Annons
Annons
Foto: All over press, Ina Agency, Thinkstock

Foto: All over press, Ina Agency, Thinkstock

Lettland

Vinterweekend – redaktionens bästa storstadstips

Du har fyra dagars ledighet – och en stor portion lust att upptäcka en ny stad. Vart styr du kosan? Här är Vagabondredaktionens favoritresmål för en weekend i vintermörkret.

Text: • 2012-10-11 Uppdaterad 2021-07-21

Brighton, storbritannien

Bohemisk mystik i Brighton

Det är något filmiskt med Brighton. De kalla vågorna som slår in mot de båda pirerna, den ena åldrad och spöklik, som stelnad i sitt 1800-tal, den andra kitschigt sprudlande, med blippande spel, karuseller och popcornmaskiner.
När vintern kopplat grepp om staden lägger sig mystiken som ett dimmigt täcke över strandpromenaden. De viktorians­ka gatlyktorna tänds tidigare, och bland gränderna i The Lanes lyser juldekorationerna upp i mörkret redan i november. Men även om de historiska gränderna har sin charm hyser jag en förkärlek till North Laine med sin knasiga konst, sina vegokaféer och tatuerare.
Det är blandningen av människor som är tjusningen med Brighton, denna kuststad som Londonborna gärna drar till över helgen, men som få svenskar utöver de som gjort sina språkresor hit, kommer på tanken att besöka. Den som gör det belönas med bra shopping, mysiga pubar och kaféer, en kunglig paviljong och ett nattliv som heter duga.
Resa dit: Till Gatwick finns flyg för ca 2 000 kr tur-och-retur med bland andra Norwegian och Ryanair. Från Gatwick går direkttåg till Brighton.
Missa inte: Kemp Town. I Brightons ”gay village” kryssar du fram mellan transor, Jesuspredikare och någon som promenerar med ett dussintal hundar i samma koppel.

Vinterweekend - redaktionens bästa storstadstips
Brighton funkar alla säsonger – men vänta till våren med att bada i havet.

Riga, Lettland

Spa och kullerstensgränder i Riga

Varför krångla till det? Bara en dryg timme bort med flyg finns en världsarvsklassad stadskärna med färgglada hus, sprängfylld av historia. Här beställer man stekt fläsk med stuvad vitkål på nÙ?gon enkel, rättfram restaurang. Man köper skyhöga klackskor i någon av de tjusiga galleriorna, och letar bland marknadsstånden efter lokalt hantverk för en billig penning: stickade vantar, bärnstenssmycken, choklad.
Riga påstås vara julgranens födelseort och när det närmar sig jul ställer man upp en enorm gran på Domkyrkotorget. Julmarknaden drar igång 10 december.
Glöm inte mössa och långkalsonger! Jag frös när jag var här och tinade inte upp förrän i bastun på spaavdelningen i närliggande badorten Jurmala – full av söta trähus, barrskog och spahotell. Här promenerar man till ljudet av vågsvall längs den tre mil långa sandstranden. Så tar man in på ett prisvärt spa och blir kungligt ompysslad.
Resa dit: Flyg från Skavsta med Ryanair, Sas från Arlanda. Färja med Tallink Silja Line från Stockholm.
Från Göteborg flyger Skyways och från Köpenhamn Air Baltic.
Missa inte: Europas största matmarknad ryms i fem gamla zeppelinhangarer, från första världskriget. Hit går du för att känna matosdoft och marknadsmyller

Vinterweekend - redaktionens bästa storstadstips
Rigas stadskärna är listad som ett världsarv av Unesco. Mumma för arkitekturnördar.

Istanbul, Turkiet

Turkiska bad och kultur i Istanbul

Turkiets mäktiga metropol gör sig bra vilken tid som helst på året. Enda tiden då det kan vara jobbigt att vara här är under de varmaste sommarmånaderna. Vintern däremot kan vara magisk, men ta med ett paraply. Sällan känns staden så sagolik som när man stävar fram på en kvällsbåt över Bosporen medan ett sällsynt snöfall faller över moskéerna i Sultanahmet. Sällan känns det lika motiverat att glida in på en ångande hamam, ett turkiskt bad, och låta sin lekamen knådas och bankas bortom sans och vett. När turisthorderna är från­varande går det som en dans att utöva sightseeing i denna kulturhuvudstad. Om kvällen, värm dig med en kopp te på någon av de små serveringarna i gränderna vid paradgatan Istiklal Caddesi. Fortsätt med ett bord fyllt av meze och ett glas raki på något av stadens meyhane (enkla krogar) på gatan Nevizade Sokak. Avsluta kvällen på glamorösa sky­baren 360 där du har strålande panoramautsikt.
Resa dit: Turkish Airlines flyger direkt från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Biljetter finns från 1 500 kr, tur-och-retur. Taxi är det smidigaste sättet att ta sig in till centrum härifrån (ca 120–160 kr).
Missa inte: Att gå på turkiskt bad. Cemberlitas och Cagaloglu i Sultanahmet är bra ställen för hamam-noviser. Glöm inte att ge dricks till massören.

Vinterweekend - redaktionens bästa storstadstips
Istanbul – två världsdelar på en helg.

Palma de Mallorca, Spanien

Smaklöksfest i Palma de Mallorca

En bra weekendstad ska man kunna njuta av till fots och utöver det sÙ� ska det finnas bra restauranger och bra shopping. Så mycket mer krävs egentligen inte för en lyckad flykt från vardagen i några dagar. Palma de Mallorca har just detta – och med stil och elegans ska tilläggas. Allteftersom höghuskomplex, charterfylla och engelska menyer blivit vardagsmat på barfotaorterna runt omkring på Mallorca har Palma vuxit åt ett annat håll. Trevligaste området är Santa Catalina som är något av stadens Södermalm. Låt timmarna flöda förbi i sällskap av det mallorcanska köket, som har sitt ursprung i det relativt enkla, men utsökta bondeköket: sobra­sadas, kryddstarka korvar, codornices emborrachados, ugnsbakade vaktlar, berenjenas rellenas, fyllda auberginer …
Många av de lite finare restaurangerna blandar varsamt in andra mattraditioner för att skapa ett nueva cocina. Resultatet är ofta väldigt lyckat.
Resa dit: Prisexempel mitten av december, tur-och-retur från Arlanda och Kastrup: Norwegian 3 000 kr. Även SAS och Cimber Sterling flyger direkt från Köpenhamn och City Airline från Göteborg. Charterbolagen har Palma i sina program. Det går även att ta båt från Barcelona.
Missa inte: Kulinariska strövtåg i Santa Catalina. Min favorit­restaurang är Fabrica 23 på Calle Cotoner 42–44

Vinterweekend - redaktionens bästa storstadstips
Mallorca växer som matdestination.

Aten, Grekland

Klubbar och historia i Aten

Synd att så många dissar Aten. Det är en spännande stad, som de senaste tio åren återupptäckt sig själv. På ett berg mitt i centrum ligger flertusenåriga Akropolis, och bakom klippan hittar du nyinvigda Nya Akropolismuseet. Efter OS 2004 är klippan inte längre inringad av bullrig trafik, utan av gågator, gröna oaser och spatiösa utekaféer.
Plaka och Monastiraki, de äldsta delarna, har också fått en renässans med nya barer och restauranger. Nya nöjes­centrum ligger annars runt nedlagda gasverket i Gazi med kulturcenter, gallerier, barer och klubbar. På sommaren är många av klubbarna stängda. Perfekt restid: oktober–maj.
Att shoppa på Athinasgatan, allt från mat till kläder, är en otrendig, skitbillig och kul erfarenhet. Aten är fortfarande 20–30 procent billigare än städer som Rom och Paris.
Du kan fly hektiskt stadsliv bara genom att bege dig till gamla stans gränder och slå dig ner på en klassisk taverna.
Resa dit:[/b] Prisexempel med avresa i mitten av december: Flyg från Arlanda via Budapest med Malev kostar 1 598 kr tur-och-retur. Från Köpenhamn via Frankfurt med Lufthansa 1 642 kr.
Missa inte: [/b]En kaffe i överklasstads­delen Kolonaki, en tur med bergståget upp till Atens högsta kulle (Lycabettus) och en kall öl i radikala studentkvarteren Excharia.

//Per J aAdersson

Vinterweekend - redaktionens bästa storstadstips
Aten – underskattad stad tycker vi!

Text: • 2012-10-11
LettlandRestipsAtenIstanbulMallorcaRigaWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen