Annons
Annons
Läderhantverk på Allens boots. Foto: Conny Ekström

Läderhantverk på Allens boots. Foto: Conny Ekström

Restips

15 saker du inte får missa i Austin

Texas huvudstad Austin är ett himmelrike för konnässörer av mat, öl och musik. Här är några saker att kolla in om du har vägarna förbi USA:s trevligaste stad!

Text: Fredrik Brändström • 2015-11-01 Uppdaterad 2021-06-23

Bästa musikstället

1. The Continental club

Austin kallar sig stolt ”live music capital of the world”, ett epitet som det definitivt finns fog för. Utbudet på klubbar är enormt, och behövs. Särskilt under South by South-west, en av världens största musikfestivaler då över 1 000 artister från hela världen kommer till Austin för att uppträda under en dryg vecka i mars varje år.

Här finns klubbar för alla smaker. Continental är en av de mest ärevördiga. Läget mitt på nöjesstråket South Congress gör att det är lätt att glida förbi här närsomhelst och kolla in en konsert. Ofta bjuds det på flera framträdanden per dag och dörrarna står inte sällan öppna så att musiken ljuder ut på gatan. Fokus är på country, blues och rockabilly. Miljön är klassisk, med ett rött sammetsdraperi bakom scenen som för tankarna till någon David Lynch-film.

1315 S Congress Ave, continentalclub.com

15 saker du inte får missa i Austin
The Continental Club.

Bästa Bootsen

2. Allens Boots

Är man turist i Goa köper man batik, är man dito i Sverige åker man inte hem utan en dalahäst i bagaget. Och har man vägarna förbi Texas så är såklart ett par äkta cowboyboots den ultimata souveniren. Allens Boots är stans största och mest kända bootsaffär och har legat på South Congress sedan 1977. Jag letar och provar. 

Men nej. Jag har nog trots allt lite svårt att se mig själv knata till jobbet i ett par höga stövlar i alligatorskinn en vanlig måndag i februari. Men visst är det kul att slå ihjäl en halvtimme med att klä ut sig till cowboy.

1522 S Congress Ave, allensboots.com

15 saker du inte får missa i Austin
Allens Boots.

Bästa Kaffet

3. Jo’s

Det lilla kaféet med uteservering som ligger inklämt mellan Austin Motel och Hotel San José är en av södra Austins populäraste träffpunkter och ett bra ställe att spana in folk dygnet runt. Gå hit för frukost och satsa på frukosttacos (3 dollar styck) och en iskall Belgian Bomber (espresso, socker, is, hälften grädde, hälften mjölk, pris 2,75 dollar). 

Tycker du att tacos på morgonen låter magstarkt? Tänk om, tänk nytt. Tillsammans med het salsa och starkt kaffe ger det dig en perfekt rivstart på dagen.

1300 S Congress Ave, joscoffee.com

15 saker du inte får missa i Austin

Bästa Budgetboendet

4. Austin Motel

”100 % Corporate Free” står det på skylten utanför Austin Motel, under hotellets logga som enligt ryktet ska föreställa en kaktus men mer än något liknar en gigantisk fallos i neon. Austin Motel är ett klassiskt, amerikanskt familjeägt motell med enkla, rena rum och en liten utomhuspool. Men med den alternativa känslan som Ù?r så typisk för Austin. Med ett pris på runt 700 kr natten och ett läge mitt på -nöjesstråket South Congress Avenue är det ett av de bästa budgethotellen som stan har att uppbåda. Boka i tid!

1220 S Congress Ave, austinmotel.com

15 saker du inte får missa i Austin
Kaktus eller fallos? Austin Motels skylt är ett säkert landmärke på South Congress i Austin.

Bästa Secondhandbutiken

5. Uncommon Objects

Är du på jakt efter något speciellt att ta med dig hem är det här du ska leta. Uncommon objects känns som ett mellanting mellan ett museum och en secondhandbutik. Här ryms snöskor, smycken, flaggor, tavlor, uppstoppade jakttroféer, gamla Coca-Cola-skyltar och vykort från 1950-talet. Allt är perfekt sorterat och presenterat. Jag som normalt inte gillar att gå och gräva i gammal bråte vill köpa med mig hela butiken. Trots detta går jag ut tomhänt efter att ha insett att det där två meter breda kraniumet av en longhorn-kossa inte kommer att rymmas i resväskan.

1512 S Congress Ave, uncommonobjects.com

15 saker du inte får missa i Austin
Uncommon Objects, perfekt ställe för att handla udda presenter att ta med sig hem
15 saker du inte får missa i Austin

Bästa Honkytonk-baren

6. Ginny’s Little Longhorn

Tänk ett fallfärdigt kyffe med enklast möjliga interiör, dit folk kommer för att dricka öl, lyssna på country och kanske ta en svängom på dansgolvet. Där har du konceptet för en honkytonk-bar i Texas.

Texas har en lång tradition av honkytonks, och fortfarande finns det ställen som håller stilen. Som Ginny’s i norra Austin. Här blandas det klassiska honkytonket med den excentriska och bohemiska atmosfär som Austin gjort sig känt för.

I den trånga och vagt upplysta lokalen ryms allt från folk som kunnat vara statister i motorcykelserien Sons of Anarchy till gubbar i välansat skägg som ser ut som de kommer direkt från en föreläsning på universitetet. 

På parkeringen utanför sitter folk i solstolar och dricker öl på blanka eftermiddagen. En bartender går runt och samlar in pengar till bandet. 

Kvällens höjdpunkt är chicken shit bingo, som är precis vad det låter som. En brunspräcklig höna släpps in i en bur vars golv är en gigantisk bingobricka. 

”Poo! Poo! Poo!”Högljudda hejakörer manar på den stackars fågeln. Tycka vad man vill om denna ”sport”, men turistanpassat känns det inte. 

Efter nästan en halvtimme stegrar sig plötsligt ropen. En liten lort hamnar på nummer 42. Bingo!

Chicken shit bingo arrangeras på söndagar.
5434 Burnet Rd, thelittlelonghornsaloon.com

15 saker du inte får missa i Austin
Söndagsfest på Ginny’s Little Longhorn.
15 saker du inte får missa i Austin
Chickenshitbingo.

Bästa badet

7. Barton springs

Barton Springs Pool ligger i ett parkområde på stans södra sida. Det är en gigantisk badplats som är mer insjö än pool. Hit kommer man för att slöa i gräset,
ta ett dopp eller en simtur. Badet är öppet från arla morgon till sent på kvällen de flesta dagar. I gryning eller när mörkret faller är det extra magiskt. Austin ligger en bra bit från havet och detta är stadsbornas oas. Badplatsen är en populär tillflyktsort bland Austinbor under de heta somrarna. Inträdet kostar 3 dollar för vuxna. 

austintexas.gov/department/barton-springs-pool

15 saker du inte får missa i Austin
Barton springs.
15 saker du inte får missa i Austin

Bästa Lunchen

8. La Barbecue

Barbecue är kött som röks på låg temperatur under flera timmar, vilket skapar en mörhet som tillsammans med den rökta smaken är beroendeframkallande. 

Austin anses ha några av världens bästa barbecueställen. Foodtrucken La Barbecue tillhör definitivt toppskiktet. Satsa på brisket som kostar 15,98 dollar/pound. Ett pound är ungefär ett halvt kilo och räcker gott till två. Till det saftiga köttet serveras vitt bröd, lök, inlagda gurkor och jalapenos. 

La Barbecue har som många andra bbq-ställen bara öppet för lunch. 11 öppnar man och vid 2–3 på eftermiddagen brukar allt vara slutsålt. Ofta bjuds man på gratis öl medan man köar, en trevlig gest som gör väntan lättare. 

