Annons
Annons
Foto: Istock

Foto: Istock

Island

24 timmar i Reykjavik – isgrottor, lunnefåglar och varma bad

Islands huvudstad är kanske inte lika magisk som den omgivande naturen runt omkring, men bjuder på excentriska museum, varma möten och virtuella upplevelser, som är nästan lika bra som "the real thing". Här är våra bästa tips för saker att göra under en dag i Reykjavik.

Text: Johanna Jackson • 2018-05-25 Uppdaterad 2021-07-21

09:00 Kaloristinn frukost på Bistro Snaps 

Du vaknar upp på Marina Hotell som har sköna sängar och rum med utsikt över hamnen. Frukostbuffén här går visserligen inte av för hackor, men du vill upptäcka något nytt. Därför tar du på dig mössa och halsduk (Island är ett av världens blåsigaste länder) för en promenad genom city med riktning mot alltid fullsatta Snaps. Ljusa och trevliga lokaler med öppet kök, grönskande växter och New York-känsla. Se till att boka bord. 

24 timmar i Reykjavik – isgrottor, lunnefåglar och varma bad
Snaps har även brunch på helgerna. Foto: Johanna Jackson

10.00 Se staden från ovan 

Det sägs att man kan se den lutheranska Hallgrimskirkja från var man helst befinner sig i Reykjavik. Det stämmer inte riktigt, men med sina 74 meter är byggnaden, ritad av Islands stasarkitekt Guðjón Samúelsson, en minst sagt karaktäristisk och imponerande skapelse. Betalar man en slant kan man ta hissen upp i tornet och se staden från ovan, men många skulle nog nöja sig med att bara se kyrkan utifrån. 

24 timmar i Reykjavik – isgrottor, lunnefåglar och varma bad
Hallgrimskirkjans form inspirerades av basaltformationer. Foto: Istock

11.00 Museidags 

Promenera vidare mot ett annat skrytbygge – konserthallen Harpa, men se till att gå förbi Solfar, först, som ligger på vägen vid vattnet. Skulpturen som föreställer ett vikingaskepp är ett annat av Reykjaviks mest kända landmärken. Från Harpa tar du sedan gratisbussen upp till det nyöppnade museet Perlan. Här kan du ta del av virtuella upplevelser från Islands vackraste platser och gå in i en konstgjord isgrotta. Senare i år i september kommer en ny attraktion – planetarium – att öppnas upp. 

24 timmar i Reykjavik – isgrottor, lunnefåglar och varma bad
I Perlan kan du gå in i en ”riktig” isgrotta. Pressbild

13.00 Fisk eller varmkorv? 

Varmkorv är lite av Reykjaviks signum och extra omtalade är korvarna på det röda gatumatståndet Baejarins Beztu Pylsur. Här bildas ofta en kö och flertalet personer med kända namn har inmundigat  Baejarins lammkorv. Korvarna är ett bra budgetalternativ, men för den som inte är sugen på snabbmat rekomenderar vi Fiskfelagid, några tvåhundra meter bort. Här serveras det bästa från havet i en mörk och intim miljö med trevlig personal. På menyn finns inga vegetariska rätter, men det brukar gå att ordna, så länge man säger till i förväg. 

14.00 Möte med naturen

Reykjavik är en liten stad och vildmarken är ständigt runt hörnet. Från hamnen kan man ta dagsturer för att se både valar och clownliknande lunnefåglar. Från Reykjavik utgår valskådningsturer året om, men bäst säsong är mellan april och oktober eller mellan januari och mars för späckhuggare. För lunnefåglar är sommarmånaderna bäst, då fåglarna spenderar stor del av året till havs, men återvänder för att häcka. I hamnen finns ett flertal arrangörer, turerna tar allt mellan en och en halv timme till fem timmar och kostar mellan 500 och 2 000 kronor. Ofta kan det vara billigare att köpa biljetterna online. 

24 timmar i Reykjavik – isgrottor, lunnefåglar och varma bad
Island har världens största koloni av lunnefåglar. Foto: Istock

16.00 Snoppar, valar eller konst? 

Okej, så det ena behöver inte utesluta det andra. Men vi syftar på, tre i det här fallet, olika museum. För att vara en sådan liten stad har Reykjavik anmärkningsvärt många. Några av de mest populära och intressanta är vikingamuseet Saga Museum, penismuseet Icelandic Phallological Museum (som alldeles nyligen fick sitt första mänskliga exemplar), konstgalleriet Listasafn Reykjavíkur och den nyöppnade attraktionen Whales of Iceland som visar upp modeller av landets alla bjässar i verklig storlek. (Detta museum stänger dock 17.00). 

24 timmar i Reykjavik – isgrottor, lunnefåglar och varma bad
Islands snoppmuseum har numera en penis från varje däggdjursart som finns i landet.

17.30 Sjunk ner i isländsk kultur 

Genom att besöka en av stadens många badhus. Många av reykjavikborna har gjort det till rutin att gå på varmvattensbad flera gånger i veckan. Här kopplar man av, möter upp vänner och värmer upp kropp och själ. Och man måste inte ge sig till Blåa Lagunen för att bada i det varma mineralrika vattnet – i Reykjavik finns hela 18 stycken anläggningar – vilket är ett badhus per cirka 7 000 invånare. Om man köper Reykjavik city card får man gratis inträde till samtliga badhus, tillsammans med inträde till många av stadens museum. 

19.30 Middag med orientaliska smaker 

Redan utanför nyöppnade Sumac möts man av en helt berusande doftsymfoni. Här frossar ni i frasiga falafel med silkeslen hummus, försvinnande god baba ganoush och bröd som bakas över öppen eld. Sumac – efter den röda kryddan med samma namn – drivs av de två prisbelönta kockarna Thrainn Freyr Vigfússon och Hafsteinn Ólafsson och öppnade på Reykjaviks största shoppinggata Laugavegur i slutet av 2017. Konceptet har redan blivit en succé. 

– Reykjaviks matscen domineras av fisk- och medelhavsrestauranger. Jag ville göra något helt nytt, säger Thrainn Freyr Vigfússon som hämtade inspiration från resor till Marocko, Libanon och Frankrike.

Inredningen är stilren med industrivibbar, maten gudomlig och drinkarna fräscha. Missa inte att avsluta med den kladdkryddiga dadelpuddingen som ackompanjeras av tahiniglass – den kommer förmodligen att få dig att släppa fram ett högt ”mmm” av förnöjelse.  

24 timmar i Reykjavik – isgrottor, lunnefåglar och varma bad
Thrainn Freyr Vigfússon. Foto: Johanna Jackson
24 timmar i Reykjavik – isgrottor, lunnefåglar och varma bad
Reykjaviks bästa restaurang, om skribenten själv får välja. Sumac är utmärkt för veganer och vegetarianer, men serverar även kött och fisk. Pressbild.

22.00–sent. Ut på stan 

Nu är det dags att avsluta din dag med dunder och brak och en och annan tur på dansgolvet. Om det är något Reyjavikborna är kända för är det att de är höjdare på att festa, och det finns gott om barer att fukta strupen i. Börja på Mikkeller & Friends (med No Name bar på övervåningen) för hantverksöl, gå vidare mot söderhavsinspirerade Bar Ananas för färgglada drinkar och avsluta på legendariska Kaffebarinn. Att baren har ett fotoförbud kanske säger något om dess vilda natur. 

Island: Magisk roadtrip landet runt


Text: Johanna Jackson • 2018-05-25
IslandRestipsGuideListorReykjavikWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen