Annons
Annons
Sardinien har några av Europas vackraste stränder. Foto: Getty images

Sardinien har några av Europas vackraste stränder. Foto: Getty images

Italien

10 guldkorn på Sardinien

En av Medelhavets skönaste öar, med några av Europas vackraste stränder. Kanske tycks ön stor vid en första anblick. Men du kan hinna med många väldigt olika upplevelser under en veckas rundresa.

Text: Jonas Henningsson • 2020-08-07 Uppdaterad 2023-03-13

1. Spiaggia del Principe  

Sagolik strand

När det gäller Costa Smeralda längst uppe i nordöst är det med lätthet en av Europas vackraste kuststräckor. Den är strösslad med svårfunna stränder. Du måste ha hyrbil för att hitta dem alla – parkera och traska sedan tills du når stränderna som är gömda i murrig grönska och kiseldraperade sandstensklippor som skiftar från gråröda i färg till förföriskt rosa när solen går ner.

Spiaggia del Principe, Prinsens strand, är kungligt fin med stora stenblock och grönska som flankerar en hästskoformad liten badstrand. En annan finfin stränd i närheten är Spiaggia Capriccioli.  

10 guldkorn på Sardinien
Vandra längs kustremsan Golfo di Orosei för spektakulär utsikt. foto: Getty images

2. Vandring Cala Fuili & Cala Luna 

Höjdpunkt på resan

Sardinien är stor, kuperad, varierad och bjuder på förträffliga förutsättningar för vandringar. Några av mina favoriter ligger i mellersta delen av ön, vare sig jag väljer att traska med havet som mål (Cala Goritze, Cala Fuili, Cala Luna och Chea, exempelvis) eller inlandets bergiga grönska (Monenovo, Monte Corrassi, San Giovanni). Alldeles oavsett brukar vandringsdagarna vara höjdpunkten på resan. Vår absoluta favorit följer den spektakulära kustremsan Golfo di Orosei, mellan Cala Fuili och Cala Luna. Här störtar de dramatiska bergen rätt ner i det smaragdgröna havet och leden går in och ut ur små vikar innan du slutligen når belöningen, stranden vid Cala Luna.  

10 guldkorn på Sardinien
Konstnären Giovanna Palimodde i ateljén. Foto: Linda Gren

3. Su Gologone  

Konstnärlig naturoas

Konstnären Giovanna Palimodde har med sin studio som utgångspunkt skapat en mötesplats för kultur, mat- och naturtörstande resenärer i en förföriskt vacker del av Sardiniens inland. Med hennes Su Gologone som bas kan du utforska de här vilda och vackra delarna av ön. Vandra, besök vingårdar, paddla kajak, cykla MTB. När du är klar för dagen väntar öns skönaste solnedgång från cocktailbaren som har en vildsint utsikt över bergen. Sedan fortsätter det lilla antalet gäster ner till restaurangen, där lokalproducerad och enkel men urbra mat väntar. Rätterna tillagas över öppen eld, som man gjort i evigheter. 

4. Oliena 

Dold pärla

Oliena döljer många skatter även om själva byn tycks oansenlig och timid. Den lilla byns centrum promenerar man igenom på fem minuter, en bra utgångspunkt är kyrkan Santa Maria Maggiore som tronar på torget och har bäst utsikt över de sylvassa klipporna som omfamnar staden. Men framförallt gillar jag naturen runt byn. Här är bergen dramatiska och kullarna vidsträckta och soldränkta – perfekta att odla vin på alltså. Håll utkik efter Cantina Olienas röda vin gjort på den lokala druvan Cannonau. Flera vingårdar tar emot besök men ring och boka i förväg.

10 guldkorn på Sardinien
Turkosa vikar omger Cala Gonone. Foto: Getty images

5. Cala Gonone

Bra bas för bad och äventyr

Från denna badort på östkusten kan man ta en båt till små skyddade badvikar som man bara når med båt. Cala Gonone är också en perfekt bas för svårslagna kustvandringar, eller för MTB och landsvägscyklingar, naturen här är spektakulär med sylvassa dramatiska berg som skjuter upp ur havet. Mellan vandringarna och dagsetapperna på sadeln fungerar den lilla staden som bas, hamnen är strösslad med små kaféer och restauranger. Kommer du hit innan eller efter högsäsongen är du ganska ensam med havet.

6. Punta Sardegna 

Blåsig landtunga

Sardiniens norra spets når jag helst till fots. Genom det ömsom klippiga, ömsom djupgröna landskapet där ön pekar som ett kaxigt finger mot grannen Korsika. Längs vägen passerar du små gårdar med hus klädda i prydligt tegel. Men husen är inte skrytiga, även om man ser att många används som sommarbostäder av bättre bemedlade fastlandsitalienare. Omgivningarna gör att husen hukar, här uppe blåser det alltid. 

10 guldkorn på Sardinien
Ön gömmer förvånansvärt många bra viner. Bästa vinet görs på druvan vermentino. Foto: Linda Gren

7. Surrau  

Vin och vandring

Vingården Surrau utanför Porto Cervo på norra delen av ön är värd att besöka, men inte bara för vinet. Omgivningarna är fantastiska här uppe. Ett böljande hav av olivträd och vinodlingar täcker kullarna, havet skymtar ofta fram genom den kuperade terrängen. Bäst är att ställa bilen och snöra på sig kängorna. Flera fina vandringsleder finns här, men främst åker jag tillbaka hit för vinet. Det röda Surrau på lokala druvor är ett bra köp, men främst tycker jag om det vita Sciala som görs på enbart vermentinodruvan.  

10 guldkorn på Sardinien
Inget filter. Så här ser vattnet ut på en av Medelhavets vackraste öar. Foto: Getty images

8. Spiaggia di Cea 

Barnvänliga bad

Många drar till nordöstra kusten och Costa Smeralda, eller nordvästra sidan och Spiagga Pelosa – som är en turkos dröm den också. Men det finns flera fina stränder även längre ner på öns ostkust. Spiaggia di Cea är långgrund och lockar många barnfamiljer. Väldigt badvänlig och långt mindre besökt än Sardiniens mer namnkunniga stränder. När du är klar med badandet här väntar en av de vackraste delarna av ön rakt västerut.  

10 guldkorn på Sardinien
Gå vilse i mysiga Alghero. Foto: Getty images

9. Alghero  

Vindlande gränder

Få städer på Sardinien är så mysiga som Alghero. Staden uppfördes redan på 1100-talet, och de vindlande gatorna med hus i bjärt ockra och gult med fönster klädda i träluckor är en ren njutning att utforska. Bäst är att gå vilse i de gamla gränderna. Och när du blir hungrig är det aldrig långt till två pinnstolar mot väggen och ett bord med friskt mineraligt vin och en skaldjurstallrik. Alghero har många bra restauranger, en favorit är Il Pesce d’Oro. Färskare skaldjur är svårt att uppbringa, och de vedeldade pizzorna är också grymma.

10 guldkorn på Sardinien
Ett frodigt inre. Foto: Linda Gren

10. Ogliastra  

Sardiniens hjärta

Sardinien är med rätta känt för sina stränder. Men många av de absolut bästa minnena har jag fått genom att köra runt i inlandet. Besöka små vingårdar, hänga i småbyar, vandra genom kanjoner man inte trodde existerade eller längs olivdraperade kullsidor. Sardiniens vilda och väldigt avfolkade inland är fantastiskt. Min favoritregion är Ogliastra på den mellersta delen av ön. Spektakulär natur som gjord för långa vandringar i ren vildmark. Här kan man traska ensam hela dagen genom kanjoner och uppför höga bergssidor utan att stöta på en enda människa, möjligtvis några får. 


Text: Jonas Henningsson • 2020-08-07
ItalienListorSardinien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top