Indiska London – Europas bästa curry, masala och tandoori. Foto till vänster: Fotolia. Till höger: Pressbild Gymkhana.
Londons bästa indiska restauranger
Gatumat från New Delhi, frukost Mumbai style, smaker från Kerala, minnen från ett fallet kolonialimperium och curryhak med Michelinstjärna. Vagabond sökte och fann Londons indiska själ.
1. Dishoom
Som i ett gathörn i 50-talets Mumbai
Mumbai, som en gång i tiden hette Bombay, har länge varit en av världens mest kosmopolitiska städer. Här existerar olika folkgrupper, språk, religiösa sedvänjor och inte minst matvanor sida vid sida. Att betrakta Mumbais etniska mix är som att titta på olikfärgade kläder som snurrar runt i en tvättmaskin.
Och ingen annanstans är kulturblandningen så stor som på stadens parsiska kaféer. Parserna? tänker du. Vilka är de? Jo, en folkgrupp som tror på den uriranska guden Zarathustra och därför tvingades fly österut när islam bredde ut sig. Idag är de en av Indiens minsta men mest välbärgade minoriteter.
I Mumbai startade en av parsifamiljerna Tata, idag ett av Indiens mäktigaste företag, och grundade lyxhotellet Taj Mahal. Dessutom öppnade de kaféer som ofta låg i gathörn och snabbt blev populära samlingsplatser för alla samhällsklasser, som Café Leopold i hamnområdet Colaba, känt från romanen Shantaram. Här råder multikultiatmosfär och surrar av olika tungomål. Men tyvärr är de en krympande skara: av de 400 som fanns på femtio-talet återstår idag knappt 30.
Sådan tur att de spridit sig till London i form av Dishoom. Reklamsloganen lyder ”From Bombay with love” och väl inne i lokalerna för-flyttas du snabbt såväl österut som bakåt i tiden. Med lojt snurrande takfläktar, svartvitrutigt stengolv, mörka trästolar och bord med marmor-skivor skapas en känsla av ett kosmopolitiskt Asien.
Här nöjer du dig med en kopp chai eller en kopp kaffe (bryggt på monsunskördat Malabarkaffe från Karnataka) och ett glas mangolassi (med fänkålsfrön flytande på ytan). Eller ät en rejäl frukost, lunch eller middag Mumbai style. Testa en kejriwal, en toast med chiliost och två stekta ägg eller en Bombay omelette med hackad chili, tomat och lök och tillhörande pau, det fluffiga portugisinfluerade Mumbaibrödet.
Adress: Finns på fyra ställen: 12 Upper St Martin’s Lane i Covent Garden, 5 Stable Street i King’s Cross, 7 Boundary Street i Shoreditch och 22 Kingly Street i Carnaby. Meny och öppettider på dishoom.com.
2. Quilon
The empire strikes back
När finanskrisen drabbade England hösten 2008 passade indiska företag på att gå på europeisk shoppingrunda. Det var i den vevan som ärkebrittiska varumärken som Jaguar, Land Rover och Tetley’s tea förvärvades av Tata, den parsiska storkoncernen från Mumbai. Uppköpen fick indiska ledarsidor att triumferande ropa ut: ”The Empire strikes back.”
Det hade de indiska ledarskribenterna nog också utbrustit om de promenerat på Buckingham Gate några hundra meter från den före detta kolonialmaktens kungliga slott – och upptäckt att den ärevördiga engelska institutionen St James Court Hotel också intagits av indier, närmare bestämt lyxhotellkedjan Taj.
I hotellets bottenvåning huserar därför numera ingen blommig afternoon tea-salong, utan en av Londons finaste indiska krogar döpt efter staden Quilon på Malabarkusten i Kerala. I foajén ligger Q Bar, där du kan ta en fördrink, kanske lite malariaprofylax i form av en gin och tonic, innan du tar dig an lunchmenyn som går loss på 260 kronor.
Det låter kanske väl dyrt, men sÙ� har restaurangen också en Michelinstjärna. Och lunchen är en totalupplevelse med gudomliga sydindiska frestelser som mini-masaladosas till förrätt och het quilon fish curry med smak av curryblad, chili och kokosolja som huvudrätt. Till detta citronris med nötter och senapsfrön, stekt alo gobi (potatis och blomkål), grön koriander- och röd tomatchutney, picklad tamarind och mini-papadums. Att ett pund från varje lunch går till Tata Medical Center i Kolkata gör ju inte saken sämre.
Drottningen, som bor bara några hundra meter bort, må bäva. The empire strikes back.
Adress: Buckingham Gate 41, boka bord på +44-20-782 118 99 och se öppettider på quilon.co.uk.
3. Gymkhana
Sportklubb med bar och Michelinstjärna
Bardisken är gjord av mässing och på hyllan finns sjuårig Old Monk (indisk rom), liksom två sorters indisk single malt-whisky och Old Raj Dry Gin. Närmare britternas sommarhuvudstad Shimla, som skildrades så fint i tv-serien Indian Summers, kan man inte komma väster om floden Indus.
Kolonialromantiken fullkomligt dryper om Gymkhana i snofsiga Mayfair och toppas med inglasade gamla svartvita fotografier av indisk-brittiska cricketlag från tiden då George V ännu var kejsare av Indien och ett nyare färgfoto av indiska cricketlandslaget som var på turné i Storbritannien sommaren 1982.
Gymkhana, ett persiskt låneord i hindi och andra indiska språk, var benämningen på de klubbar där brittiska kolonialherrar och valda delar av den inhemska eliten i Indien, Malaysia, Thailand, Burma, Singapore och Östafrika utövade olika gentlemannasporter som cricket, landhockey, hästpolo och tennis.
På Gymkhana i London kan man förstås inte spela hästpolo – eller utöva någon annan sport heller för den delen – men ägna sig åt en annan del av klubbtraditionen: drinkdrickandet och middagsätandet. Jag blir kvar i baren och ser framför mig grånande kolonialister från en svunnen kolonial era som dricker gin och kylt rosvatten med rosenblad flytande på ytan och Ooty town gimlet, som fått sitt namn från britternas favoritrekreationsort i de sydindiska bergen och som i drinklistan beskrivs som ”ljuset från det indiska regementet”.
Träkolsgrillad kycklingspett heter achari chicken tikka sprouting moong kachumber och är sofistikerat smaksatt med egen kryddblandning och gjord på de bästa råvaror. Lika underbar är den friska lök-chili-koriandersalladen med små krispiga papadums. Här serveras också anka från Chettinad i Tamil Nadu, nystekta dosas och räkcurry à la Amritsar med dillchutney. Stjärna i Michelinguiden? Självklart!
Adress: 42 Albemarle Street, Mayfair. Glöm inte att boka bord på gymkhanalondon.com.
4. Roti Chai
Indien är gatumatens hemland på jorden
Praktiskt taget var du än befinner dig – på trottoaren, tågperrongen, busstationen eller bytorget – kan du få en kopp rykande chai med chaat (tilltugg) i form av pakora (friterade grönsaker doppade i frityrsmet gjord på kikärtsmjöl) eller samosa (friterade degknyten fyllda med potatis). Och om du befinner dig i södern också idli eller appam (ångkokta risbullar) och dosas (frasiga ris- och linspannkakor) med tillhörande grönsaksröror/såser. Och tvärtemot vad många tror är det inte den rykande heta gatumaten du blir magsjuk av, utan snarare av lyxhotellens bufféer som hållits ljumna lite för länge.
Roti Chai på en parallellgata till Oxford Street, nära varuhuset Selfridges, försöker återskapa känslan av att stå på en dammig indisk gata eller perrong med brölande lastbilar och tutande lok som bakgrundskomp och smaska på något nyfriterat eller nykokt. På väggarna har man målat av indiska gatuskyltar och lastbilar och pimpat med gammaldags bilstrålkastare, kanske från en för länge sedan skrotad Hindustan Ambassador.
Här serveras förutom samosa också Mumbaifavoriten bhel puri (puffat ris med hackad rödlök, tomat, gurka, koriander och chili) och alo gobi (spiskummin- och gurkmejakryddad stekt potatis och blomkål). Alla rätter finns i små (Street), stora (Road & Rail) och ännu större (Buns) versioner. Till det dricker du ett glas chai eller kanske den alkoholfria mocktailen kovalam beach (gjord på litchi, kokos, guava och ginger ale).
