Entrén till Tivoli

Ha en god jul på Tivoli i Köpenhamn. Foto: Tivoli

Danmark

3 anledningar att spendera jul i Köpenhamn

En weekend i Köpenhamn är populärt året om, men vintertid kan man ta del av julfirandet på Tivoli. Vi listar några av höjdpunkterna julen 2022.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-07

1. Jul på Tivoli

I år finns det återigen möjlighet att uppleva Tivolis spektakulära jul med start från den 18 november med pyntade julgranar, tomtar, shower och massor av mat.

Ta en promenad runt Tivolisjön under de upplysta pilträden eller botanisera bland salustånden efter julklappar, dekorationer och delikatesser. Hugg tag i klassiska smørrebrød till äppelklyftor och våfflor.

För barnfamiljen finns en hel del att göra, möt självaste jultomten och titta in i verkstaden där nissarna förbereder inför julen med både dekorationer och paket. Hela familjen kan även uppleva ett genuint juläventyr när balettklassikern Nötknäpparen intar Tivolis Konserthus från 26 november till 23 december. Det är femte gången uppsättningen sätts upp på teatern. Kostymer och scenografi är skapade av självaste HM Drottning Margrethe.

Jul på Tivoli i Köpenhamn
Julmys mitt i Köpenhamn. Foto: Tivoli

2. Annorlunda julmarknader

Tycker man att julmarknader kan vara lite tråkiga och förutsägbara ska du bege dig till fristaden Christiania. Här finns ett 100-tal bodar på marknaden som säljer varor från hela värden och du kan även ta del av musikuppträdanden.

För designentusiasten är julmarknaden i samarbete med Designmuseet ett måste. I ett stort tält i museets trädgård bjuder danska designers och konsthantverkare på julstämning.

Strax norr om Köpenhamn kan du komma i julstämning på världens äldsta nöjespark Bakken som håller öppet fredag till söndag under juletid. Kombinera vinteröppna åkattraktioner med äkta danskt julhygge.

Båtar vid en hamn med julbelysning
Fira jul i Köpenhamn – en perfekt weekendstad. Foto: Daniel Villadsen

3. Världsberömda restauranger

Julbordet i all ära, men vill man äta gott är Köpenhamn något av en matstad dit foodies från hela världen lockas. Världsberömda Noma har idag fått sällskap av flertalet heta restauranger och det är den nordiska staden med flest stjärnor i Michelin-guiden. Du kan med andra ord äta gott i Köpenhamn! Missa inte heller stadens många barer:

Läs mer: Köpenhamns hetaste restauranger, barer och kaféer


Text: Helle Kikerpuu • 2022-11-07
DanmarkKöpenhamnVinterresa