701146.jpg

Frankrike

Vagabonds skidfavoriter

Skidorter som får oss att sjunga, skrika, känna skräck, förtjusning och en aning nostalgi. Här är Vagabonds skidfavoriter.

Text: Redaktionen • 2005-01-26

Cervinia, Italien

Som en vinst på lotteri

Att få åka skidor i italienska alperna är lyx, högsta vinsten. Cervinia i nordvästra Italien är en liten skidort vid foten av väldiga berg. I blickfånget har man ständigt Tobleroneberget Matterhorn, eller Il Cervino som det kallas på den italienska sidan. Skidsystemet går runt det världsberömda berget och når tre byar: Cervinia och Valtournenche i Italien och Zermatt i Schweiz.

Skidåkningen är fantastisk. Men är man van med Mellansveriges backar med en fallhöjd på högst 100 meter och ett par stretande, gnisslande ankarliftar känns de flesta orterna i Alperna som overkliga skidparadis. Skidåkningen i det italienska liftsystemet (Cervinia–Valtournenche) räcker gott och väl för varierad skidåkning i en vecka. Vill man ha extra krydda tar man liften högst upp till Plateau Rosa (3480 meter över havet) och glider sedan nerför i Zermatts lika stora skidsystem på den schweiziska sidan. Pass behövs inte. Däremot ett tilläggskort till liftkortet (kan köpas för bara en dag, om man nöjer sig med det). Skidåkningen i Zermatt är om möjligt ännu bättre. Breda lagom sluttande, pistade “gator” på kalfjället, där man åker i långa rytmiska svängar i evigheter, känns det som, med Zermatt som avlägset mål långt där nere i dalen. Vill du dricka gott kaffe måste du dock tillbaka till den italiensska sidan. Österrikisk “cappuccino” innebär blaskfilterkaffe med vispgrädde och chokladströssel. Urk!
Italienska sidan är ändå charmigast. Inte minst för kombinationen bra skidåkning och god mat. Att dricka en stark espresso i den tunna luften på Plateu Rosa. Att sitta i den gassande solen bredvid pisten nere i dalen, äta färska ravioli, dricka ett glas rödvin och titta på Matterhorn. Då längtar man ingenstans. Lårmusklerna är trötta, solen värmer fast det bara är januari och den omsorgsfullt tillagade pastan är ungefär 1000 gånger godare än den överkokta spagetti med köttfärssås som serveras på brickserveringarna i Åres backar.
Antal liftar: 28.
Resor dit: Lion Alpin och Ving Alpin.

Badgastein, Österrike

Skidort med anor från medeltiden

Badgastein har varit välbesökt kurort med varma källor sedan medeltiden. I dag är Badgastein det största svenska resmålet i Österrike, till och med större än huvudstaden Wien. De flesta kommer för skidåkningen, men även som sommardestination är Badgastein populärt, framför allt tack vare sina gamla anrika hotell, sin kurortsstämning och närheten till en riktig storstad (Salzburg, cirka en timme med buss).
I Badgastein behöver man inte släpa med sig skidor och stavar till hotellet. Man deponerar dem i sportbutiken vid järnvägsstationen där pisterna tar slut och Stubnerkogel-liften börjar. Sedan lallar man hemåt i bara pjäxorna, eventuellt via någon liten vinstuga och ett glas hett kanel- och apelsindoftande glüwein. Liftarna är moderna. Snökanonerna är många. Backarna är extremt välpreparerade i prydliga manchestermönster. Österrikisk noggrannhet. Inget lämnas åt slumpen.
I Badgastein finns det pister så att det räcker till varierad skidåkning i ett par veckor. Förutom att åka upp och ner på olika sidor av berget Stubnerkogel (2246 meter över havet) kan man på samma liftkort och i samma liftsystem åka uppför berget Schlossalm (250 meter över havet) och ner till byn Badhofgastein. Med samma liftkort kan man också bege sig med buss till ett höghöjdssystem (Sportgastein) och ett lägre skidsystem (Dorfgastein).
Och när man tröttnat på skidåkning badar man i heta utomhuspooler på kommunala Felsenbad (nu också med äventyrsbad), tar en promenad och går på österrikiskt kafé eller tar bussen in till Mozarts hemstad, Salzburg.
Antal liftar: 52.
Resor dit: STS Alpresor.

