Annons
Annons
Foto Bianca Gideback, Thinkstock

Foto Bianca Gideback, Thinkstock

Restips

19 gratisnöjen i New York

Skralt i reskassan? Oroa dig inte, det går att uppleva New York ändå. Här är tips på aktiviteter och upplevelser som är helt gratis.

Text: Bianca Gideback • 2015-09-03 Uppdaterad 2021-06-23

1. Vandra bland hustak

På ett gammalt övergivet järnvägsspår längs Manhattans västra kust hittar du High Line, 9 meter upp i luften. Här kan du vandra ostört bland hustaken. Utsikten över Hudson­floden är strålande. Aktuella evenemang finns på webbsidan.
Hitta hit: Parken kan nås från olika uppgångar från Ganse­voort St till 30th mellan 9th och 11th Ave, thehighline.org.

19 gratisnöjen i New York
1. Luften känns lite friskare uppe bland hustaken vid High Line.

2. Williamsburgs rosa bro

På den karakteristiska rosa bron som kopplar ihop Manhattans östra strand med Williamsburg trängs hurtiga joggare med familjer. Ett perfekt ställe att andas in lite vardagligt cityliv. På bron finns en cykelfil och en promenadfil, se till att hamna rätt från början. Promenaden över tar 30 minuter och vill du inte stanna på andra sidan hoppar du bara på tåget som tar dig tillbaka över sundet.
Hitta hit: Från Manhattan når du bron i korsningen Delancey St/Clinton St.

19 gratisnöjen i New York
3. Skön utsikt från Williamsburgs rosa bro.

3. Folkliv på Times square

På Times Square är du garan­terat inte den enda turisten. En längre vistelse är inte att rekommendera. Men det hektiska folkmyllret och de blinkande neonskyltarna har en viss charm just för att det känns så oerhört smaklöst.
Hitta hit: Times Square centrum ligger på 42nd St/Broadway, timessquarenyc.org.

19 gratisnöjen i New York
4. Blinkande, myllrande Times Square.

4. Strosa i Central Park

Ett besök i en av världens mest kända parker är ett måste. Med sina 3,4 km² breder den ut sig som en grön oas mitt på Manhattan. Här kan du promenera runt i timmar, spana på folk, sitta i gräset och förundras över de pigga ekorrarna som ibland vågar sig lite för nära. Parken är full av liv, speciellt under sommarmÙ�naderna, med konserter, konstverk och gatuartister. För alla Beatlesfans finns här ett fint monument till minne av John Lennon.
Hitta hit: Parken ligger mellan 5th och 8th Ave och sträcker sig från 59th St till 110th St.

5. Upplev en loppis

Även om du inte ska köpa någonting är det kul att kolla in någon av New Yorks marknader. De flesta loppisar anordnas på helgen och försäljare med egna märken trängs med dem som säljer antikviteter. Om vädret tillåter är Hell’s Kitchen eller West 25th Street två trevliga utomhusmarknader. Vid oväder lämpar sig Antiques Garage bättre.
Hitta hit: Hell’s Kitchen, West 39th St mellan 9th och 10th Ave, annexmarkets.com/hells-kitchen-flea-market/. Öppet 9–17 på helger.

19 gratisnöjen i New York
6. Skynda att fynda på loppis!

6. Skaffa en personlig guide

Vem vill inte ha en personlig och privat guidad tur av en genuin New York-bo? På webbsidan bigapplegreeter.org kan du ansöka om att bli ihopparad med en guide som matchar dina önskemål gällande språk och intressen. Alla guider är volontärer och sajten finansieras genom donationer, men att donera är frivilligt.
Hitta hit: Gå in på bigapplegreeter.org för mer information.

7. Botaniska trädgården i Brooklyn

Varje tisdag och på lördagar klockan 10.00–12.00 är det gratis entré till denna ljuvliga trädgård i Brooklyn. Det som gör trädgården unik är den japanska delen med en av världens största samlingar av bonsaiträd. Gå hit i april och maj när körsbärsträden blommar och Sakura Matsuri-festivalen hålls för att fira traditionell japansk kultur.
Hitta hit: 1000 Washington Ave/Crown St, bbg.org.

19 gratisnöjen i New York
8. Blommande körbärsträd under Sakura Matsurifestivalen.

8. Gatans egna artister

Street performance eller busking som det heter är en konstform som är lika mycket New York som gula taxibilar och pretzels. Talangfulla människor som visar upp sina tricks på gatan hittar du överallt. Trots att detta förstås är helt gratis uppskattas förstås en dollar eller två av de hårt arbetande artisterna.
Hitta hit: Håll ögonen öppna i parker, tunnelbanan och på gator där det finns mycket turister.

19 gratisnöjen i New York
9. Underhållning för stora och små när gatuartisterna sätter igång.

9. Green Wood-kyrkogården

Detta gigantiska grönområde i Brooklyn rymmer fler än 500 000 gravar. Sedan 1838 har kyrkogården varit en frid­­full viloplats åt många krigshjältar, politiker och andra celebriteter. Green Wood är perfekt för en dagsutflykt. Packa picknickkorgen och njut av lugna promenadstråk, kapell, skulpturer och mausoleum.
Hitta hit: Willow Ave, Brooklyn. Huvudentrén ligger vid 5th Ave/25th St, green-wood.com. Öppet kl 8–17 alla dagar.

10. Kultur i Vinterträdgården

Med utsikt mot hamnen ligger denna stora glaspaviljong med gratis dansshower, filmer och konserter. När paviljongen byggdes 1985 låg den i anslutning till World Trade Center. Den förstördes i terrorattacken men det dröjde inte länge förrän de 2 000 glasrutorna var på plats och Vinterträdgården åter kunde bjuda sina besökare på kulturella upplevelser.
Hitta hit: 200 Vesey St, worldfinancialcenter.com.

11. Färja till frihetsgudinnan

Alla vill se frihetsgudinnan och det går massor av guidade turer ut till damen som vaktar New Yorks hamninlopp. Tycker du att det räcker med att se symbolen på avstånd finns det ett sätt att undvika dyra biljettpriser och turisthorder. Hoppa helt enkelt på kollektivfärjan som dag­ligen transporterar resenärer mellan Manhattan och Staten Island. Den är helt gratis och erbjuder sina resenärer förstklassig utsikt över hamnen. En kamera med bra zoom rekommenderas dock om du vill ta bra närbilder.
Hitta hit: 4 South St, siferry.com.

19 gratisnöjen i New York
13. Spana på frihets­gudinnan från lokala färjan.

12. Besök en innovativ lekplats

Lekplatser finns det gott om i New York. En av de nyaste och mest extraordinära är Imagination Playground at Burling slip. Lekplatsen är skapad av den berömda arkitekten David Rockwell. Här kan man experimentera med vatten och sand. Klossar i skumplast skapar oändliga byggmöjligheter och personal finns på plats.
Hitta hit: 2 Fulton St, imaginationplayground.com.

13. Reservera biljett till Ground Zero

Det är svårt att föreställa sig vad som hände här den 11 september 2001. Där de två tvillingskyskraporna en gång stod ligger nu två symmetriska pooler, omringade av ett forsande vattenfall och en namn­inskrip­tion. Designen av minnes­märket valdes ut bland 5 200 bidrag från 63 olika länder. För att komma in på området krävs biljetter som reserverats några dagar i förväg på webbsidan. Välj dag och tidpunkt med omsorg om du inte vill vänta i långa köer.
Hitta hit: Entrén till Ground Zero ligger vid Greenwich/Albany St, 911memorial.org.

19 gratisnöjen i New York
15. Fridfull tystnad vid Ground Zero.

14. Fredagkvällar på MoMA

Är du nyfiken på modern konst men känner att det svider till med 25 dollar i inträde? Varje fredageftermiddag mellan kl 16-20 är det gratis att gå in på Museum of Modern Art. Varje morgon håller dessutom skulpturparken öppet mellan 9.30-10. Också gratis.
Hitta hit: 11 West 53 St, moma.org

15. Yoga i Bryant Park

I Bryant Park pågår det en mängd gratisaktiviter mellan maj och september. Varför inte prova på en yogaklass? På tisdagar kl 10 eller torsdagar kl 18 finns det möjlighet att vara med. Kolla hemsidan för fler roliga aktiviteter.
Hitta hit: 42nd St, bryantpark.org

19 gratisnöjen i New York
16. Många som vill yoga i Bryant Park.

16. Se en inspelning av “Tonight Show” med Jimmy Fallon

Är du ett fan av Jimmy Fallon finns det möjlighet att vara med vid en inspelning av “Tonight Show” på NBC’s studio i Rockefeller Center. Det behövs lite planering dock, gratisbiljetterna släpps en månad i förväg men med lite tur kan man komma över en stand-by biljett samma kväll.
Hitta hit: 49th St,www.nbc.com/the-tonight-show

17. Paddla kajak på Hudson River

Fram till mitten på oktober kan man låna en kajak och paddla ut på Hudson River, antingen vid Pier 26 i Tribeca eller vid Pier 96 i Midtown. Men se till att vara på plats tidigt, kajakerna lånas ut enligt principen först till kvarn.
Hitta hit: Pier 26 downtownboathouse.org Pier 96 manhattancommunityboathouse.org

18. Lär dig allt om öl på Brooklyn Brewery

Ta en tur till nyskapande Brooklyn Brewery i Williamsburg och lär dig allt om öltillverkning. Det finns gratis rundturer varje halvtimme på helgerna, men de tenderar att fylla upp snabbt, så se till att komma tidigt för att haffa en biljett. Medan du väntar kan du provsmaka öl till ett rabatterat pris.
Hitta hit: 79 North 11th St Williamsburg, brooklynbrewery.com

19 gratisnöjen i New York
19. Prova öl på Brooklyn Brewery.

19. Hitta guld i bankvalven

En föga känd men fascinerande attraktion hittar du i New Yorks riksbank – ett valv med mer än 6 500 ton guld! Byggnaden har anor från 1920-talet och en stor del av guldet kom hit efter andra världskriget. Vem som helst kan registrera sig för en gratis rundtur i guldvalvet på vardagseftermiddagar.
Hitta hit: 44 Maiden Lane, newyorkfed.org

40 måsten i New York

Stor guide: New York

10 prisvärda hotell i New York


Text: Bianca Gideback • 2015-09-03
RestipsUSAListorNew YorkWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top