Annons
Annons
Fr v: Ginos italienska frestelser, Grekiska övärlden med Julia Bradbury samt storstadskoll med Richard Ayoade. Foto: SVT

Fr v: Ginos italienska frestelser, Grekiska övärlden med Julia Bradbury samt storstadskoll med Richard Ayoade. Foto: SVT

Grekland

Äntligen: Fler reseprogram på tv

Res i sommar – utan att lämna tv-soffan. Äntligen blir det fler reseprogram i svensk tv. Passande i coronatider med de historiskt stränga reserestriktionerna för både inrikes- och utrikes resor.

Text: Per J Andersson • 2020-05-29 Uppdaterad 2021-06-22

Äntligen: Fler reseprogram på tv
I sommar kan du resa till storstäder, grekiska övärlden och Italien – utan att lämna tv-soffan. Foto: Getty Images

Sedan flera år tillbaka saknar både SVT och TV4 ett program som enbart handlar om resor.

Go’kväll i SVT kan ha enstaka resereportage och UR har sänt Simon Reeves fina serie reseprogram (om resor i Myanmar, Medelhavet, Ryssland mm). Tidigare sände SVT resemagasinet Packat och klart medan TV4 hade När & fjärran. Och tittare som varit med ett tag minns 1990-talets SVT-serie Jorden runt där Janne Forssell med filmaren Lasse Westman reste två varv runt jorden i 43 halvtimmeslånga avsnitt. Här ett av de minnesvärda avsnitten – om Kamerun (fler finns på Youtube).

Men på sistone har rutan varit fri från resereportage. Märkligt med tanke på att svenskarna gör närmare 15 miljoner utlandsresor om året och många fler semesterresor inrikes.

Men nu i coronatider blir det ändring. SVT satsar för första gången på många år på flera nya reseprogram. Tanken är att programmen ska fungera som substitut för alla de resor vi för närvarande inte kan göra. 

På måndag 1 juni startar serien Grekiska öar med  den brittiska programledaren Julia Bradbury, som i sex avsnitt guidar oss runt i den grekiska övärlden. Hon tar med oss bortanför turiststråken och visar oss gömda stränder, vackra vikar och orörd natur. Och vad vore en greklandsresa utan att utforska gamla traditioner och prova den grekiska maten och drycken? Först ut är Kreta. Programmet sänds med start måndag 1 juni kl 17.35 i SVT1 och på SVT Play.

Julia Bradbury får vi fortsätta följa i åtta avsnitt i sommar när hon reser till Australien för att låta oss bekanta oss med den annorlunda naturen och de unika djuren som lever där. Men hon utforskar även städer. Och familjekonstellationer. Australien runt med Jula Bradbury sänds med start måndag 22 juni kl 17.30 i SVT1 och på SVT Play.

I Ginos italienska frestelser får vi i tre säsonger under sommaren följa med Gino D’Acampo till Italien. Gino provar de lokala rätterna med råvaror som är typiska för regionen och lagar även egna rätter. Programmet sänds med start måndag 8 juni kl 17.35 i SVT1 och på SVT Play.

Travel man får vi resa till storstäder med komikern Richard Ayoade och en kändisgäst. I fyra avsnitt visar han oss hur man på 48 timmar gör det mesta möjliga av en stad. Programmet sänds med start 20 juni kl 23.00 i SVT1 och på SVT Play.

Fler filmtips

I det här avsnittet av Vagabonds podcast får du fler film- och boktips på temat resor.

Äntligen: Fler reseprogram på tv

Svensk roadtrip längst nostalgiska Retrovägen


Text: Per J Andersson • 2020-05-29
GreklandItalien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen