Annons
Annons

703670.jpg

Restips

Tio stopp mellan Hamburg och München

Visst går det snabbt och smidigt att köra söderut på Autobahn. Men varför inte stanna till en stund efter vägen, och undersöka vad Tyskland har att erbjuda?

Text: Per J Andersson • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30

Vare sig man är ute efter medeltida borgar, pulserande nattliv eller en skrämmande inblick i nazismens historia, finns mycket att se längs resvägen. Vagabond har valt ut tio platser mellan Hamburg och München, som är värda en liten omväg eller bara ett stopp.

1. Celle – 150 km söder om Hamburg

I Celle kan du skumpa fram i hästdroska över kullerstensgatorna. Detta är en gemytlig stad som med sina pittoreska korsvirkeshus skiljer sig från övriga nordtyska hansastäder. Slottet, som genom sin dynamiska historia drag från bland annat medeltiden och renässansen, dominerar stadsbilden än i dag.
Vandra genom gränderna och njut av husfasadernas detaljer. I det oljemålade rådhusets källare ligger Nordtysklands äldsta restaurang, Ratskeller. För den mindre pengastinne resenären finns många trevliga uteserveringar och ölhallar att välja bland. Mätta sedan själen med en tur till det medeltida klostret Wienhausen, strax utanför staden.

2. Hameln – 45 km sydväst om Hannover

Tack vare legenden om den råttfångande mannen med den magiska flöjten, har Hameln något att marknadsföra sig med. Råttor är ett Ù�terkommande tema i staden och varje söndag under sommarsäsongen berättas folksagan i en teateruppsättning. Bland barnen är Hameln uppskattad just för sin sagoprägel, men det finns även andra inslag att fästa blicken på. Många byggnader är av den speciella Weser Renässans-stilen.
Staden har tagit väl vara på sina rikt dekorerade hus, men av den gamla stadsmuren finns bara två torn kvar, i stadskärnans norra del. Längs med den fina huvudgatan, Osterstrasse, ligger bland annat stadens museum samt den detaljerat utsmyckade restaurangen Rattenfängerhaus (Råttfångarens hus).

3. Göttingen – 126 km söder om Hannover

En riktig metropol jämfört med omgivningen. De 30 000 studenterna bidrar till den unga atmosfären och det livliga nattlivet som ger Göttingen något av en storstadsprägel. Barerna, kaféerna och restaurangerna bjuder på hög puls till låga kostnader. Dessutom finns en handfull teatrar och en årligen återkommande festival som varje år i juni firar tonsättaren Händel.
De flesta sevärdheterna ligger i gamla stan, där det gamla rådhuset är svårt att missa. Ser man till att komma hit en söndag kan man gå en gratis guidad tur klockan 15.00. När vädret tillåter öppnar rådhuskällarens restaurang ute på torget, där du kan kasta slängkyssar mot bronsstatyn Gänseliesel, “den mest kyssta flickan i världen”. Enligt traditionen måste stadens studenter betyga henne med sina ömhetsbevis efter avklarad examen.
Flera av universitetets institutioner har eget museum. Ett som du inte bör missa är Völkerkundliche Sammlung på Theaterplatz 15. Här finns bland annat en del av de saker den upptäcktsresande Captain Cook hade med sig från Söderhavet samt 400 fruktbarhetssymboler. Museet är öppet söndagar 10.00-13.00 och entrén är 3 D-mark.

4. Sababurg – Skyltat från Bad Karlshafen, väg 83, 58 km nordväst om Göttingen

Från spa-orten Bad Karlshafen leder de vindlande vägarna in i sagans värld – till Törnrosas slott, Sababurg. Beläget på en höjd reser sig det mytomspunna slottet med tinnar och torn innanför en ointaglig mur. Grått, men omgivet av murgröna, är det i dag en fantasieggande plats, där namn som feernas sal påminner om dess sagolika förflutna.
Den som vill prova på att leva som i en saga för en natt, kan passa på att övernatta i slottets hotelldel. Från tornrummen har man utsikt över de omgivande skogarna, där många av bröderna Grimms folksagor har sitt ursprung.

5. Wartburg – Skyltat från Eisenach, 28 km väster om Gotha, 128 km sydost om Kassel


Från staden Eisenach kan man ta “Wartburg Express” upp till den medeltida borgen Wartburg, som ligger högt uppe på en hisnande klippa. Myter och legender ger platsen en sagolik karaktär, särskilt nattetid, då borgen är upplyst mot den dunkla bakgrunden.
Många tyska kulturpersonligheter har lockats till Wartburg – bland annat Luther, Göthe och Wagner. Inuti borgen finns Landgrevesalen, där det berömda sångarkriget på Wartburg utspelades enligt sagan, samt arbetsrummet där Luther översatte Nya testamentet. Politiskt sett är Wartburg en viktig plats i Tyskland. Den första demokratiska oppositionsrörelsen manifesterade sig här 1817. Då inleddes det uppror som under revolutionsåret 1848 uppmärksammades med en Wartburgfest. Borgen är öppen mars–oktober 08.30–18.30 och november–februari 09.00–17.00. Entré: 6 D-mark, eller 10 d-mark inklusive guide.

6. Fritzlar – 30 km sydväst om Kassel

Marknadsstaden Fritzlar är en av Tysklands bäst bevarade medeltidsstäder. Trots dess 450 korsvirkeshus är inte Fritzlar lik sina kringliggande grannar. Arkitekturen och det katolska inslaget för snarare tankarna till Rhenlandet. Här finns en levande tradition med återkommande religiösa festivaler. På flodbanken norr om Eder ligger den gamla stadskärnan och domen, skyddad av en omgärdande mur.
Här finns Tysklands största bevarade vakttorn, som bevakar gamla stans västra infart. Under sommaren är tornet oftast öppet för besök, annars kan man låna nyckel från turistbyrån som ligger i rådhuset. Strax bortanför gamla stan ligger Ursulinenklostret – ett fortfarande aktivt kloster som tar emot besökare i kyrkan. I Fritzlar finns inte särskilt många hotell, men i närliggande Bad Widungen finns desto fler.

7. Fulda – 106 km söder om Kassel

Floden Fulda slingrar sig söderut i dalen mellan bergsregionerna Vogelsberg och Rhön. I flodens södra ände ligger staden med samma namn. Fulda är en katolsk pilgrimsstad och var Natos svaga punkt under kalla kriget. Här, vid “The Fulda Gap”, stod arméerna mitt emot varandra på var sin sida järnridån och här antogs det tredje världskriget få sin början. Den barocka stilen har överlevt i denna gröna oas, och katolicismens inflytande speglas i den överväldigande katedralen.
Nära katedralen finns slottet och dess trädgård. Barockt värre är det också i slottets Orangeri, där man kan ta en fika och studera innertakets målningar som visar hur grekiska gudar äter korv. Fyra kilometer österut ligger det lilla berget Petersburg, med Fuldas mest enastående kyrka, Peterskirche, som erbjuder en milsvid vy över staden. Kyrkan är öppen dagligen 09.30–11.30 samt 14.30–16.30.

8. Bamberg – 60 km norr om Nürnberg

Enligt många en av Europas vackraste städer. Här finner såväl konst- som ölälskaren sitt lystmäte. Sitt gamla arv till trots är Bamberg en i högsta grad levande stad. Här finns pittoreska, historiska hus samtidigt som nya industrier och universitetets ungdomar tillför liv och rörelse.
Staden är liksom Rom byggd på sju kullar, vilket är något färre än antalet ölbryggerier i trakten. Inte mindre än nio bryggerier förser stadens invånare med trettio lokalt producerade ölsorter. Vid Maxplatz hålls dagligen en marknad, precis som på den intilliggande Grüner Markt, som ligger i skuggan av den stora jesuitkyrkan St Martin.
På andra sidan floden ligger Domplatz, som gör skäl för sitt rykte som Tysklands finaste torg. De kringliggande byggnaderna har en arktitektur som minner om ett flertal epoker som flytt. Intill torget ligger Kaiserdom, där ärkebiskopen håller till. De många och intressanta skulpturerna gör denna katedral till en av Europas mest sevärda.

9. Dachau – 17 km norr om München

Från stadens gemytliga centrum går bussen till koncentrationslägret som är Tysklands första, byggt 1933. Ju närmare man kommer desto tyngre blir stämningen. Innanför murarna är den skrämmande verkligheten påträngande, hur ofattbar den än må vara. En utställning visar nazismens utveckling i Europa fram till andra världskriget. Det är en nyttig men psykiskt påfrestande lektion.
När historieskildringen når Dachau och de tusentals människor som dog i koncentrationslägret, känner man igen omgivningen. Av de huslängor som efter kriget jämnats med marken finns några åter uppbyggda, kompletterade med överlevande fångars berättelser. Gaskammaren, som inte hann sättas i bruk innan kriget tog slut, är förutom vakttornen den enda byggnaden som finns kvar i ursprungligt skick. En kort dokumentärfilm på engelska visas dagligen i museet varje dag klockan 11.30 och 15.30.

10. München

München har som Bayerns huvudstad ett maltdoftande rykte att leva upp till. Umpa-bumpa-musik och lederhosen hör till höstens välkända Oktoberfest, och stadens ölhallar drar till sig besökarnas intresse året runt. Men i kvarteret Schwabing, norr om Marienplatz är jargongen den motsatta. Här finns barer av det lyxigare slaget – vattenhål för tyska yuppies, eller “Shickies”, som shoppar märkeskläder i kvarterets fashionabla butiker. En bit bort ligger engelska trädgården, med stadens mest kända biergarten, Chinesischer Turm.
Münchens centrala punkt är Marienplatz. Här samlas turister varje dag klockan 11.00 och 12.00, då rådhusets klockspel med rörliga dockor visar händelser ur stadens historia. Vill man se München ovanifrån kan man bege sig upp i tornet på Peterskyrkan, vilket erbjuder en bättre vy och mindre trängsel än rådhusets dito.


Text: Per J Andersson • 2004-11-30
RestipsTysklandHamburgMünchen

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top