Annons
Annons
På Island går det ungefär 1000 invånare per kyrka. Foto: Gettyimages.

På Island går det ungefär 1000 invånare per kyrka. Foto: Gettyimages.

Island

Ensliga kyrkor på Island

På Island finns många kyrkor, 360 stycken för att vara exakt. Många står ensligt utplacerade, hårt utsatta för både väder och vind. Här är åtta fotogeniska kyrkor att skriva upp till nästa Islandsresa!

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-03-23 Uppdaterad 2022-12-07

1. Ingjaldshóls kyrka

Mellan orterna Hellissandur och Rif på den natursköna halvön Snæfellsnes står kyrkan Ingjaldshól. Byggd 1903 och antagligen den äldsta betongkyrkan i hela världen. Förutom att delar ur Bård snäfellsasens folksaga utspelar sig här, ska även Christopher Columbus ha bott en vinter i Ingjaldshól för att lära sig mer om vikingarnas överfart till Grönland. Från kyrkan har du fin utsikt över fjorden Breiðafjörður och glaciären Snæfellsjokull!

Ensliga kyrkor på Island
I Ingjaldshóls kyrka bodde Christopher Columbus en vinter. Foto: Gettyimages.

2. Kyrkan i Búðir

På den mest västliga spetsen av halvön Snæfellsnes står den kolsvarta kyrkan i Búðir. Orten Búðir saknar invånare helt. Idag finns här enbart två saker: kyrkan och ett litet hotell.

Ensliga kyrkor på Island
En av Islands mest fotograferade kyrkor, Búðir. Foto: Gettyimages.
Ensliga kyrkor på Island
Naturens magi. Foto: Gettyimages.

3. Hellnar kyrka

Hellnar kyrka ligger, likt många kyrkor på denna lista, också dramatiskt vid havskanten på Snæfellsnes-halvön. Hellnar var en gång i tiden en större fiskeby, men idag består platsen mestadels av en kyrka, ett litet hotell och ett kafé. Missa inte att smaka på den gudomliga fisksoppan och morotskakan hos Hellnar kaffihús!

Ensliga kyrkor på Island
Hellnar kyrka på Snæfellsnes-halvön. Foto: Gettyimages.

4. Hofs kyrka

På Island finns det sex stycken torvkyrkor, en av dem är Hofs kyrka. Kyrkan ligger vackert bredvid glaciären Vatnajökull sydost om Skaftafell i Vatnajökulls nationalpark. På platsen har det stått en kyrka i över 700 år, den nuvarande kyrkan är byggd 1883-1885. Glöm inte att ta en titt inuti på den färgglada inredningen!

Ensliga kyrkor på Island
En av sex torvkyrkor på Island. Foto: Gettyimages.
Ensliga kyrkor på Island
På platsen har det stått en kyrka i över 700 år. Foto: Gettyimages.

5. Breiðavíks kyrka

En liten kyrka på västra sidan av ön, på väg ut till Látrabjarg. Här står den lilla kyrkan med utsikt över havet och sandstranden. Europas västligaste kyrka.

Ensliga kyrkor på Island
Ensligt men vackert vid Breiðavíks kyrka. Foto: Gettyimages.

6. Vík í Mýrdals kyrka

Hotad av glaciären Mýrdalsjökull och den aktiva vulkanen Katla står den här kyrkan vid samhället Vík í Mýrdal. Kyrkan är bybornas första samlingsplats vid ett eventuellt utbrott och det genomförs regelbundet övningar kring detta. Kyrkan har maffig utsikt över stranden Reynisdrangar med sina berömda kolumnformade basaltklippor där även lunnefågeln häckar.

Ensliga kyrkor på Island
Islands kyrk-kändis: kyrkan i Vík í Mýrdal. Foto: Gettyimages.
Ensliga kyrkor på Island
Med magnifik utsikt över Reynisdrangar. Foto: Gettyimages.

7. Tjörns kyrka

På halvön Vatnsnes uppe på norra Island står kyrkan Tjörn med sitt gröna granna tak. Kyrkan är byggd 1930 och dess gravgård spelar en viktig roll i en känd isländsk spökhistoria. Berättelsen finns beskriven i boken Accidentally Wes Anderson där kyrkan finns med – med andra ord en plats även för dig som gillar filmregissören Wes Andersons estetik. Altartavlan är målad av en av Islands mest kända moderna konstnärer, Þórarinn Benedikt Þorláksson.

Ensliga kyrkor på Island
Som tagen ur en Wes Anderson-film. Foto: Gettyimages.

8. Gröfs kyrka

Ytterligare en torvkyrka, den här ligger på gården Gröf i Höfðaströnd på västra Island och har anor så långt tillbaka som 1680. Byggd helt i trä och torv ligger den inbäddad av naturen. Gröfs kyrka, eller Grafarkirkja som den heter på isländska, är den enda bevarade stavkyrkan i Island. 

Ensliga kyrkor på Island
Byggd helt i trä och torv. Foto: Gettyimages.
Ensliga kyrkor på Island
Naturskönt och ensligt – som det ska vara på Island. Foto: Gettyimages.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-03-23
IslandRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen