Annons
Annons
Hundar som drar i en släde med solnedgång i fjärran

Upptäck Sverige i vinter. Åk hundsläde, besök Visby eller västkusten för en mysig weekend. Foto: GettyImages/Alexander Palm / EyeEm

Restips

4 juliga weekendresor i Sverige

Stressad inför julen, behöver du åka iväg på en weekend? Resesöksajten Momondo har listat fyra destinationer för julfirandet.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-10 Uppdaterad 2021-12-14

Snöskoter och julgransjakt

För många är snö på jul lika vanligt som kanel på gröten, och för andra kan det vara en dröm att få uppleva en snövit jul. I norra Sverige kan man exempelvis bo på det världsberömda ishotellet i Jukkasjärvi. Här erbjuds också en mängd olika vinteraktiviteter, man kan exempelvis åka ut i vildmarken och hämta julgran med snöskoter, testa rensläde i vinterlandskapet och få uppleva de mest stjärnklara av himlar – ett norrsken på det och julen är klappad och klar.

Man som går upp mot stuga med norrsken ovanför sig
Upplev Sveriges mest magiska ljus, norrsken! Foto: GettyImages/Matt Pain

Magisk julstämning i Visby

Under jul förvandlas hela Visby på Gotland till en julstad. Under alla fyra adventshelger kan man besöka julmarknaden på Stora torget där det dukas upp med gotländska delikatesser, hantverk och såklart rostade mandlar. På julkonserter i stadens medeltida kyrkor och ruiner kan man lugnt komma i julstämning och 200 meter in i Hejdebys mörka skog finner man tomtebyn – ett besök passande för de yngre.

Jul i västkustens skärgård

Den som vill fly julhetsen i stan kan bege sig till skärgården på västkusten för lite lugn och ro. Vad är mer passande för en weekend i julens tecken än Klädesholmen på Tjörn, sillens hemstad? Här kan du äta ett annorlunda julbord som, inte helt förvånande, har starka influenser från havet och kusten. Det finns även möjlighet att gå en julbordsvandring, där man både får avnjuta deras julbord och samtidigt besöka öns alla smultronställen.

Därefter kan man ta in på Sveriges första flytande hotell, Salt och Sill, där vissa rum har badstege precis utanför dörren. Är du sugen på ett iskallt dopp i det blå kan du även besöka bastubåten S/S Stilla som har både bastu och badtunna att värma sig i efter det kalla badet.

Två personer på Salt och Sill som går ner i vattnet från hotellet
Ett jul-dopp på västkusten. Foto: Katja Ragnstam/westsweden.com

Fira ”Lilla Julafton” i Skåne

“Lillejulafton”, alternativt lilla julafton, är en skånsk tradition som kan spåras ända till 1700- talet. Traditionen är förmodligen föga känd i resten av Sverige, men i många delar av Skåne är dagen före julafton en viktig dag. Lillejulafton kan exempelvis firas i Folkparken i Malmö. Här kan du möta olika sagofigurer som vättar och isprinsessor, åka skridskor på någon av isbanorna samt njuta av den mysiga julbelysningen i parken med en varm glögg och en pepparkakor. Är du sugen på julmat har det skånska julbordet traditionellt många inslag av fläskrätter och även danska influenser i form av spiddekauge, eller spettekaka som vi säger på svenska.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-10
RestipsSverigeVinterresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen