Annons
Annons
Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Australien

Världens 12 bästa stränder

Klart vatten. Vit sand. Böjda kokospalmer. De flesta har sin bild klar av hur den perfekta stranden ska se ut. Här är Vagabonds favoriter världen runt.

Text: Redaktionen • 2009-10-14 Uppdaterad 2021-09-14

1.

Elafonissi, Kreta, Grekland

Med sin rosaskimrande sand och turkosa hav är Elafonissi en av Kretas, om inte Medelhavets, allra vackraste stränder. Perfekt för barnfamiljen då stranden är otroligt långgrund. En varning utfärdas dock för mycket folk under högsäsong!
// CD

Världens 12 bästa stränder
Otroligt långgrunt i Elafonissi på Kreta

2.

Cape Maclear, Malawisjön, Malawi

Inget hav, men väl en av Afrikas största och fiskrikaste sjöar med – hör och häpna – långa stränder med finsmulig, mjuk sand. Detta är en del av Afrika som allt för sällan får utrymme i resemagasin och turistbroschyrer. Observera att bilharzia-larver finns i vissa delar av sjön – så kontrollera på plats innan du hoppar i!
// TL

Världens 12 bästa stränder
Insjöstrand med mjuk finsmulig sand i Malawi

3.

Great Guana Cay, Bahamas

På denna lilla ö utanför Abaco i Bahamas flödar rommen som om det inte fanns någon morgondag. Lev som sjörövare för en dag på klassiska strandbaren
Nipper’s eller ta en joggingtur längs en palmbeklädd strand som aldrig tycks
ta slut.
// FB

Världens 12 bästa stränder
Lev sjörövarliv på Great Guana Cay i Bahamas.

4.

La Pelosa, Sardinien, Italien

La Pelosa på Sardiniens nordvästliga spets är så nära man kommer Karibien utan att behöva lämna Europa. Vattnet är precis så där skimrande klart som det så sällan är på denna sidan Atlanten. Kom hit tidig eller sen sommar, högsäsong är det packat med folk på stranden.
// FB

Världens 12 bästa stränder
Europas Karibien på La Pelosa, Sardinien i Italien.

5.

Long Beach, Perhentian Kecil, Malaysia

Strand som uppfyller alla drömmar som deppig vintersvensk med snöslask upp till knäna kan ha. En perfekt böjd vik med kritvit korallsand och ett hav som – skyddad av utskickande uddar – kluckar som en insjö. Klarare än klart vatten. Spektakulärt maffig snorkling och dykning. Fem meter bakom stranden: pipande, svirrande, surrande djungel.
// PJA

Världens 12 bästa stränder
En perfekt böjd vik med kritvit korallsand på Long Beach i Malaysia.

6.

Mandrem, Goa, Indien

En folktom, vidsträckt, flera mil lång och femtio meter djup strand som får besökaren att tvivla på att hon är kvar i Indien. Så lugnt, så tyst, så naturfagert. Bara enkla brädlappsrestauranger och bambuhotell. Mysig posthippie-new-age-stämning. I norr övergår stranden i Arambol Beach , i söder i Asvem.
// PJA

Världens 12 bästa stränder
Mandrem är vid och väldig och ofta nästan folktom – väldigt oindiskt.

7.

Manly Beach, Sydney, Australien

Härlig strand norr om Sydney. Inte lika spännigt och inte lika grällt turistig som mer kända Bondi beach. Nära till fina restauranger och inte utan aktiviteter på stranden, men ändå med avslappnad atmosfär och en sund blandning av lokalbor och ditresta.
// KW

Världens 12 bästa stränder
Manly norr om Sydney är tommare, mysigare och befolkas av färre spänniga surfare än Bondi Beach.

8.

Paje Beach, Zanzibar, Tanzania

Kritvit strand som knarrar som snö när man går på den. Extremt långgrunt: du kan promenera ut till korallreven som bjuder på fin snorkling. Glest mellan soldyrkarna. Så lugnt så att korna somnar. När solen går ner förvandlas stranden till fotbollsplan och lekplats för traktens söner och döttrar.
// KW

Världens 12 bästa stränder
Paje på Zanzibar knarrar som snö.

9.

Plaka, Naxos, Grekland

Flera kilometer ljus sandstrand på västra delen av ön Naxos. Klart, turkost vatten med omväxlande fin snäckbeströdd sandbotten och stenar med växtligheter, färggranna fiskar och jättesköldpaddor. Inramad av sanddyner, en grusväg och dammiga tamarisker. Doft av grillat lamm och olivolja. Bonnigt i ordets vackraste betydelse.
// PJA

Världens 12 bästa stränder
Från stan till Plaka på Naxos går en grusväg. Stämningen är lantlig, utsikten
över Paros monumental.

10.

Sipadan, Malaysia

Ö utslängd i ett turkost hav utanför Borneos kust. Räknas som en av världens finaste dykplatser, där man ofta får sällskap av mantor och sköldpaddor under ytan. Då det bara är dykare som åker till Sipadan ligger de vackra vita stränderna öde och sammetslena så fort fenor och dykflaskor är på plats. Du får paradiset för dig själv.
// TL

Världens 12 bästa stränder
Hallå, vart tog ni vägen? När dykarna dykt har du stranden på Sipadan för dig själv.

11.

Tayrona nationalpark, Colombia

Du behöver inte ha en särskilt stor tur för att ha denna nationalparks ljuvliga karibiska stränder för dig själv. Colombia ligger ännu långt från turisternas allfarvägar. Bortom stranden väntar storslagna djungeläventyr med pilgiftsgrodor, apor och tayronaindianer.
// TL

Världens 12 bästa stränder
Nationalparksnära colombiansk strand bortom det mesta.

12.

Tulum, Mexiko

Ju längre söderut man kommer längs Riviera Maya på Yucatanhalvön i Mexiko
desto lugnare blir badorterna. Cancún längst uppe är galet party. Avslappnade Tulum är dess raka motsats. En lång strand där geckoödlor och yogaentusiaster jäser ikapp i solen, och man omgivs av mäktiga ruiner från mayatiden.
// FB

Världens 12 bästa stränder
På Tulum kan du jäsa ikapp med geckoödlor.

Vagabonds strandredaktion

CD = Christian Daflos, FB = Fredrik Brändström, KW = Karin Wallén, PJA = Per J Andersson, TL = Tobias Larsson.

Tipsa om din favoritstrand – skriv en kommentar här nedanför:


Text: Redaktionen • 2009-10-14
AustralienBahamasColombiaGreklandIndienItalienMalawiMalaysiaMexikoTanzaniaGoaKretaListorNaxosSardinienSydneyZanzibar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen