Annons
Annons
Foto: Anna Gullmark

Foto: Anna Gullmark

Restips

New York – Brooklyn

Vill du vara lite inne, lite sådär lagom världsvan? Prata då om BoCoCa och Dumbo. Men läs det här först så du vet vad du talar om. Vi ska till New York, till Paul Austers kvarter, till Brooklyn.

Text: Pernilla Fredholm • 2006-10-16 Uppdaterad 2021-06-23

 Vad gäller kulturantropologiska observationer upptäckte jag att Brooklynbor hyser mindre motstånd mot att tala med främlingar än något annat folkslag jag träffat på. De lägger sig fritt i varandras angelägenheter … de grälar som ursinniga fyraåringar om parkeringsplatser, de slänger ur sig vitsiga repliker som om det vore en självklarhet.
Så skriver författaren Paul Auster i sin senaste roman Dårskaper i Brooklyn. Auster själv bor sedan många år tillbaka i denna enorma New York-stadsdel, det är också här många av hans historier utspelar sig. Som i filmen Smoke, där Auggie Wrens trivsamma cigarraffär ligger på Court Street.
New York - BrooklynAuster bor på Second Street i Park Slope, ett tjusigt område med trädkantade gator där brownstonehus i Cosbystil står tätt ihop. Alla med en stentrappa utanför där det allt som oftast pågår någon form av mänsklig aktivitet.
– Paul Auster, jodå, han brukar komma hit ibland, fast nu var det ett tag sedan, säger Jim som är bartender på Two Boots precis i hörnet av Second och Seventh Avenue. Han serverar en Apple Martini. Inget måttande här inte, glaset fylls generöst till brädden. Sneglar samtidigt på tv-skärmen uppe i hörnet, det är slutspel i baseboll och folk pratar knappt om något annat.
– Vinner Boston så är jag 50 dollar rikare, fortsätter han och försöker förklara de komplicerade turerna med play offs, wild cards och extended seasons.

En gång i tiden var Brooklyn sin egen stad med egen borgmästare, fram till 1898 då den blev en del av New York. 2,5 miljoner människor bor här, Brooklyn skulle vara usa:s fjärde största stad om den hade återfått sin självständighet. Stadsdelens president Marty Markowitz har låtit tillverka välkomstskyltar unika för just Brooklyn, den självständiga attityden märks. Huruvida invånarna här gärna slår sig i slang med främlingar ska man kanske låta vara osagt, men helt uppenbar är den tillbakalutade atmosfären – folk hänger i gathörnen eller gör hemtama ärenderundor i små cirklar. Det världsvana samsas på ett alldeles självklart vis med det vardagliga.
I Park Slope kretsar mycket av livet kring parken – Prospect Park. Robustare än storasyster på Manhattan, men även denna designad av Frederick Law Olmsted och omåttligt populär bland Brooklynborna. Bryan Barrett är från Jamaica och har bott i Park Slope i flera år.
– Jag jobbar i en juvelerarbutik på Saks, så jag får min dagliga dos av Manhattan på arbetstid. Det är så skönt att komma hem till den här kvarterskänslan.
Bryan tjänar tillräckligt bra för att kunna bo på Manhattan, men varför skulle han? I Brooklyn är det både billigare och trevligare. Men hyrorna har skjutit i höjden allteftersom området blivit populärt, vissa har inte råd att bo kvar. Bryan Barrett pekar ut minst fyra mäklarfirmor från gathörnet där vi står.
Här bor även en hel del kändisar, han har sett både Jennifer Connelly (“hon är väldigt down to earth”), Caroline Kennedy, Hillary Swank och John Turturro (“han kom in ibland i en butik jag jobbade i här förut”).

– Intresserad av en mikrovågsugn?
Kvinnan som frågar blinkar skrattlystet åt mig. Hon står utanför ett brownstonehus vid ett skrangligt bord och säljer lite udda grejer tillsammans med en väninna, fast utan att verka särskilt bekymrad över bristen på köparintresse. Några ungar kretsar runt på sina alldeles för stora mountainbikes – kanske var det egentligen de som skulle stått där, men morsorna ryckte in.
– Eh, nej tack, jag är från Sverige, säger jag och häpnar över mitt korkade svar.
Jag passerar kaféer som liknar vardagsrum, små roliga butiker, peruanska kök och franska bistron. Bokhandlar finns det också gott om, vissa inte mer än trånga kyffen med hyllor upp till taket. Inne på Park Slope Books luktar det gammal vind och undangömda skatter. En man krånglar sig mellan hyllor och vingliga boktravar, en baguette sticker upp ur ryggsäcken och han kliver vant omkring bland Voltaire och Graham Greene. Själv hittar jag några vykort med motiv från ett svunnet, snötyngt New York, och expediten ler förstående när jag knappt kan räcka fram pengarna utan att riva ner något.

New York - Brooklyn

Lite längre västerut ligger Smith Street, lite mer trendigt och busy än Fifth och Seventh Avenue, men ändå lika tillgängligt. Två yngre män sitter på varsin plaststol på trottoaren, eftermiddagssolen rinner gyllene över den låga bebyggelsen med sina brandstegar och skjutfönster. Trots att det är över tjugofem grader varmt är sommaren ett avklarat kapitel. Blomsterhandlarnas gatuhyllor är fulla av krysantemum, höstglöd och pumpor. Och de flesta affärerna har redan dragit igång Halloween-skyltningen – det är ju bara en månad kvar.
Smith är pulsådern i BoCoCa-området, gatan rustades upp på nittiotalet med nya trottoarer och vackra gatlyktor i järnsmide, och löper från Boerum Hill ner till Carroll Gardens. Trendiga klubbar, barer och affärer poppar ständigt upp, och många konstnärer och designers har slagit sig ned här, säljer sina hantverk i egna små butiker. Den tidigare latino-dominansen med sina re­stauranger, bodegas och social clubs har krympt dramatiskt, men existerar.
Däremot är det knappast någon brist på bra matställen. Intar en sen lunch på Gravy’s, ett coolt litet ställe som nyligen öppnat. Bakgården har kulörta lyktor och utekök, och i skuggan serveras jag suverän grillad lax med gröna bönor och grön goddess dressing för tio dollar.

Kanske är Dumbo den del av Brooklyn som det bubblar mest i. Ett litet område, precis mellan brofästena på Manhattan Bridge och Brooklyn Bridge. Karaktären är plötsligt en helt annan. Stora lagerhus, kullerstensgator med gamla rälsstumpar och en sanslös utsikt över Manhattan. Låga hyror och stora loft har lockat konstnärer hit sedan sjuttiotalet. Nu har deras ateljéer till stor del ersatts av dyra lägenheter och enorma möbelaffärer, som eklektiska ABC Carpet & Home, där en av försäljarna konstaterar att det kommer att bli svårare och svårare att hitta parkering i området.
– Dumbo är mer yuppie nu, många konstnärer har inte råd att bo kvar. De som jobbade med Tribeca såg möjligheterna här, det är billigare än Manhattan men nära till Wall Street, till exempel. Och så får man samtidigt lite village feeling.
New York - BrooklynNåja, yuppie-intresset till trots, så är Dumbo ett verkligt kulturtillhåll med utställningar, festivaler och installationer, och lär nog så förbli. Det verkar finnas plats för allt möjligt i denna märkliga lilla stadsdel.
Lite längre bort ligger Jacques Torres Chocolate. Den lilla butiken är ett veritabelt Willy Wonka-heaven med handgjorda chokladpraliner av enbart naturliga råvaror. Specialiteten är hot wicked spicy choklad. På vintrarna ringlar kön långt ut på gatan.
– Fast en del vågar inte prova, de tror att det ska vara jättestarkt, säger servitrisen när jag köper en plåtlåda kakao för femton dollar. Genom fönstret ser man rakt in i chokladmaskineriet, det doftar vanilj och värme.

Ett kinesiskt brudpar klättrar bland stenblocken nere i Brooklyn Bridge Park som ligger precis vid vattnet, fotografen grejar lite med brudens klänning och tar några bilder för hundrade gången. Brudnäbben sitter tålmodigt på en annan sten och väntar, vacker i violett siden. Några barn stojar vildsint på barns vis på lekplatsen, i gräset sitter ett par på en filt. Det dånar från de väldiga broarnas trafik ovanför, ändå är det märkvärdigt lugnt härnere i den nyanlagda parken med sin strandpromenad, man hör East River prassla mot strandkanten.
Människor promenerar långsamt, hänger vid räckena på utsiktsplatsen intill River Café. Det börjar skymma, tusen små lampor tänds i träden. Skogen av skyskrapor på andra sidan vattnet börjar förlora sina detaljer, det blir svarta silhuetter med glittrande ljus i stället för glasfasader med moln på. Snart är det för mörkt för att läsa Brooklynpoeten Walt Whitmans utskurna fraser i metallräcket: O, tall masts of Mannahatta!
Livet har onekligen sina oväntade ögonblick av nåd. Paul Auster beskriver det:
… som när man åker över Brooklynbron just som en fullmåne stiger upp under valvbågen, och man ser inget annat, bara den stora, gula, runda månen, så stor att man blir rädd, och man glömmer att lever här nere på jorden och föreställer sig att man flyger, att bilen har vingar och att man faktiskt flyger genom rymden.

Guide till Brooklyn

Resa dit
Malaysian Airlines kostar från 2 800 kronor tur och retur. Men det är generellt hyfsat billigt att ta sig till New York, runt 3 500 kronor. SAS har dagliga avgångar från Stockholm och Köpenhamn, Icelandair via Reykjavik brukar också vara prisvärt.

Resa runtTunnelbanan är oslagbar, trygg och billig, men aningen mer komplicerad än exempelvis Londons. Kolla om den går downtown eller uptown! Köp endagars-, vecko- eller 30-dagarskort hos spärrvakterna eller i automaterna som tar både sedlar och kontokort. Veckokort ca 150 kronor. http://www.mta.info.
Taxibilarna är svarta och anonyma i Brooklyn, men har bokstaven T i början på nummerplåten. Hyfsat billigt, men räkna med trafikproblem i rusningstid. Mellan 150 och 250 kronor från centrala Brooklyn till Midtown Manhattan.
Buss kan ta tid, men du får se mer av stan. Massor av busslinjer, glöm inte att ha jämna mynt (2 dollar/15 kronor), chauffören växlar aldrig! Tunnelbanekortet gäller även på bussen.
Bil är faktiskt inte så svårt att köra i New York som man kan tro, bara man är uppmärksam. För det är mycket trafik.

BoUnion Street Bed & Breakfast ligger i ett brownstonehus med en trivsam bakgård, ca 1 300 kronor för dubbelrum. 405 Union St mellan Hoyt och Smith St, Carroll Gardens. Tel 718-852 84 06.
Bed & Breakfast on the Park ligger också i ett pampigt brown­stone vid Prospect Park, från ca 2 000 kronor för ett dubbelrum. 113 Prospect Park West mellan
6:e och 7:e gatan i Park Slope, tel 718-499 61 15, http://www.bbnyc.com
På Awesome Bed & Breakfast ingår frukost i priset och serveras vid dörren klockan 8.00. Mellan 500 och 1 200 kronor för singel-/dubbelrum. 136 Lawrence St mellan Fulton och Willoughby St, Fort Greene. Tel 718-858 48 59. http://www.awesome-bed-and-breakfast.com

Äta
Brooklyn har närmast exploderat när det gäller restauranger. Glöm inte dricks!! Ett tips: Dubbla skatten på notan, det blir en lämplig drickssumma.
Sherwood Café började som antikaffär, vilket märks i den otroligt roliga inredningen – bara den en anledning att gå hit. Klassiskt franskt kök, huvudrätter mellan 90 och 200 kronor. 195 Smith St, tel 718-596’?16 09.
Populär är al di là, som serverar mycket vällagad norditaliensk mat. Medelpris huvudrätt 120 kronor. 248 Fifth Ave vid Carroll St, Park Slope. Tel 718-783 45 65.
Världens godaste pizza finns hos Grimaldi’s, du väljer först storlek på de spröda, stenungsbakade pizzorna, sedan fyllning för 15 kronor sorten. Skölj ner med mycket god Brooklyn pilsner. Ca 100 kronor för pizza som räcker till två. 19 Old Fulton St, Dumbo. Tel 718-858 43 00.

Nattliv & nöjen
En av Brooklyns trendigaste barer, Brooklyn Social, ligger just i en gammal social club i BoCoCa. När det begav sig var den till för män från den sicilianska byn Riposto,
och i den intima baren finns mycket av den gamla inredningen kvar.
335 Smith St, Carroll Gardens, tel 718-858 77 58.
Bar 4. Omfattande martinimeny, vintage-inredning, lokala konstverk och dj:s. 444 7th Ave, Park Slope. Tel 718–832 9800.
Superfine är berömt för sin helgbrunch, men också poppis som drinkställe för det unga business­folket. 126 Front St vid Pearl St, Dumbo. Tel 718-243 90 05.
The Lunatarium 10 Jay St, Dumbo, hyser mycket populär dansklubb i en enorm lagerlokal, där man också har olika kulturevenemang. http://www.lunatarium.com.

Att se & göra
Kulturfestivalen d.u.m.b.o. art under the bridge i mitten av oktober, då man kan besöka konstnärernas ateljéer i Dumbo, lyssna på konserter och föredrag, se kortfilm. http://www.dumboartscenter.org.
Att gå på Brooklynbron mot Manhattan är en sanslös upplevelse – perspektiven som öppnar sig framför en är enorma mot skogen av skyskrapor. Till vänster Frihetsgudinnan, till höger Manhattanbron.
Prospect Park är Brooklynbornas eget grönområde, lite mer robust än Central Park men designat av samme arkitekt. Spana på fåglar och människor, lyssna på konserter, ta en ridtur eller båttur i det lite vildmarksaktiga området Ravine District. Huvudingång vid Flatbush Ave, Grand Army Plaza i Prospect Heights.
… och när du ändå är i närheten, missa inte Brooklyn Museum, pampigt med nybyggd glasentré. Imponerande konst och en egyptisk samling av flera tusen föremål. Var dessutom Amerikas första museum att visa afrikanska föremål som konst. 200 Eastern Pkway vid Washington Ave, Prospect Heights. Öppet on–fr 10–17, lö–sÙ? 11–18. Tel 718-638 50 00, http://www.brooklynmuseum.org.

Shoppa
… gör man gärna på Smith Street, där man hittar kul kläder på Frida’s Closet, mansmode och Batman­väskor i plåt på Watts on Smith, rolig inredning och design på Home & Haven, Swallow och Zipper. Mellan­österndelikatesser på anrika Zahadi, coola vintageprylar på Enamoo och Astroturf.
Fifth Avenue erbjuder streetmode på Brooklyn Industries (finns även på Smith), roliga smågrejer på Scaredy Kat, antikt på Under the Pig.
På Seventh Avenue kan man bland annat hitta mexikansk kitsch på El Milagro, indieninspirerad inredning på Artesana, smycken, småprylar och skönhetsprodukter på Rare Device.
Affären City Foundry har coola, roliga begagnade saker för hemmet, noga utvalt. 365 Atlantic Ave mellan Bond och Hoyt St.
Dumbo har gigantiska inredningsaffärer som ABC Carpet & Home och From the Source, choklad-delikatesser hittar man på Jacques Torres Chocolate och Almondine säljer goda bröd och bakverk.
Internet
http://www.brooklyntourism.org
http://www.brooklyn-usa.com
http://www.hellobrooklyn.com
http://www.go-brooklyn.com
http://www.brooklyn.citysearch.com

Guider
Time Out’s New York-guide är suverän. Finns i Vagabonds Resebokhandel på Götgatan i Stockholm, tel 08-555 240 60 eller http://www.vagabond.se.

Om orden …
BoCoCa är en typisk New York-förkortning för områdena Boerum Hill, Cobble Hill och Carroll Gardens. Likaså Dumbo, som står för Down Under the Manhattan Bridge Overpass.


Text: Pernilla Fredholm • 2006-10-16
RestipsUSA

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top