Cortina, Italien

Skidor de luxe

Champagne och diamanter. Fotomodeller och skådespelare. Som Sunset Boulevard på snö. Så är bilden av Cortina, och så är Cortina. Till viss del. Visst svänger en och annan kändis nerför backarna, och visst sörplas det champagne här och där. Men Cortina är mer än så. Cortina är en bländande vacker skidort som omsorgsfullt ligger inbäddad mellan Dolomiternas makalösa bergformationer.
Cortina är uppdelat i två skidområden så det är enklast att bestämma sig på morgonen för på vilken sida av byn man vill åka och sen stanna där. Områdena är omfattande så man har att göra. Men skulle man ändå få för sig att snön är vitare på andra sidan så finns de gula skidbussarna. De kör runt i Cortina hela dagen och kostar inget för den som har liftkort. Skidåkningen är övervägande enkel. Gröna, blåa och röda pister dominerar. Efter skidåkningen strosar man på gatan Corso Italia med skidåkare och shoppare. Kanske handlar man dyra märkeskläder. Säkerligen dricker man gott caffe latte.
Antal liftar: 37.
Resa dit: STS Alpresor

Alborzbergen, Iran

Skidor the Ayatollah way

Nytt, spännande och annorlunda, i alla fall för oss svenskar som är vana vid Alperna. Om Schladming får oss att minnas Stenmark, så förflyttar Dizin och Shemshack i Aborzbergen oss till den tiden rent fysiskt. Sedan ayatollorna tog över Iran vid revolutionen 1979 har skidturismen inte direkt prioriterats. Skidområdena i Dizin och Shemshack är inte moderna, inte glassiga. Serveringarnas inredning, skidmodet och liftarna – allt doftar sent sjuttiotal. Här finns inga diskotek att prata om, ingen skidskola, inga kreditkort. Men åkningen är fantastisk (Dizin är bäst), snön bra och fallhöjderna ordentliga. De preparerade backarna relativt snälla överlag, men med stighudar under fötterna finns möjligheter till avancerade skidupplevelser. Dessutom tar det bara tre timmar med buss till huvudstaden Teheran.
Antal liftar: Inte många.
Resa dit: Langley Travel, Pathfinder.

Schladming, Österrike

I Stenmarks luva

En klassiker som får oss att tänka på Ingemar Stenmarks toppluva. Och på hans skidglasögon som hade en förmåga att alltid imma igen. “Aj, aj! Han har problem med glasögonen”, kommenterade Sven Plex Pettersson, och ännu ett nagelband började blöda hemma i tevesoffan. Nu är förstås Schladming mer än en nostalgisk upplevelse. Det är en trivsam by med ungefär 4700 fasta invånare, butiker, barer, restauranger och pubar. Schladming har blivit vald till Österrikes bästa skidort. Skidsystemet som omfattar sammanlagt nära 17 mil suveränt preparerade pister. Samtliga har snökanon så även milda vintrar är vita i Schladming. Att Arnold Schwarzenegger är född här hamnar kanske inte på pluskontot. Men det kan ju vara kul att veta.
Antal liftar: 86.
Resa dit: STS Alpresor.

Val d’Isère, Frankrike

Bra så man skriker

Skidområdet runt Val d’Isère hänger ihop med skidområdet runt Tignes, och det är enormt. Om det inte vore för backarna runt La Grand Motte hade man inte behövt åka i samma backe en enda gång under en vecka. Men just pisterna runt La Grand Motte är bland det skönaste man kan åka i. 3456 meter över havet, inte svårare än att man hinner njuta av utsikten medan man åker och alltid underbar snö. Det är i den här typen av nedfarter man bara måste skrika eller sjunga när man åker. Men det finns så klart mer.

Val d’Isère rankas som en av världens bästa skidorter. Åkningen är varierad – lätt och svår. Från det kända Nålsögat (klippan med hål i) kan man ta den svarta pisten La Sache hela vägen ner till Tignes, i området La Solaise är skidåkningen lite enklare och på Glacier de Pissaillas är glaciäråkningen är i det närmaste overklig. Till skillnad från många skidorter i Frankrike är Val d’Isère en riktigt gammal by med egen karaktär. Stolsliftar och gondoler tar dig från centrum upp till backarna.
Antal liftar: 90
Resa dit: Lion Alpin, Langley Travel, STS Alpresor, Sportresor.

La Grave, Frankrike

Vilt och vackert

Här finns bara en lift, inga nedfarter men obegränsat med skidåkning. I La Grave samlas de största skidfantasterna för att åka offpist. Efter snöfall gäller djupsnöåkning, om det inte snöar gäller puckelpist. Området pistas aldrig. La Grave ligger i Frankrikes största nationalpark, Les Parc des Ecrins. Över den lilla byn vakar det 4000 meter höga, mäktiga, taggiga och vackra berget La Meije. Bortsett från den vilda naturen är här lugnt. Inte mycket turister och inget nattliv. Bara koncentrerad skidåkning – på egen risk ska tilläggas.
Antal liftar: 1.
Resa hit: Langley Travel, Lion Alpin.


Text: Redaktionen • 2005-01-26
FrankrikeIranItalienÖsterrikeAktiv semesterBad GasteinVinterresa

Scroll to Top