är nära nog obefintligt i många muslimska länder framförallt i Mellanöstern. Detta gör att stränderna ligger i stort sett öde. Tänk dock på att du inte bör bada om det är folk i närheten. I vissa länder kan det också vara straffbart utanför avgränsade hotellområden. Kolla upp vad som gäller innan du låter kläderna falla.

5. Segla. Bättre sätt att hitta egna vikar och stränder finns inte.


Text: • 2011-09-01
MaldivernaOmanPanamaListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen