Annons
Annons
Intimt och genuint på Red's Lounge i Clarksdale. Foto: Andreas Offesson.

Intimt och genuint på Red's Lounge i Clarksdale. Foto: Andreas Offesson.

Restips

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern

Mat, musik, sevärdheter … Här är några givna stopp längs vägen!

Text: Fredrik Brändström • 2017-09-08 Uppdaterad 2021-06-23

1. Rockens första steg

I Memphis föddes rock n roll och Sun Studio (706 Union Ave) kan ta åt sig en stor del av äran. Studion och skivbolaget drevs av eldsjälen Sam Phillips, mest känd för att ha upptäckt Elvis Presley. I denna modesta lokal spelade The King in sina första vax. Men här hängde även Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Howling Wolf och BB King. Hyfsat helig mark således. Guidade turer hålls dagligen.

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern

2. Barbecue i Memphis

Memphis är känt för sin barbecue, några av de mest klassiska är BBQ Shop, Central BBQ och Payne’s (1762 Lamar Ave). Den senare är en personlig favorit som inte vinner några inredningspriser men deras chopped pork sandwich är stans bästa snabbkrubb, och billigt dessutom. Ligger nära bohemiska området Cooper Young där man även hittar välsorterade skivaffären Goner Records.

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern
Kött, bröd, socker … Kostcirkeln som gäller i Memphis.

3. Nashvilles utkanter

När du sett Downtown rekommenderas att utforska Nashville utkanter, till exempel lugna 5 Points i bohemiska East Nashville (här ligger bland annat utmärkta musikstället 5 Spot), Även 12 South är ett mysigt område att strosa runt på en förmiddag, en kort resa från centrum med taxi.

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern
Udda korvkiosken I Dream of Weenie, ett av många fynd i East Nashville.

4. Countrykyrkan

Music City är ett smeknamn som förpliktigar men Nashville levererar. Här finns fler spel-ställen än vad som finns plats att räkna upp här. Ryman’s Auditorium (116 5th Ave N) är en av USA:s främsta konsertlokaler med fantastisk akustik. Numera hålls även den klassiska countryshowen Grand Ole Opry här. 

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern

5. Soulhistoria på Stax museum

Stax records i Memphis var det viktigaste skivbolaget i USA för soul och funk vid sidan av Detroitbaserade Motown. Här utvecklades ett svängigt och jordnära Södernsound med artister som Otis Redding, Isaac Hayes och Booker T & the MG’s. Idag är studion och skivbolaget omgjort till ett museum, som rymmer allt från en återuppbyggd gospelkyrka från Mississippideltat till Isaac Hayes lyxiga Cadillac. Informativt men inspirerande.

926 E. McLemore Ave.

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern
En Cadillac värdig en soulkung.

6. Bluesens födelseplats

Clarksdale är en magnet för konnässörer av blues, här finns ett museum tillägnat musiken och staden har flera bluesfestivaler årligen. De kändaste klubbarna är Ground Zero (387 Delta Ave) och Red’s Lounge (398 Sunflower Ave). Red’s Lounge är ett hål i väggen, en klassisk juke joint och en så autentisk bluesupplevelse som det är möjligt att få 2017. Ground Zero är en mer traditionell klubb som ägs av 

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern
Ground Zero.

7. Kungens palats

I Graceland söder om Memphis byggde Elvis sitt drömhus, med tv-apparater i varje rum, heltäcknings-matta på både väggar och golv, en mancave med bardisk och biljardrum. Fast huset som numera är ett museum är faktiskt en oväntat värdig och nedtonad upplevelse, rekommenderas oavsett vad man har för förhållande till artisten Elvis Presleys musik.

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern

8. Guldkorn på Broadway

Lower Broadway i Nashville är ett kul ställe för en barrunda, och bland alla cheesy turistställen finns också guldkorn. Robert´s Western World är ett tvättäkta smutsigt honkytonk och populära Acme längs nere vid floden har många bra konserter, väldigt god mat och en fin takterrass.

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern

9. Rocknrolldricka

Det finns bara en anledning att stanna i lilla Lynchburg, på vägen mellan Atlanta och Nashville. Byn är hem till destilleriet Jack Daniel’s, spritsorten som blivit synonymt med rock n roll-myten. Under 1980-talet var det obligatoriskt att posera med en JD-flaska på bild om du var ett tufft hårdrocksband. Här kan du självklart prova drycken, som smakar ungefär som bourbon men kallas för Tennessee whiskey. Endast whisky som är tillverkad i Kentucky får kallas för bourbon. Gratis rundturer dagligen.

jackdaniels.com/en-us/visit-us

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern

10. Banjofeber i Nashville

Fans av bluegrass – en form av country som kännetecknas av snabbt banjoplockande och akustiska instrument som mandolin och fiol – bör söka sig till jordnära Station Inn (402 12th Ave South) i distriktet The Gulch, nära Downtown. 

Roadtrip genom USA: 10 måsten i Södern
Bluegrassafton på Station Inn i Nashville.

Miniguide: Roadtrip genom amerikanska Södern

Amerikanska södern: Roadtrip från Nashville till Mississippideltat


Text: Fredrik Brändström • 2017-09-08
RestipsUSAListorRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen