Annons
Annons
Annons
Uteservering på gatan vid historiska byggnader.

Planerar du en semester i Italien? Upplev Sardiniens okända huvudstad Cagliari. Foto: Getty Images

Italien

10 favoriter i Cagliari – Sardiniens pittoreska huvudstad

Kombinera sol- och badsemester med Italiens kanske mest underskattade stad. Cagliari bjuder på mysiga uteserveringar, rosa flamingor och närhet till de bästa stränderna på Sardinien.

Text: Karin Wimark • 2023-04-24 Uppdaterad 2023-04-24
Annons

1. Castello

Cagliaris charmigaste stadsdel

Ett besök i staden är inte komplett utan ett besök i detta historiska område fullproppat med sevärdheter som Bastione di Saint Remy, Palazzo Regio och det medeltida tornet San Pancrazio. Det är visserligen en måttlig bergsbestigning att ta sig hit upp från hamnen, men det är värt mödan! Cagliari är nämligen likt Rom byggt på sju kullar. Väl uppe strosar du runt på trånga kullerstensgator med små torg, barer och gelaterior med storslagen utsikt över bukten.

Gammalt fort i stad vid havet
Bästa vyn får du från Bastione di Saint Remy i stadens historiska hjärta. Foto: Getty Images

2. San Benedetto

En av Europas största marknader

Ett av mina bästa tips för att lära känna en plats är att besöka stadens lokala marknad. I Cagliari är det San Benedetto på Via Coccu som gäller – en av Europas största stads-matmarknader. Här kan du hitta lokala delikatesser som ostar, charkuterier men också en stor avdelning med fisk- och skaldjur som marknaden är speciellt känd för.

Annons
Människor med mask på marknad
Gör dig redo för 8000 kvadratmeter gastronomi. Kom på morgonen och San Benedetto är som livligast. Foto: Unsplash

3. Nattlivet i La Marina

Där lokalborna hänger

La Marina är en hotspot när vi snackar Cagliaris nattliv. Har du bara en natt i stan är det här du vill hänga. Stadsdelen är en livlig, multikulturell oas där du hoppar mellan uteserveringar. Fråga lokalborna om vad som är bäst just nu!

4. Ta en paus på stadsstranden

Lokalt & turkost

Koppla av på stadsstranden Poetto dit du tar dig smidigt med buss från Piazza Matteotti. Stranden är en av de längsta i hela Italien (7 kilometer!) och en favorit bland lokalborna. Ät lunch eller ta en aperitivo på strandrestaurangen La Palmette. Promenera sedan till utsiktsplatsen Sella del Diavolo eller Torre del Poetto för häftiga vyer. På denna halvö gömmer sig också små vikar för dig som vill ha mer isolerade klippbad. Cala Fighera är ett exempel!  

Turkost vatten och personer som badar
Sardiniens kristallklara vatten är oslagbart. Foto: Unsplash

5. Aperitivo

Drink & tilltugg som italienarna

Italienarna älskar aperitivo! Traditionellt är det en drink som serveras före måltiden för att öka aptiten, men idag är den ofta ackompanjerad av grissini, ostar, skinkor och bruschetta. Slå dig ner på någon av barerna längs livliga Corso Vittorio Emanuelle II. Libarium Nostrum är en hotspot. Bar Floreo en mysig lokal favorit och La Paillote på väg ut mot stranden Cala Fighera bjuder på en av Cagliaris bästa solnedgångar.

Drinkar och tilltugg
Slå dig ner för en aperol spritz eller en vermouth på någon av stadens många uteserveringar. Foto: Karin Wimark
Historiskt torg med uteservering
Historiska Cagliari bär på många spännande lager. Foto: Getty Images

6. Botaniska trädgården

En grönskande oas

Cagliaris botaniska trädgård är grönskande oas och öppnade 1866. Här kan du promenera intill 2000 sorters plantor och växter från såväl Medelhavet som tropikerna.

7. Museo Acheologico nazionale

Tusenårig historia

Sardinien har en historia som sträcker sig mer än 6000 år bakåt i tiden. Några av öns viktigaste kvarlämningar finner man på Museo Achelologico Nazionale.

8. Villasimius

Dagsutflykt i öst

En timme med bil österut ligger Villasimius, en opretentiös badort med små vikar och avslappnad stadskärna. Detta är ett bra utflyktsmål för dig som vill göra strandhugg längs Sardiniens södra kust. Här finns enligt mig Sardiniens bästa stränder. Stanna till vid orörda Spiaggia di Porto sa Ruxi, vackra Spiaggia di Punta Molentis eller populära Tuerredda – för bad i glasklart vatten.

Två personer på en tom strand
Strax utanför Villasimius hittar du Spiaggia di Punta Molentis. Foto: Getty Images
Bartender i skjorta blandar drinkar
Drinkstopp i Villasimius. Foto: Karin Wimark
Människa promenerar på strand intill turkost vatten
Spiaggia di Porto sa Ruxi – så turkost det bara kan bli! Foto: Getty Images

9. Agriturismo

Checka in på lantgård

En timmes bilfärd inåt landet finner du många mysiga lantgårdar. Domu Antigua är en romantisk idyll belägen i bergsbyn Gergei. Här väntar mat på närproducerade råvaror, ljusa rum med trädetaljer och kurser i osttillverkning, pasta och vin. Inte långt därifrån ligger lantgården Il Giardino di Valentina i en blomstrande trädgård omgiven av schysta cykelleder. På halvön Sant’ Antioco väster om Cagliari, ligger den ekologiska gården Il Sentiero B&B som erbjuder utflykter på ön, matlagningskurser och hälso-workshops.

10. Spana efter flamingos

Chockrosa i det vilda

Visste du att södra Sardinien är en av Europas bästa platser att skåda flamingos? Strax utanför Cagliari ligger Parco Naturale Molentargius-saline som är en jättelik naturpark som historiskt använts för saltutvinning. Idag en fristad för djurliv och i synnerhet rosa flamingo.


Text: Karin Wimark • 2023-04-24
ItalienRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top