Skåne har en hel del att bjuda på – här är 10 tips från boken "100 balla ställen i Skåne" Foto: GettyImages
9 udda ställen i Skåne du inte visste fanns
Färgglada cirkus hotell, kaffeburksmuseum och badhus från slutet av 30-talet. I en ny upplaga av boken [i]100 balla ställen i Skåne[/i] finns en mängd tips – vi har tagit del av 9 nya favoriter.
Komikern och programledaren Valle Westesson är för nionde gången i rad tillbaka med en ny upplaga av 100 balla ställen i Skåne, den ultimata guideboken för resenären som vill semestra på hemmaplan och upptäcka de lite mer unika platserna i Skåne. Några av de platser som nämns i årets upplaga hittar du nedan:
Skeingeborg
Jerusalem i Göinge
Vad är det för en märklig åttakantig ruin av huggen gråsten som reser sig i ett träskområde en dryg halvmil öster om Osby? Det finns inte omnämnt i några historiska skrifter, men arkeologiska undersökningar visa att den byggdes någon gång runt sekelskiftet 1100/1200. Till formen liknar den Klippdomen i Jerusalem, vilket har fått historiker att fundera på om den kan ha byggts av korsfarare som återvänt från det heliga landet. Avgör vad du själv tror, och få dig en vacker naturupplevelse på kuppen!
Fritidsbaren
Hallå, hallå!
Som ett minne av den stora Fritidsutställningen i Ystad 1936 tronar den snickarglada serveringen upp sig i en glänta i Sandskogen, strax öster om själva staden. Närheten till den fina sandstranden lockar, såväl som doften av tallbarr och nybakat. Här serveras de klassiska wienerbröden från samma familj som drivit stället de sista 40 åren. Fortfarande med den klassiska ”catch phrasen” när en rätt är färdiglagad; Hallå hallå!
Grand cirkus hotel
Bollar i luften
På ett nedlagt tågområde i stadsdelen Kirseberg i Malmö finns landets kanske mest färgglada hotell. I tolv cirkusvagnar ryms lika många rum, och alla är specialbyggda samt inredda efter den artist som kan tänkas ha bott där. Man kan alltså till exempel checka in i Akrobatens, Clownens eller Skäggiga damens vagn, och vill man ta sig runt finns cyklar att låna. Dessutom kan man ha turen att träffa en hotelldirektör som ger balla utflyktstips. I så fall är direktören jag!
Jesus grav
Såsom i himmelen
Många trodde kanske att Jesus grav fanns att finna i Mellanöstern? Döm av min förvåning när den står spritt språngandes öppen vid en skånelänga utanför Ängelholm! Det är kanske inte originalgraven, men likväl en väldigt initierad kopia som byggts upp på temaparken Bibelns värld i Starby. Kolla hemsidan för öppettider och förbered dig på att även få vandra upp på Golgata och blicka ut över Genesarets sjö.
Järnvägstunneln i Barnakälla
Berg och dalbana
En av dom sista järnvägssträckorna som anlades i Skåne var den från Sölvesborg, via Olofström till Älmhult. Det diskuterades och projekterades länge innan bygget kom igång. Genom tre landskap skulle rälsen dras och det fanns bland annat en knepig bergsknalle som var tvungen att forceras. Det blev försenat och fördyrat och utskällt, men kunde till slut invigas år 1901. Inte alldeles olikt den andra järnvägstunneln som byggdes hundra år senare, kan man säga. Idag går inga tåg genom tunneln, men det är ett fint promenad- och cykelstråk!
Häxans hus
Förtrollande verkligt
Linda har startat och driver Häxans hus i byn med det härliga namnet Henset, mitt i Skåne. Hon är en av cirka 30 yrkesverksamma häxor i Sverige idag, och du kan förutom att få rådgivning köpa magiska ting, oljor, örter, drömfångare, trummor, skallror, haremsbyxor och annat bra att ha.
Kaffeburksmuseet
Locket på
Gert Albihn har ganska bra koll på objekten i sitt museum, som är inrymt i garaget till den ombyggda sommarstuga som numera tjänar som året runt-bostad åt museichefen och hans sambo. Alla burkar verkar ha en historia och Gert berättar gärna om hur han skaffat just varje specifik burk, eller vad kafferosteriet hette. Det kanske är ett av landets smalaste museer, men inte desto mindre intressant!
Trelleborgs badhus
Folkets bad
Denna folkhemspärla byggdes i decennieskiftet mellan 1930- och 1940-tal. En juvel skönt polerad av tidens tand och av tusen och åter tusen barnknän som slipat bottenkaklet under vattenytan. Mitt i staden tronar en modernistisk paviljong, som fått vara relativt ifred från klåfingriga renoverare. Bäst av allt är simhallens innandöme, där man haft vett att inte ändra något som inte nödvändigtvis måste ändras. Mest påtagligt är den jättelika väggmosaiken som heter Aurora och vindarna, och skapades av Hugo Gelin 1942.
Flygrakans diversehandel
Sakletarnas paradis
Det finns loppisar som säljer några tallrikar och en plastblomma för 120 kronor styck. Sedan finns det loppisar som Flygrakans diversehandel och det är sådana man kan tillbringa timmar på och hitta grejer som inte finns någon annanstans. Bara namnet lockar ju till ett visst intresse. Vad är en flygraka, kan man undra? Alla som åkt bil på väg 21 mellan Klippan och Perstorp vet. Ta chansen att nå upplysning du med!
Text: Helle Kikerpuu • 2020-04-14
Sverige • Inför resan • Listor