När jag efteråt kliver ut i dagsljuset är jag så fångad av atmosfären att jag förväntar mig ett virrvarr av tutande svartgula autorikshor, handdragna varukärror, vita kor med puckel och blåmålade horn och människomassor i färggranna sarier och turbaner. Besvikelsen är stor när jag kvicknar till och inser att Oxford Street befolkas av grå-svartklädda Londonbor med stressad blick och anemisk ansiktsfärg.
Adress: Portman Mews South, läs mer på rotichai.com.
5. Trishna
Indien är vegetarianernas paradis på jorden
Visserligen är bara runt 40 procent av befolkningen heltids-vegetarianer, eftersom såväl många hinduer som kristna och muslimer gärna äter både fisk, kyckling och lamm. Men likafullt skyltar restauranger som serverar kött med en negation: non-veg restaurant och non-veg menu heter det där man kan beställa annat än mat med ursprung i växtriket. Och ju längre söderut du reser i Indien, desto mer dominerar pure vegetarian, det vill säga mat tillagad enligt den ortodoxa hinduiska traditionen som innebär att exempelvis ägg inte är okej, men däremot mjölk.
Men det finns undantag, som den sydliga delstaten Kerala, där man äter mycket fisk och gärna också nötkött, och Chettinad, en region i delstaten Tamil Nadu, där kött från vilt är vanligt i köket.
På Trishna i mysiga kvarteret Marylebone (nära Regent’s Park) ryms flera av Sydindiens och västkustens kulinariska egenheter. Vita tegel-väggar, trägolv och skafferiluckor i turkosmålat trä ger en känsla av att sitta i ett gammaldags lantligt kök. På väggen hänger en inzoomad antik stadskarta över Mumbai från tiden då bondvischan tog vid norr om Malabar Hill.
På Trishnas meny, som även den förärats med en Michelinstjärna, hittar du rätter från såväl Kerala, Karnataka och Maharasthra som regionen Chettinad. Nilgiri paneer är färskost i kryddig sås så som den lagas bland te- och kaffeplantagen i bergskedjan som löper längs Indiens sydvästkust – och bland rätterna från Chettinad kan du testa indiska ovanligheter som chiliheta grytor med kanin och vildfågel och tandoorigrillad anka.
Adress: Blandford Street 15–17 (bredvid St James Church), Marylebone, trishnalondon.com.
Mer indiskt i London
Kolonial staty
I lilla Whitehall Garden nära Themsen i Westminster står general Sir James Outram staty. Outram var generalen som slog ner upproret bland sepyoerna (de indiska soldaterna i brittisk-indiska armén) i staden Lucknow 1857–58. Begrunda hans glasartade blick och sörj offren för britternas kamp om herra-väldet över indiska halvön.
Lilla Bangladesh i East End
Brick Lane är en smal gata i Londons East End med stark indisk-bangladeshisk prägel. Det är trendigt, slitet och coolt med shabby chic-kaféer/pubar, vinyl-skivaffärer och många så kallade Balti Houses, det vill säga indisk-bangla-deshiska restauranger, som fått sitt namn från kokkärlet balti som här-stammar från Gilgit-Baltistan i dagens Pakistan.
Parsiskt tack till britterna
Ready Money Drinking Fountain på Broad Walk mitt i Regent’s Park är en gotisk granit- och marmorfontän som fått sitt namn efter Sir Cowasjee Jehangir, vars smeknamn var Ready Money. Han var en välbärgad parsisk industrialist från Mumbai som 1869 donerade pengar till fontänen, som tack för det beskydd som han upplevde att hans religiösa minoritet fick från de brittiska kolonialherrarna.
Sydasien i förorten
London har flera förorter med stark sydasiatisk prägel. Som East Ham (sydindiska tamiler och srilankeser), Southall (sikher från Punjab), Newham, Redbridge, Greenwich, Waltham Forest och Hounslow.
Redaktörens favoriter i det riktiga Indien:
Pers favorit-ställen för thali (plåtbricka/bananblad med flera sorters ris, platta bröd, röror och såser) är Annalakshmi i Chennai och Samrat i Mumbai.
Text: Per J Andersson • 2017-06-13
Restips • Storbritannien • Listor • London • Mat och dryck • Weekendresa