Annons
Annons
Foto: Daniel Ohlsson

Foto: Daniel Ohlsson

Restips

Thailand – Dykning på Ko Tao och Similan

Tiotusentals resenärer åker till Thailand varje år för att njuta av det spektakulära livet i havet, och fÙ�r att det är ett av världens billigaste länder att lära sig dyka i. Vi guidar dig till bästa dykplatserna och dykskolorna.

Text: Redaktionen • 2012-12-21 Uppdaterad 2021-06-23

Ett vitt sken blänker till genom de fladdrande, fördragna gardinerna. Det kraftfulla dånet som följer skakar bryskt liv i oss. Jag hör hur regnet smattrar mot lervällingen utanför vår bungalow. Vi vaknar besvikna upp till ännu en blöt dag pÙ? vår dykresa.
Vi befinner oss på ön Ko Tao, främst känd för sina många dykskolor. Själva dykningen är faktiskt inte mycket att hänga i julgranen, men det är en av världens billigaste och lättaste platser att certifiera sig på, vilket lockar tiotusen­tals äventyrslystna turister varje år. Den unika chansen att få se valhaj är ytterligare ett dragplåster.
Men i år går det trögt för den thailändska dykindustrin. Det skumma vädret har resulterat i oberäkneliga strömmar och obefintlig sikt i hela landet, samtidigt som regeringen har stängt flertalet dykplatser på grund av korallblekning. Blekningen innebär att korallerna blir vita och att djuren inuti dem dör, troligtvis till följd av föroreningar och förhöjd temperatur i havet.
I otålig väntan på sol och bättre sikt hänger sig turisterna, som främst består av 20-åriga backpackers, åt att äta, sova, titta på piratkopierade filmer, spela kort, och dricka alldeles för många buckets, små färgglada hinkar fyllda med inhemsk whisky, energidryck och läsk. För mig och mitt ressällskap blir de högljudda barerna, den blöta, smutsiga Sai Ree Beach och stanken från de översvämmade avloppen för mycket. Vi har hört talas om ett miljöprojekt som pågår på andra sidan ön och beger oss nyfiket dit istället.
Precis som på många andra platser runt om i Thailand har turismen på Ko Tao ökat lavinartat det senaste årtiondet, och liksom fiskeriet och oljeborrningen har dykindustrin bidragit mycket till förstörelsen av det marina livet. Det är inte ovanligt att se över 15 dykbåtar, som läcker både olja och avfall, vid ett och samma lilla rev. Ko Tao, som betyder Sköldpaddsön, har inte en enda sköldpadda kvar. Idag ser man nästan fler dykare än fiskar i vattnet.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
Håll Thailand rent! Se till att du väljer en dykskola som är miljömedveten.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
Clownfiskar – små, söta och ilskna väktare av sitt revir.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
Ta reda på hur pass bra sikten är under ytan innan du ger dig ut. Visst finns det dagar då du kan se 20–30 meter bort, men ibland ser du inte längre än näsan räcker.

amerikanen Chad Scott pluggar miljö med inriktning på marinbiologi vid universitetet i Boulder, Colorado. Han kom till Ko Tao för fem år sedan och bestämde sig för att stanna och göra någonting åt miljöförstöringen.
– Jag visste att Ko Tao var litet nog att en insats skulle göra skillnad, berättar Chad för oss där vi sitter på New Heaven Dive School i Chalok Baan Kao Bay.
New Heaven Dive School var först med att ta tag i miljöproblemet genom att starta New Heaven Reef Conservation Program.
– På tre år har vi gått från att vara den enda dykskolan som är involverad i projektet, till en av 17 här på Ko Tao, berättar Chad.
– Vi har skapat konstgjorda rev så att de andra ska få vila, och vi försöker förhindra att Ko Taos övriga stränder blir som Sai Ree Beach. Vi jobbar tillsammans med gruppen Save Koh Tao i syfte att lära lokalbefolkningen att tänka mer långsiktigt, och få dykare att förstå att man inte ska gå på eller röra vid koraller.
Chad skickar iväg oss med förmaningen att köpa tjänster av ansvarsfulla företag, inte bara av de som är billigast.
– Som turist kan du bidra genom att bo på ekovänliga hotell och dyka med miljövänliga dykskolor, skippa plastpåsen på 7-Eleven, och undvika att äta haj eller barracuda som är särskilt hotade.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
Det finns flera olika internationella dyk­utbildningsorganisationer, bland annat franska CMAS och amerikanska PADI.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
På väg ut till Sail Rock, den thailändska gulfens bästa dykställe.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
På populära dykdestinationer kan det bli trångt i vattnet. Kolla därför med din arrangör om ni kan åka ut lite tidigare, eller om de erbjuder mindre folktäta alternativ.

