Vi guidar till lyxkrogarna i Berlin som fokuserar på lokala råvaror. Foto: Kin Dee/GettyImages
Krogguide till Berlin – 10 trendiga restauranger 2022
I Berlin finns allt från trendiga kvarterskrogar med fokus på lokala råvaror till riktigt grym streetfood. Här listar vi 10 trendiga restauranger i staden.
1. Café Frieda, Prenzlauer Berg
Hyperlokalt & hemgjort
Paret Samina Raza och Ben Zviel är två av stans mest råvarufokuserade krögare. De jobbar hyperlokalt, utan att för den sakens skull sätta smaker i andra hand. Café Frieda ligger inhyst i en fin hörnlokal, här hälls bara naturvin i glasen och ett glas husets på tapp kostar ynka sex euro. På Frieda serveras sen frukost från klockan 10, lunch och middag. Rätterna byts ut ofta. Några signaturrätter är den hemgjorda stracciatella-osten, hemvevad pasta med ostron och champinjon-carpaccio. Det finns flera rätter att dela på, som hel fisk med tillbehör. Missa heller inte ställets egen mjukglass gjord från grunden. Ett kvarter bort ligger finkrogen Mrs Robinson med samma filosofi men med en kreativ avsmakningsmeny.
2. Otto, Prenzlauer Berg
Huggsexa om borden
Pytteliten krog med kocken Vadim Otto Ursu i köket, han har ett förflutet på trestjärniga Michelinkrogar som Noma i Köpenhamn och Maaemo i Oslo. Vadim har därifrån tagit med sig sin vurm för fermentering och att plocka vilda ätbara växter. I matsalen jobbar konstnären och dj:n Cate Gowers som kan matcha ett vin till de flesta smakpaletter. Menyn är kort och de flesta av rätterna är i mellanstorlek. En paj med Heggelbach-ost liksom råbiff-mackan är två favoriter, ofta finns även en hel fisk som till exempel bäcköring smaksatt med garum (fisksås).
Det är ofta huggsexa om borden, men den som tålmodigt väntar får bord då stället inte tar några bokningar. Sitt med fördel i baren där man kan småsnacka med kockarna medan de jobbar.
3. Bar Normal, Prenzlauer Berg
Utan krusiduller
Tvärs över gatan från Otto ligger naturvinskrogen Bar Normal som också har bra delbar mat. Bakom stället står Van Anh, vars familj framgångsrikt drivit en rad vietnamesiska krogar innan hon valde att ta en helt ny inriktning och satsa på hantverksvin med så få tillsatser som möjligt. Hit kommer man för bara ett glas eller en full middag. Men det är lätt att bli kvar här in på sena timmarna, då stället ligger mitt i ett nöjesnav. Maten är enkel utan krusiduller – svamptortilla, grillad makrill med salsa verde eller en mexikansk tostada. Det kostar heller inte skjortan med vinpriser om cirka sex till åtta euro.
Bar Normal. Per Meurling
4. Ernst och Julius, Wedding
Omtalad krogduo
Ernst är finkrogen som när de öppnade satte stadsdelen Wedding på kartan. Bakom stället står kanadensaren Dylan Watson som hyllats som gastronomiskt underbarn sedan han i tjugoårsåldern startade en popupkrog i sin lägenhet. Berlins foodies vallfärdade dit. Han och kollegan Spencer Christenson jobbar med lokala råvaror och japanska tekniker. Det här är en finkrog med bara åtta sittplatser framför köket, hit gör man bäst i att komma i sällskap om två personer. Men det är inget första dejten-ställe då köket kräver fullt fokus medan de serverar cirka 35 serveringar.
Det är en middagsupplevelse som inte liknar någon annan i Europa, helt klart. Rakt över gatan ligger lillbrorsan Julius, en mer avslappnad vinkrog som visserligen också serverar en meny bara kvällstid men som dagtid är kafé och bageri.
5. Tim Raue, Kreuzberg
Smak av Asien
En av stans mest omtalade finkrogar, inte minst sedan kocken Tim Raue porträtterades i ett eget avsnitt i Netflix-serien Chef’s Table. En kort promenad från Checkpoint Charlie serverar Tim en sprakande avsmakningsmeny starkt influerad av Asien. Restaurangen har två stjärnor i Guide Michelin och är listad på World’s 50 Best Restaurants men har trots det en inkluderande servicestil. Maträtterna är tekniskt avancerade och har många olika lager av smak, med tydliga inslag från Thailand och Vietnam. Bonus för helt vegansk och vegetarisk avsmakningsmeny skapad från grunden, inte bara som ett alternativ man ”måste” ha.
6. Coda, Neukölln
Sött & salt
Coda började som en dessertkrog men är nu en restaurang i sin egen fulla rätt, inspirerad av efterrätter. Låter det krångligt? Kocken René Frank skapar rätter som både är söta och salta men som är sprungna ur en dessert. Men eftersom få kan äta fem till sju söta rätter på raken så jobbar han med alla grundsmaker. Varje öppen kväll delas in i två sittningar där den tidigaste innebär en större meny och den senare något mindre, det är därför ofta lättare att få bord sent. I menypriset ingår också all dryck som ofta är mindre cocktails skakade från grunden. Men det finns även ett digert utbud av riesling och saké.
En rätt som sticker ut är en klubba med kaviar och choklad samt en ostvåffla med kimchi-puder. Ingen rätt här påminner egentligen om något annat man ätit, formaten är roliga men matlagningen bakom superseriös. Bonus: Techno-dj:n Richie Hawtins sakébar ligger granne.
7. Nobelhart & Schmutzig, Kreuzberg
Bryter konventionerna
Europas mest okonventionella krog med en Michelin-stjärna? Billy Wagner, med sitt yviga röda hår, mustasch och ballongbyxor är en av Berlins mest tongivande krögare. Han är en prisad sommelier som gillar att tänja på gränserna. Det är strikt förbjudet att fota maten inne på Nobelhart & Schmutzig, men att röka en cigarett inomhus efter maten kan premieras med askfat.
Här spelas bara vinylskivor och det är inte otänkbart att kända techno-dj:s lägger beatsen till middagen. Samtidigt så är Billys parhäst, kocken Micha Schäfer, oerhört seriös med att hämta råvaror lokalt och laga tysk rustik mat som är okomplicerad och elegant på samma gång. Hållbarhetsarbetet är en röd tråd som genomsyrar allt. Ungefär tio rätter serveras med tillhörande viner, de flesta i naturlig stil. Sitt med fördel i baren och ha full insyn i det öppna köket där kockarna jobbar.
8. Ora, Kreuzberg
Eko de luxe
Kocken Alan Micks på Michelberger Hotel har varit ledande i att arbeta med lokala råvaror, hotellet har till och med en egen gård där de odlar till sina kök. Nu har hotellägarna och Alan öppnat Ora, en kvarterskrog och vinbar inhyst i Berlins mysigaste lokal, där tiden då det fungerade som apotek bevarats. Sommelieren Amina Lee matchar vin med person som få och det är biodynamiskt vin som är listans grej. Här finns en fast meny som serveras i matsalen medan gästen kan snacksa och äta enklare rätter i baren och på uteserveringen. Ekologiska grönsaker och råvaror från väl utvalda producenter är Oras filosofi.
9. Kin Dee, Schöneberg
Thai i lyxtappning
Modern thailändsk mat på lokala råvaror. Kocken Dalad Kambhu har tagit Berlin med storm. En före detta fotomodell som bott i New York men är uppvuxen i Bangkok. Väl i Berlin la hon modellandet på hyllan och klev in i köket. På Kin Dee smakar det mycket. ”Mindre olja, mer limejuice” är mottot. Hon får alldeles utmärkta skaldjur från Europas bästa dykare Roddie Sloan i nord-Norge och kan därför servera pilgrimsmusslor med pikant kryddning som gör gäster alldeles lyriska. Precis som i Thailand serveras maten ”family style” och en rad olika byttor delar plats på bordet i tre olika omgångar. Stället har faktiskt en stjärna i Guide Michelin men är inte någon särskilt stereotyp stjärnkrog: ”Kom i flipflops om ni vill”, skrattar Dalad. Själv har hon gympaskor från Nike.
10. Frea, Mitte
Veganska delikatesser
Kan man baka en vegansk brioche, alltså utan smör? Svar ja, på bageriet Frea kan man det, fast de finns bara att köpa på torsdagar! David och Jasmin Suchy öppnade sin plantbaserade finkrog Frea 2019, och med ambitionen att bli en restaurang med nolltolerans mot svinn så föddes bageriet. Här bakas frasiga croissanter, också de utan smör, och det är nästintill omöjligt att känna någon skillnad. Allt bröd bakas på surdeg och överlag så fermenterar och picklar köket en hel del. Missa därmed inte deras hemgjorda kombucha på grönt och svart te.
Text: Anna Norström • 2022-10-17
Tyskland • Berlin • Mat och dryck