Soliga Sölden. Foto: Thinkstock.

Soliga Sölden. Foto: Thinkstock.

Österrike

6 sköna österrikiska skidorter

Österrikiska Alperna har något för alla. Vagabond har listat skidbyarna där solbränna i ansiktet är lika viktigt som mjölksyra i benen.

Text: Fanny Ernestrand • 2011-02-22

Alpernas 8 bästa toppar

ZELL AM SEE OCH KAPRUN:

SNÖ ÅRET RUNT

Tyrolska hus med vita stenväggar och stora träbalkar. Restauranger med törstsläckande öl och spröda wienerschnitzlar. Zell am See är en gemytlig alport med modern touch och inslag av lyx. Promenera längs den vackra sjön med det pampiga och klassiska Grand Hotell precis vid strandkanten.
Orten passar såväl familjer som snöentusiaster och skidåkare i grälla färger. Vid bergets fot är det lugna familjebackar, lärorika skidskolor och sega knappliftar. Tar man däremot kabinen finns det varierande skidåkning och snö så gott som året om.
Skidsystemets höga läge gör snön torr och fin om man slipper slaskiga snödrivor. Glaciären Kitzteinhorn (med sommarskidåkning) som ligger på 3 200 meters höjd nås även från grannorten Kaprun, men Zell am See är betydligt trevliga att bo i.
Skidåkning: 138 kilometer pist och 50 liftar.
Mer info: http://www.zellamsee-kaprun.com.

SÖLDEN:

SOLIGA PISTER

Sölden är ett föredöme för många skidorter. Här går exempelvis årligen det första åket i den alpina världscupen, vilket innebär startskottet för alpernas vintersäsong. Dessutom stoltserar man med ett välplanerat skidsystem som är Österrikes enda med tre toppar på över 3 000 meter.
Bergens två glaciärer ger ultimat åkning både tidigt och sent på säsongen. De är smidigt sammankopplade av Europas längsta skidtunnel på 3 240 meters höjd.
I Sölden vetter många pister mot söder och soltimmarna är många och lyckliga. Den igenkännande googlebrännan är en oundviklig souvenir.
Sölden kan däremot inte skryta om sin by, som förvisso har flera goda restauranger, men saknar den genuina alpkänsla andra orter har. Huvudgatan är fylld av skidshoppar och kaféer, men bakom centrum är det tomt.
Skidåkning: 34 liftar och 148 kilometer pist
Mer info: http://www.soelden.com/.

OBERGURGL:

MYSIGT LUGN PÅ HÖG HÖJD

En dramatisk by, som är granne med Sölden, ligger nära italienska gränsen och omringad av glaciärer på otroliga 1#930 meters höjd. Obergurgl är Unescos försöksby i en undersökning om albyarnas utveckling. Därför får skidområdet inte byggas ut, det är strikta regler för bilkörning och stämningen är löjligt mysig och lugn.
Ett måste är att åka till utsiktsplatsen Hohe Mut på 2 670 meter över havet. Speja ut över inget mindre än 21 snöbeklädda alptoppar. Det finns ingen bättre plats att svalka gommen med öl och vila mjölsyrekrampen efter en riktigt härlig åkdag. Idag går det smidigt att ta en gondol till platsen, men för bara några år sedan var det gänglig enstolslift som gällde.
Skidåkning: 24 liftar och totalt 110 kilometer pist i Obergurgl- och Hochgurglsystemet.
Mer info: http://www.obergurgl.com/.

6 sköna österrikiska skidorter
Snötäckta toppar i St Anton. Foto: Thinkstock.

ST ANTON:

BÄSTA AFTER-SKIN

Alpernas festort nummer ett präglas av internationella gäster och umpa-umpa-musik. Redan 1901 öppnade orten upp för turistande snöälskare och de maffiga alptopparna bjuder på ett omfattande pistsystem med utomordentlig, nervkittlande och ofta avancerad åkning.
Skibumsen har vallfärdat till sitt älskade “Stanton” i årtionden och after-skin är i världsklass. Pjäxdans på Krazy Kanguruh är ett måste.
Här pratar man i termer som snödränkt istället för snötillgång och offpisten har mängder av lättåtkomlig lössnö. Bättra på carvingtekniken i de breda, manchestermönstrade pisterna. Bäst är det på morgonen. Folktomt och stilla innan partymänniskorna trillar ut i systemet.
Skidåkning: Arlbergs skidsystem har 67 liftar och 280 kilometer pist.
Mer info: http://www.stantonamarlberg.com/.

ZELL AM ZILLER:

BRANTA BERG OCH DJUPA DALAR

Zillertalalperna bjuder på häpnadsväckande natur med toppar som sträcker sig ovanför molnen.
Systemet binder samman fem karismatiska orter i Sydtyrolen som alla bjuder på något eget. Zell am Ziller är idyllisk med mysiga hak med ett utmärkt regionalt kök. Vackra Zillerfloden slingrar sig genom byn och lämnar en rofylld stämning. Prisnivån är lägre än i övriga Tyrolerna.
I Zillersystemet finns det utmanande åkning att sväva ner för. Hintertuxglaciären säkrar att det finns snö och det är möjligt att åka skidor året runt.
Skidåkning: 49 liftar och 166 kilometer pist.
Mer info: http://www.zell.at/.

6 sköna österrikiska skidorter
Kabinlift i Lech-Zürs. Foto: Thinkstock.

LECH-ZÜRS:

LYX, FLÄRD OCH KRISPIG SNÖ

Lech och Zürs är två närliggande byar i Arlbergregionen där lyx och flärd står högt i kurs. Hit åker vissa mest för att synas, och tack vare pälsfokuset i centrum finns det gott om plats i de perfekt lutande pisterna.
Släng skidorna över axeln, knata till liften, spänn pjäxorna hårt och lÙ�t snön gnistra under skidorna. På systemets höga höjder tinar solen upp kinderna samtidigt som snön ligger envist kvar och ser inbjudande krispig ut.
Utmanande backar i kombination med lättare alternativ. Systemet bjuder på undangömda platser med vackra dalar där tystnaden är fantastisk. Bred ut dig, glid fram och få till den där perfekta carvingsvängen.
Skidåkning: 280 kilometer pist och 84 liftar.
Mer info: http://www.lech-zuers.at/.

Världens 25 bästa äventyr


Text: Fanny Ernestrand • 2011-02-22
ÖsterrikeRestips

Scroll to Top