Solen fortsätter att håna oss med sin frånvaro. Vätan och väntan driver oss slutligen vidare till Ko Taos stora grannö Ko Pha-Ngan. Ko Pha-Ngan är framför allt känd för den galna fullmånefesten som drar tiotusentals unga människor varje månad, liksom för sina vackra stränder och sin avspända atmosfär. Men det går även att dyka här, något som få känner till. Det är till exempel mycket närmare till både Sail Rock och Ang Thong National Marine Park, de mest spektakulära dykplatserna i den thailändska gulfen, än från Ko Tao.
Vi har tur. Solen har gjort tillfällig comeback och vi har hoppat på Haad Yao Divers båt på väg ut till Sail Rock, ett rev som börjar på 35 meters djup och ensamt sträcker sig 15 meter upp över havsytan.
Haad Yao Divers är Ko Pha-Ngans äldsta dykskola och grundades för 14 år sedan av tyska Heike Frutig och hennes schweiziske make Daniel.
– Det fanns ingenting här då, berättar Heike, inte ens elektricitet. Allt vi gjorde var att röka jointar och spela gitarr. Och dyka. Vi åkte runt med en fiskare i hans långsvansbåt och testade olika dykplatser.
Idag finns 14 dykskolor på Ko Pha-Ngan, vilket fortfarande inte är någonting jämfört med de 46 som trängs på lilla Ko Tao. Det är dyrare här, men du får mer för pengarna, menar Heike.
– Det är minst lika bra dykning här som på Ko Tao, det är bara det att ingen känner till det, vilket gör att du slipper trängas. Det är mer ekovänligt och närmare till dykplatserna.
Väl framme vid Sail Rock har solen flytt och regnet smattrar mot den svarta havsytan. Vi hoppar i, men det grumliga vattnet tillåter oss inte att se mycket mer än varandra. Nu får det vara nog. Vi bestämmer oss för att lämna den thailänds­ka gulfen helt och hållet och beger oss istället till västkusten. Till nationalparken Similan Islands, känd som en av världens tio bästa dykplatser. Äntligen ler lyckan mot oss. Monsunen har dragit vidare och himlen är åter blå.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
Ett stort kliv rätt ut! Glöm inte att hålla hårt i cyklop och munstycke!

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
Heike Frutig startade Ko Pha-Ngans första dykskola, Haad Yao Divers.

Similan Islands med sina nio öar ligger sju mil utanför den thailändska västkusten. Du tar dig bäst dit från kustorten Khao Lak, men det går även att åka från de populära turistdestinationerna Phuket och Phi Phi-öarna. Bästa sättet att uppleva Similan är att åka på en liveaboard, en resa där du bor på en båt och lever och andas dykning oavbrutet, flera dagar i sträck. Resorna sträcker sig från tre till sex dagar och du kan få alltifrån lyxvarianten med egen hytt och varmdusch till billiga backpackerpaket där alla sover tillsammans på golvet.
Fyllda av förväntan hoppar vi på Manta Queen ii i Khao Lak. Fyra dygn till havs med lika många dyk per dag för dryga 4 000 kr. Arrangören heter Khao Lak Scuba Adventures och våra 13 medpassagerare kommer från världens alla hörn, liksom våra fyra instruktörer. Den allmänna förhoppningen är att få se djävulsrocka, den största av alla rockor och en vanlig syn vid Similan Islands.
Dagarna varvas med dyk ner till 30 meter, tupplurer i hängmattan, bättring av brännan på soldäck, promenader på pudervita stränder, och frosseri av vällagad thaimat. Vid populära dykplatser som Elephant Head Rock och det världskända Richelieu Rock ser vi alltifrån blåprickiga stingrockor, söta blås- och piggsvinsfiskar, gigantiska muränor, giftiga pterois och drakhuvudfiskar, till frog fish, familjer med clownfiskar, lustiga spökkantnålar, mångfacetterade nudy branks, sjöhästar, och färgglada koraller. Havet andas, pulserar. Stora stim med jagande barracudor och trumpetfiskar böljar runt omkring oss. En liten putsarfisk följer mig envetet, kittlar mig under armen och på lårets insida. Han saknar väl djävulsrockan. Precis som vi.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
Djävulsrockan, världens största rocka, är en vanlig syn vid Similan Islands. Enorm men helt ofarlig.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
På Similan Islands finns några av Thailands vackraste stränder.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
I de lugnaste vatten …

När den brinnande solen släcks i havet den tredje dagen har vi ännu inte sett en enda djävulsrocka.
– Jag hade nog trott att jag skulle få se fler hajar, sköldpaddor och rockor, säger 23-åriga Karin Lestander från Luleå där vi sitter och slappar i solnedgången.
Karin arbetar som Divemaster i Ao Nang, Krabi, och det här är hennes första liveaboard.
– Annars tycker jag att konceptet är jättebra. Man får träffa människor från hela världen, äta god mat, bo i en fin hytt, och bara vara på havet och dyka hela tiden – allt är så lättillgängligt.
56-åriga Darthy Hirsch, lärare från usa, är inte lika positiv.
– Jag tycker om lugna, långsamma dyk, för att kunna ta in omgivningarna. Det är lite för stressigt här. Det måste finnas tillfälle att ta det lite lugnt och umgås naturligt utan en massa artificiell teambonding.
– Ja, om du är ensamvarg och inte gillar att ha folk nära inpå dig så ska du inte åka på liveaboard, skrattar Valeria Machado, en frilansfotograf från Brasilien.
– Inte heller om du är nybörjare, säger Robert, lärare och divemaster från usa och lillebror till Darthy.
– För mycket folk i vattnet, starka strömmar, tveksamt ledarskap – allt sådant kan vara svårt för en ny dykare att hantera.
Vår linblonda finska dykinstruktör Nuppu Zeitlin, har jobbat pÙ? dykbåtar i ett och ett halvt år nu och håller med om att det inte är något för nybörjare.
– Du måste vara Advanced Open Water Diver eller Deep Diver för att få åka på en dykbåtstur, och ibland krävs att du gjort minst 20 dyk.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan
Bäst förhållanden för dykning i Thailand är i januari–april, särskilt mars.

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan

Thailand - Dykning på Ko Tao och Similan

Dag fyra. Desperationen ligger i luften när vi bryter vatten­ytan för det näst sista dyket vid Ko Bon Pinnacle. Det tar dock inte mer än ett par minuter innan full uppståndelse råder bland dykarna. Armar viftas upp och ner i svepande rörelser. Tecknet för djävulsrocka. Svart och vit och med fem meter mellan vingspetsarna glider den nyfiket fram emellan oss. Respektingivande men helt ofarlig. Vår thailändska dykresa kunde inte ha fått en bättre avslutning.

Thailands 5 bästa dykplatser[/h1]

1. Similanöarna

En nationalpark på nio öar belÙ?gen i Andamansjön cirka sju mil utanför Phang-Nga-provinsen på den thailändska västkusten. Anses vara en av de tio bästa dykplatserna i världen, med sina livfulla korallrev och kristallklara vatten med en sikt på över 30 meter. Stor chans att se djävulsrocka, valhaj, haj och sköldpaddor! Obs, relativt avancerad dykning på djupt vatten med starka strömmar. Du bör ha certifikat som
motsvarar Advanced Open Water Diver för att dyka här.

2. Surin Islands

Den här nationalparken med sina fem öar ligger 5,5 mil från den thailändska västkusten, nära Similanöarna. Här finns Thailands mest kända dykplats – Richelieu Rock med sina lila och röda koraller. Det är som att simma i ett fullproppat
akvarium, så mycket fisk är det. Funkar även för snorklare. Surin Islands har flest hårda koraller i landet, och chansen att se både sköldpaddor och haj är stor. Ögruppen är inte riktigt lika poppis som Similan, så du slipper trängas.

3. Hin Daeng och Hin Muang

Hin Daeng (Red Rock) och Hin Muang (Purple Rock) anses av många erbjuda lika spektakulär dykning som vid Similan. De två reven ligger sju mil utanför ön Ko Lanta och du har chans att se både djävulsrocka och valhaj här. Hin Daeng är känt för sina röda koraller, och Hin Muang för sina lila. Det sistnämnda revet är 60 meter djupt, och den högsta vertikala undervattensväggen i Thailand. Obs, för avancerade dykare.

4. Sail Rock

Anses vara den bästa dykplatsen i den thailändska gulfen. Revet, som börjar på 35 meters djup och ensamt sträcker sig 15 meter upp över havsytan,
är beläget mellan Ko Tao och Ko Pha-Ngan och går att besöka via dagsturer. Sail Rock är framför allt känt för sina åtta meter vertikala “swim­through”, stora stim med
barracuda, makrill, tonfisk, och, om du har tur, valhaj och djävulsrocka.

