Annons
Annons
Killar äter mat inne på en krog.

Häng med till New Orleans där det serveras magiska mackor utan hemligheter. Foto: Jonas Cramby

Nordamerika

Här äter du New Orleans ikoniska mackor – 6 krogtips

Följ med på en smakrik resa till New Orleans. Vi snackade med gänget bakom den nya kokboken Sandhäxans magiska mackor – och tog del av deras största inspirationskällor.

Text: Karin Wimark • 2023-10-16 Uppdaterad 2023-10-16

När krogen Sandhäxan slog upp portarna i Stockholm 2019 vallfärdade alla mackälskare till den lilla delin i Vasastan. Det tog inte lång tid innan de hyllades som bäst i Sverige på mackor. Bakom konceptet stod tre vänner som drömde om att en dag kunna åka till New Orleans – mackornas huvudstad och deras absolut största inspirationskälla. Idag är de aktuella med boken Sandhäxans magiska mackor i vilken de delar med sig av höjdpunkter i New Orleans, läckra recept och bakgrunden till deras framgång. Vagabond träffade Mattias Svensson, en av Sandhäxans grundare, för att höra mer om inspirationskällorna i New Orleans.

Sandhäxangänget tipsar:

6 restauranger i New Orleans för episka mackor

1. Turkey and the Wolf

Prisad höjdare och en av Sandhäxans största inspirationskällor. Ägaren Mason Hereford sadlade om från fine dining till att börja göra sandwiches. Idag har han tre restauranger i New Orleans du bara måste besöka!

• 739 Jackson Avenue, New Orleans

2. Killer Po´boys

En härligt stökig bar nära Bourbon Street med helt otroliga mackor. Deras po´boy är ensamt värt resan till New Orleans och har blivit drottningen av mackor i New Orleans. Slå dig ner för ett järn i små plastglas och en macka med friterade ostron.

• 219 Dauphine Street, New Orleans

Bar inredd med neonlampor och diverse bråte.
”Fan flög i en då man klev in på Killer Po´boys”, säger Mattias Svensson. Foto: Jonas Cramby

3. Parkway

Bästa sandwichen på hela resan hittade vi på Parkway som ligger i området Treme. Den lilla krogen ligger på en parkering och har sinnessjukt gott och frasigt bröd. Missa inte den grymma BBQ Shrimp po´boy.

• 538. Hagan Avenue, New Orleans

4. Verti Marte

Ett ställe jag önskar fanns hemma i Sverige och som bäst beskrives som om Seven Eleven, Systembolaget och Sandhäxan fick barn. Här är upplyst dygnet runt, en hel vägg fylls av sprit och öl medan en fantastisk deli väntar i ett annat. Beställ och käka på en papperskorg ute på gatan. Bästa stället för en nattamacka efter man varit ute och krökat!

1201 Royal Street, New Orleans

Människor står på gatan utanför butik och äter.
Innan hemfärd är Verti Marte ett obligatoriskt stopp. Foto: Jonas Cramby

5. Stein’s Market & Deli

En klassisk deli som bland annat är känt för att drivas av en rätt så dryg judisk man som bossar där och mest tycker man är i vägen. Men maten är skitbra! Beställ en siciliansk imigrantmacka och låt dig bli hunsad.

2207 Magazine Street, New Orleans

6. Molly’s Rise and Shine

Ett sånt frukosthak man önskar fanns i Stockholm. Punkt slut.

2368 Magazine Street, New Orleans

Vitt hus med människor utanför.
Ett frukostställe Stockholm definitivt borde ha, enligt Mattias Svensson. Foto: Jonas Cramby

Utflyktstipset – åk ut i bushen på aligatorsafari

Gör en utflykt till Breaux Bridge för en aligatorsafari med Champagne Aligator tours – ett schyst litet lokalt företag. Efteråt käkar man kokta kräftor med majs, ananas och chili i staden som är känd för just sina kräftor.

Läs också:

Höstens 7 hetaste krogöppningar i Stockholm

Vagabonds drömresa – 5 veckor klassisk roadtrip genom USA


Text: Karin Wimark • 2023-10-16
NordamerikaNyhetRestipsListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen