Den grekiska övärlden bjuder på mängder av möjligheter till öluff. Foto: Gettyimages.
Grekland
Öluffa i Grekland – ta båten mellan sju grekiska öar
Redan Odysseus insåg vad man ska göra i Egeiska havet. Öluffa, såklart! Ingen annanstans i världen finns så många bebodda öar med byar, tavernor, stränder och reguljära färjeförbindelser. Följ med på en öluff mellan sju grekiska öar!
Samos
Pythagoras ö
Ett olivkast från turkiska fastlandet ligger mysiga hamnbyn Pythagorion, matematikern Pythagoras födelseplats. Härifrån tar man badbåten västerut till Samiopoula, en bergig kobbe med en mycket bra taverna och len och mjuk sandstrand och gnistrande klart azurblått vatten. Eller österut till stranden Psili Ammos varifrån det är simavstånd över till Asien (glöm inte passet!). För lite grekiskt vardagsliv tar du bussen in till Vathi och går på kafenion och dricker grekiskt kaffe och spelar backgammon. Härifrån kan du göra en dagsutflykt till turkiska Kusadasi och besöka Efesos, en av antikens mest storslagna städer. Öns inre har Greklands mest omfattande system av vandringsleder (samoshikes.com) med sammanlagt 26 mils vandring.Tips på boende – Samos:
Smakfullt ö-spartanskt i fridfull gränd mitt i Pythagorion. Enkla men fina Studios Iris har lägenheter med små kök och balkonger.Resa till Samos:
Air Tours, Apollo och Tui har direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Samos.Patmos
Uppenbarelseön
Romarna använde den som fängelseö. Hit skickades den uppstudsige Johannes, Jesus lärjunge, som här fick de visioner som ledde till Uppenbarelseboken i Bibeln. I Skala, hamnbyn, ligger ett av de kloster som gjort att nattklubbarna är extra ljudisolerade för att inte störa friden. Det är gott om små havsvikar, både med sandiga och steniga stränder. Besök Johannes Uppenbarelsegrotta. Charmigast är ändå labyrinten av gränder i Chora, huvudbyn som ligger uppe på berget med milsvid utsikt.Tips på boende – Patmos:
Hyr lägenhet i Manos House (boka via Booking, Hotels eller Expedia) med uteplats med utsikt över resten av ön och det vida havet.Resa till Patmos:
Färja från Pythagorion på Samos. Också färjor från flera öar i Kykladerna och från Pireus, Atens hamnstad.Ikaria
Blå ö med röda tankar
På 60-talet skeppade militärjuntan vänstermänniskor i exil till Ikaria. Ön, där många idag hyser vänstersympatier, har alltid varit fattig och isolerad. Samarbete var enda chansen att överleva. Kanske är det därför som Ikaria klassats som en blå zon, alltså en plats där folk lever länge. Djupa vikar med lena sandstränder och traditionella bergsbyar. Från Christos Rahes går flera vandringsleder, bland annat längs Halariskanjonen till stranden vid Nas och till Manganitis på sydkusten. Ön har också en egensinnig matkultur i form av bland annat den ikariska ratatouillen soufiko och fetaostgratinerade zucchinikroketter.Tips på boende – Ikaria:
Meltemi är ett semesterhus med innergård, havsutsikt och kök (bokas via hotellbokningssajter). Lantligt beläget i Xilosírtis på sydkusten. Ett kap för större sällskap!Resa till Ikaria:
Färja från Patmos (ibland via Samos) till Ikarias hamnbyar Agios Kirikos och Evdilos. Även färjor från flera öar i Kykladerna, liksom Pireus. Flyg från Aten.Mykonos
Regnbågsfärgad festö
Mykonos stad är en av Kykladernas mest arketypiska med sitt gytter av vindlande gränder, sockerbitsformade hus och väderkvarnar. Har du tur möter du en av stadens tama pelikaner i gränden. På sydkusten finns de bästa baden, familjestranden Platos Gialos, partystränderna Paradise och Super Paradise, där festen börjar redan på eftermiddagen med dans i badkläder till dunkande techno, och sköna och lugnare Elia och Kalafatis Beach. Intresserad av antiken? Gör en dagsutflykt till den obebodda grannön Delos som var en av antika Greklands viktigaste kultplatser. Homosexuella besökare har satt sin prägel på nöjeslivet. Vilket inte betyder att heterosexuella inte är välkomna. Vill du festa till gryningen, oavsett läggning, har du kommit rätt.Tips på boende – Mykonos:
Till skillnad från andra grekiska öar är det gott om lite lyxigare boutiquehotell, som Constantina Zorz Xydakis i Mykonos stad.Resa till Mykonos:
Färja från Evdilos på Ikaria. Även färjor från Pireus och de andra öarna i Kykladerna. Flyg från Aten och vissa sommarsäsonger charterflyg från Stockholm och Köpenhamn.Amorgos
Ön bortom allt
Här är livet avskalat, enkelt och naturligt med getter som betar i bergen och oliver, vindruvor och fikon som skördas i dalarna. Branta stup och bara ett fåtal korta och smala sten- och sandstränder. I hamnbyn Katapola samlas man om kvällarna på Le Grand Bleu Café som i många år visade Luc Bessons kultfilm Det stora blå, som delvis är inspelad på Amorgos. Chora, huvudbyn i bergen, är bedårande med sina vita hus och smala gränder. På sydkusten hänger medeltida klostret Hozoviotissa som ett svalbo på bergväggen. Nedanför ligger stenstranden Agia Ana med Medelhavets mest transparenta vatten. Öns andra hamnby, Aegiali, har barnvänlig strand och närhet till fina vandringsleder upp genom dalen till byarna Tholaria och Langada.Tips på boende – Amorgos:
Öns anrika boutiquehotell ligger på en kulle ovanför Aegiali och heter Aegialis Hotel & Spa med saltvattenpool och utsikt över bukten.Resa till Amorgos:
Färja från Mykonos (eventuellt med byte på Naxos). Också direktfärja från Pireus och Santorini.Folegandros
Som i vilda västern
Länge var Folegandros en avkrok i övärlden med sitt vilda västern-landskap av stenar, kaktusar och små grusstränder. Men senaste decennierna har ön upptäckts av inte minst trendiga Atenbor som älskar huvudbyn Chora med sina vitmålade gränder och sockerbitshus som liksom smälter samman. Byn ligger mitt på ön intill ett stup där berget faller 70 meter rakt ner i havet. Stränderna – Katergo, Livadaki, Agios Giorgios, Agios Niklaos med flera – är otillgängliga och små och kräver promenader nedför steniga stigar.Tips på boende – Folegandros:
Du kan hitta fina billiga hyresrum i Chora. Vill du slå på stort ska du testa Polikandia Hotel med pool och läckert inredda rum.Resa till Folegandros:
Direktfärjor från såväl Pireus som Santorini, Sifnos och andra öar i Kykladerna. Kommer du från Amorgos får du byta på Santorini.Sifnos
Kykladernas matmecka
På Sifnos bor du bäst i bergsbyn Apollonia som har flera smala bilfria gränder och bra tavernor. För bad tar du bussen eller traskar ner till stränderna Faros, Platis Gialos eller Vathi. Öns olivolja är känd över hela Grekland, liksom den speciella matkulturen som skiljer sig från de andra öarnas. Här äter du rithveda som påminner om vår ärtsoppa och revithokeftedes som är friterade vegetariska bollar som påminner om falafel. Prova också manouri, ost dränkt i retsinavin.Tips på boende – Sifnos:
Gerofinikas Boutique Hotel i Apollonia är en dröm för smekmånadspar. Eller vem som helst som gillar lugn och ro, skönhet och milsvid havsutsikt.Resa till Sifnos:
Färja från Folegandros via Milos. Och från Pireus via Serifos.Så reser du runt
Otaliga rederier trafikerar öarna. Enklast köper du biljett i den hamn varifrån båten ska avgå. Går också bra på nätet hos de största, t ex Blue Star Ferries och Helleinc Seaways. Har du åkt tåg ner på Interrailkort kan du lägga till Interrail Greek Islands Pass som ger dig fem färjeresor inom en månad. Finns också en variant som ger sex resor och då inkluderar färjorna mellan Grekland och Italien.Läs mer om Seychellerna
Per j Andersson, som skrivit den här guiden, är författare till reportageboken Drömmen om en ö (Ordfront 2022) där du kan läsa mer om Amorgos och andra öar jorden runt, däribland Sri Lanka, Bali och El Hierro. Här hittar du boken till billigaste priset!Text: Per J Andersson • 2021-03-13
Grekland • Restips • Båtresor • Medelhavet