5. Ang thong National Marine Park

En enorm marin nationalpark med 42 öar. Passar utmärkt för nybörjare såväl som för avancerade dykare, samt för snorkling. Här finns gott om saker att kika på, som färgglada ko­raller, stingrockor och grottor. Går att nå via dagsturer från Ko Pha-Ngan och Ko Samui. Det vackra landskapet ovan ytan gör att många kombinerar sin dykresa med camping på någon av öarna.

Tänk på …

Dykplatser stängs från och till för att låta reven och djurlivet återhämta sig. Dubbelkolla alltid vilka platser som är öppna innan du planerar din resa, tourismthailand.org/se.

Guide: ta dykarcertifikat[/h1] För att få sportdyka krävs certifikat. När du har ett sådant kan du åka på dykresor världen över, och bland annat boka så kallade live­aboards då man bor, äter och sover ombord på en dykbåt. Du har även rätt att dyka på egen hand, men utan lång erfarenhet är det inte att rekommendera. Dyk aldrig ensam, ha alltid med dig en dive buddy, en vän som håller koll på dig.
Thailand är ett av världens billigaste och lättaste länder att ta dykarcertifikat i. De flesta thailändska dykskolor samarbetar med PADI, Professional Association of Diving Instructors (padi.com). Det är världens största utbildningsorganisation för dykare.
Du kan även ta cert via SSI, Scuba Schools International (divessi.com), NAUI, National Association of Underwater Instructors (naui.se), eller CMAS. En anledning till att välja PADI framför de övriga är att fler dykskolor arbetar med PADI, för övrigt är de i princip lika bra. Men tänk efter innan du väljer organisation, de erkänner näm­ligen inte varandras respektive kurser, så vill du byta måste du börja om från början!
PADI rekommenderar ett antal kurser som tas i följd. Den mest grundläggande kallas Open Water Diver och tar ungefär fyra dagar. Den ger dig kunskaper och erfarenheter för att kunna dyka ned till max 18 meter. Kursen kostar ca 1 500 kr på plats i Thailand. Många väljer att bygga på med nästa kurs, Advanced Open Water Diver, som kostar ungefär 2 000 kr. Sedan följer ett antal olika kurser, beroende på om du vill specialisera dig som instruktör eller bara dyka för egen skull.
Det är viktigt att komma ihåg att dykning i nordiska vatten skiljer sig mycket från att dyka i tropiska hav. En del väljer därför att gå om samma kurser i Sverige efter hemkomsten.

Så hittar du bästa dykskolan

1. Förboka inte. Det finns alltid plats någonstans. Du tjänar mycket på att titta runt innan du gör ditt val.
2. Välj PADI, SSI, NAUI eller CMAS. Se till att dykskolan är licensierad via någon världsledande, professionell organisation. De garanterar viss kvalitet och säkerhet.
3. Googla efter rekommendationer. Det är aldrig fel att höra vad andra dykare har att säga.
4. Välj en mindre dykskola. En mindre skola med mindre grupper erbjuder ofta mer kvalitativ undervisning. Enligt PADI får man inte ha fler än åtta elever per grupp, en regel som det ofta tummas på.
5. Tänk på miljön! Är din dykskola miljövänlig? Stödjer de lokala miljöprogram? Hur handskas de med båtar som läcker olja och avlopp? Fråga!
6. Gå dit. Träffa personalen innan du bestämmer dig. Gå på magkänslan. Känner du dig trygg och bekväm med dem? Och kolla utrustningen! Den bör vara hyfsat ny och fräsch.
7. Fråga om försäkring. Många skolor försöker komma undan all typ av ansvar. Oavsett vilket bör du ha en egen reseförsäkring.
9. Var och när avgår båten? Fråga om båten avgår precis utanför skolan. Det är skönt att slippa slussas med taxi till hamnen. Vissa skolor drar iväg någon timme tidigare än de andra, och det är det värt för att få lite tid för sig själv och slippa trängas.
10. Ingår boende? Kan vara ett bra sätt att spara pengar på. Kolla standarden först bara!
11. Kolla vad rabatterna innebär. Erbjudandena är inte alltid så bra som de låter. Vissa skolor erbjuder rabatt på första kursen, bara för att ta ut en saftigare avgift för nästa så att det i slutändan blir lika dyrt som hos de andra.
12. Har dykskolan pool? Som nybörjare kan det kännas läskigt att ta sina första andetag under havsytan. Då är det skönt att smygstarta i en bassäng.


Text: Redaktionen • 2012-12-21
RestipsThailandKo Samui

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top