1200 E 6th St, labarbecue.com

15 saker du inte får missa i Austin
Tummen upp för La Barbecue.
15 saker du inte får missa i Austin

Bästa retrodesignen

9. Roadhouse Relics

På bakgården bakom konstären Todd Sanders lilla galleri trängs gamla skyltar med slitna radiobilar från ett nedlagt nöjesfält i Arizona och en bensinpump anno 1950-tal. Här har han även sin verkstad i ett litet skjul. Då och då tar han bilen ut på vägarna och ger sig ut för att leta efter nya fynd. 

Med sig har han en vägkarta från 1948, som leder honom till bortglömda vägar och samhällen i obygden. En del av prylarna får han via tips, andra hittar han av en slump eller får till skänks av privatpersoner. Sanders specialitet är att omvandla kasserade föremål till neonsprakande konstinstallationer. Verken som hänger i det lilla galleriet är dyra men att titta är gratis. 

1720 S 1st St, roadhouserelics.com

15 saker du inte får missa i Austin
Retro på Roadhouse Relics.
15 saker du inte får missa i Austin

Bästa Dansstället

10. Broken Spoke

På fredagskvällen i Austin bubblar det i blodet – man vill dansa styrdans! Baren inne på Broken Spoke är full av folk i alla åldrar som väntar på att twostep-kursen inne i den stora salen ska ta slut så att den riktiga dansen ska börja. Spoke är en av Austins mest kända traditionella dance halls. På väggarna syns ägaren James White på bild med legender som Willie Nelson, Dolly Parton och Jerry Jeff Walker. Många av countryns stora har spelat inne i denna fallfärdiga lada i Austins utkanter.

Själv så minglar White runt inne i lokalen och skakar hand med folk till höger och vänster. Vit cowboyhatt och svart skjorta med glitter. White köpte huset dagen efter att han muckade från armén, 1964. Idag är han 73.

– Jag växte upp på ställen som detta, och ville ha ett enkelt ställe dit folk kunde gå för att dansa och lyssna på musik. På den tiden kostade ölen 25 cent. Folk drack mer förut och det var mer fajter. Men det är fortfarande ett familjeföretag, vi har försökt behålla det ursprungliga konceptet, och försökt ge våra gäster en smak av Texas, säger han innan vi avbryts av en kroatisk turist som kommer fram för att be om en autograf.

3201 S Lamar Blvd, brokenspokeaustintx.net

15 saker du inte får missa i Austin
Ta en svängom på danspalatset Broken Spoke.

5 måsten i korthet

11. Bästa lyxhotell:

Hotel San Jose. Ligger granne med nämnda Austin Motel och är en riktig oas. Mysigt designhotell med bungalowkänsla. Tycker du att det är för dyrt? Gå hit för en drink och checka in på grannmotellet. 1316 S Congress Ave

12. Bästa tacon:

Torchy Tacos. Populär foodtruckkedja som alltid levererar. Gå hit när som helst på dygnet. 2809 S 1st St

13. Bästa skomakaren:

Texas Custom Boots. Ett bootsställe som har mindre utbud men mer karaktär än nämnda Allens Boots. Här säljs en del secondhandboots och här lagar Clint Eastwood, Kevin Costner och Robert Plant sina boots. 1601 S 1st St

14. Bästa bion:

Alamo Drafthouse. Biokedja som startade i Austin. Här kan du se film, dricka öl och äta god mat – samtidigt.
320 E 6th St.

15. Bästa skivaffären:

Waterloo. Stans mest välsorterade affär för cd- och vinylkonnässörer. 600 North Lamar Blvd

15 saker du inte får missa i Austin
Austin är känt för sitt stora utbud av food trucks, som serverar allt från indiskt till tacos.

Text: Fredrik Brändström • 2015-11-01
RestipsUSAAustinListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen