Annons
Annons
Lissabon. Vin och spårvagn

Följ med till vinbarernas, ostronens och fadomusikens Lissabon. Foto: Jonas Henningsson och Unsplash

Portugal

10 guldkorn i Lissabon

”Ingen stad är så poetisk. Ingenstans finns historien så väl bevarad i gatorna, torgen, husen och människorna. Ingenstans känner jag att jag lever lika mycket som i Lissabon.” säger Jonas Henningsson, aktuell med en ny guidebok till staden. Här delar han med sig av tio favoriter!

Text: • 2023-08-09 Uppdaterad 2023-08-09
Boavista Social Club. Musik och mat i perfekt symbios. Foto: Jonas Henningsson

1. Boavista Social Club

Audiofil restaurang

Ja, de kallar sig faktiskt för en audiofil restaurang för musiken och ljudanläggningen är alldeles enastående.  Dj:n spinner vinyl i baren och de få borden verkar alltid vara uppbokade oavsett när man dyker upp här. Själv slår jag mig gärna ner i den lilla vinbaren och bara njuter av stämningen. Så småningom blir bordet ledigt och jag får äntligen chansen att prova kocken Marc Lerohellecs meny med smårätter. Bra den också – och visst passar den till musiken.

• Rua da Boavista 16.

Instagram.com/boavista.socialclub

Vagabonds Jonas Henningsson, som nyligen kom ut med en uppdaterad guidebok till Lissabon, bjuder på sina bästa tips till den portugisiska huvudstaden.

2. Mercado da Ribeira

Gammal trotjänare

Lissabons legendariska marknad är en av mina verkliga favoriter. Den gamla trotjänaren som öppnade redan på 1200-talet fick en välbehövlig ansiktslyftning alldeles nyligen och den har aldrig sett bättre ut än nu. Jag besöker inomhusmarknaden Mercado da Ribeira varje gång jag är i stan. Inte minst för en kopp kaffe på stående fot samtidigt som man småpratar lite med handlarna. Skönast historier har Alice som jobbat på marknaden i 54 år. Hon är 87 år och bor i Bairro Alto där hon odlar sin egen chili som hon sedan säljer på marknaden. Allra bäst är att komma hit riktigt tidigt när kommersen är som livligast.

• Avenida 24 de Julho 50.

3. Teatro Nacional de São Carlos

Pampigt operahus

Teatro Nacional de São Carlos invigdes 1793 som ersättning för den tidigare operan som förstördes i jordbävningen. Den var stadens första neoklassicistiska byggnad, exteriören har tydliga likheter med La Scala i Milano. Interiören är en visuell och konsthistorisk uppvisning i rokoko. Konsertsäsongen pågår mellan september och juni och ofta framförs verk av klassiska kompositörer som Chopin, Verdi, Wagner och Mozart. Utanför kan man sitta i solskenet och äta en bit i väntan på föreställningen.

• Rua Serpa Pinto 9.

tnsc.pt

4. Museu Nacional do Azulejo

Keramik är kul

I fina kvarteren Penha de Franca ligger likaledes urfina Museu Nacional do Azulejo. Keramikmuseum, låter det kul? Jag lovar, det är underbart att vandra runt och beskåda praktfulla fasader och samtida konst med just keramik som minsta gemensamma nämnare. Ett måste.

• R. Me. Deus 4.

museudoazulejo.gov.pt

Hemtrevlig stämning på Boi Cavalo. Foto: Jonas Henningsson

5. Boi Cavalo

Sinnesutvidgande smårätter

Att komma in på Boi Cavalo är som att komma hem till en god vän på en sån där härligt stimmig middag där tio av dina bästa vänner samlats kring ett och samma bord. Boi är inte mycket större än så, men menyn är desto mer sinnesutvidgande, moderna tolkningar av lokala rätter där alla ingredienser är i säsong, naturviner finfint matchade av sommelieren. Ett tiotal smårätter utgör menyn, beställ så många ni orkar med! 

• R. do Vigário 70 B.

boi-cavalo.pt

Pasteleria Benard – elegant och tidlöst. Foto: Jonas Henningsson

6. Pastelaria Benard

Klassisk mötesplats

Jag tycker om den långa eleganta disken på Pastelaria Benard, ja jag tycker om mycket med det här stället som ganska många turister missar. Den kändare kusinen Café Brasileira ligger alldeles i närheten, men på Pastelaria Benard känns det förflutna mycket mer närvarande. Benard öppnade som en mötesplats för aristokratin 1886, sedan dess har stället fungerat som ett av stadens favoritkrypin för kaffe och diskussioner. Och varför är inte alltid kafépersonal så här elegant klädda!

• Rua Garrett, 104–106.

benard.pt

Missa inte den den charmiga ostronbaren i matmarknaden Mercado de Campo de Ourique. Foto: Getty Images

7. Mercado de Campo de Ourique

Ostron hos Pedro

Ostronodlaren Pedro står ibland själv i den lilla charmiga ostronbaren i matmarknaden Mercado de Campo de Ourique. Pedro har det mesta man behöver efter några timmars promenerande på stan – ostron, havstulpaner, kylt vin och öl. Hans odlingar finns i Algarve (saltare ostron) och Setubal (mindre salta). Man öppnar halv tolv på förmiddagen för att slå igen några timmar efter 16 innan man langar fram ostron igen hela kvällen.

• R. Coelho da Rocha 104.

meroir.pt

8. Alfama

Fado för folket

Det finns ingen musikstil som är så förknippad med Lissabon som fadon. Musikstil förresten, fadon är mer än så. En kulturyttring som är djupt förbunden med Lissabon och människorna som kommer härifrån.

Den bitterljuva musikstilen föddes i stadsdelen Alfamas vindlande gränder. På många platser i stan finns fadorestauranger, bland annat i stadsdelarna Mouraria, Bairro Alto och Madragoa. Men allra bäst är att välja något ställe i Alfama där fadokulturen sitter i väggarna. Från klockan åtta varje kväll hörs den stämningsfulla musiken från fadohusen sippra ut i Alfamas gränder. Ett besök på en fadorestaurang är en upplevelse. En meny ingår ofta i skådespelet och du kommer att vandra ut från tillställningen med en skön känsla av att förstå lite mer om den här underbara staden.

Holy Wine – sprängfyllt med vin och charm. Foto: Jonas Henningsson

9. Holy Wine Lisbon

Trångt och välkomnande

Nyöppnad vinbar som ligger på en brant backe nerför gatan mot Cais Do Sodre mellan Bairro Altos bohemiska kvarter och Jardim da Estrelas botaniska grönska. Fyra stolar inne, ett par i dörröppningen. Det här stället är litet men alldeles sprängfyllt med bra vin och charm. Det är välkomnande och alldeles för enkelt att bli sittande lite för länge med vinlistan och diskussioner över smakprover. Patéer och pet nat går hand i hand om du inte visste det innan. Det är ägaren Anna Ivanovas försök att gjuta ännu mera liv i en vinscen som redan bubblar. Bara naturviner så långt ögat når.

• Calcade da Estrela.

Instagram.com/holywinelisbon

10. Tasca

Snicksack & häng

Missa inte ett besök på en tasca när du är i stan! En tasca är en väldigt enkel restaurang med några tydliga kännetecken. Tascas är nästan alltid enkelt inredda. Tänk gamla trämöbler och rutiga dukar. De är oftast familjeägda och utgör en perfekt plats för stammisar att träffas och utreda världsliga händelser. Maten är traditionell, rustik och bastant. Ägaren är nästan alltid på plats, driver man en tasca så hänger man på tascan, punkt. Som besökare är det trevligt att slå sig ner i någon annans vardagsrum, efter andra besöket brukar man hälsas välkommen av ägaren och få några nickar av stamgästerna. Ett besök på en tasca blir helt enkelt bättre för varje gång man kommer dit. Förvänta dig ingen sofistikerad matupplevelse. Men jag kan försäkra dig om en personlig, varm, intim och härlig upplevelse, fylld av möten med lokala stammisar – som de finare restaurangerna svårligen kan skapa. Några favoriter är Bistrô & Brechó, Gato Pardo och Petiscaria Ideal.

Ny guide till Lissabon

Jonas Henningsson är reseskribent och skriver bland annat för Vagabond. Alla tips är hämtade ur boken Mitt Lissabon (Karavan förlag), som nyligen släpptes i ny upplaga. Köp boken på Adlibris!

Läs också

Porto på en liten budget – våra bästa tips

Portugals vilda surfkust – monstervågor och livsfilosofi

Algarvekustens bästa stränder – lokalbons egna favoriter


Text: • 2023-08-09
PortugalRestipsLissabonVin

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen