Fanny Ernestrand

Fanny Ernestrand

Irland

Res i Harry Potters fotspår

Nu har senaste Harry Potter premiär, men det återstår åtta månader tills den sista filmen visas. Vi listar inspelningsplatser att besöka under tiden.

Text: Fanny Ernestrand • 2010-11-17

Hogwarts inspirationskälla

Edinburgh Castle
Pampiga Edinburgh Castle sägs vara en av inspirationsplatserna till den fantasifulla skolan Hogwarts. Besök slottet för att förflytta dig till miljön där alla trolleritricks tycks vara möjliga. Här ordnar man regelbundet guidade turer i Harry Potters tecken.
edinburghcastle.gov.uk

Maffiga klippor

Cliffs of Moher, County Clare, Irland
Besök de stupande klipporna på den irländska landsbygden för att se miljön där scener ur Harry Potter och halvblodsprinsen spelades in. På ett stenblock bland de piskande vågorna stod Harry och Dumbledore beredda att ge sig in i en av klippgrottorna. Cliffs of Moher är dessutom en naturskön upplevelse även om man inte är ett inbitet Harry Potter-fan.
cliffsofmoher.ie

Filmspotting i London

Guide till filmplatser
I London finns det flera platser som figurerat i de sju filmerna. Gå en guidad tur eller promenera runt på egen hand för att uppleva exakt hur mystiska platserna egentligen är. Två favoriter är Cecil Court i närheten av Charing Cross, som sägs vara inspirationskällan till Diagon Alley och Leadenhall Market på Gracechurch Street där man spelat in flera miljöbilder till just Diagon Alley.
En guide finns att ladda ner här.

För inbitna fans

Helg med Harry Potter-tema
Den som vill ha en helhelg i Harrys fotspår kan åka iväg med Harry Potter Fan Trips. Då besöker man flera filmplatser, lär sig spela mugglar quidditch och åker ånglokståg längs samma sträcka som Harry och hans vänner. Resans höjdpunkt är dock att träffa likasinnade trollkarlsdyrkare.
hpfantrips.com/

Harry Potter temapark

Universal Orlanda, Florida
Den största efterkonstruerade Harry Potter-parken finns i Florida. På the Wizarding World of Harry Potter kan du besöka Hogsmeade, slåss med drakar och äta på Three Broomsticks. Kanske inte lika genuint som att vandra i London, men en likväl en hisnande upplevelse.
universalorlando.com/harrypotter

Grav med Harrys namn

Ramle, IsraelI den israeliska staden Ramle finns det en grav med det världsberömda namnet Harry Potter. Gravstenen tillhör dock inte trollkarlspojken, utan en brittisk ung soldat med samma namn som dog 1939. Detta hindrar dock inte turister från att vallfärda till stenen, trots att säkerligen ingen vill att Harry ska dö i nästa film.


Text: Fanny Ernestrand • 2010-11-17
IrlandIsraelStorbritannienUSAEdinburghFloridaListorLondon

Scroll to Top