USA:s bästa nationalparker bjussar på vackra vyer! Foto: Istock.

Restips

USA:s 10 bästa nationalparker

Från Texas heta öken till Alaskas glaciärer – att resa genom USA bjuder på enorm naturvariation. Vagabond har valt ut toppskiktet av landets mäktiga nationalparker.

Text: Fredrik Brändström • 2011-09-08

1. Grand Canyon, Arizona

Hisnande vyer

Alla har sett den på bild, den av Coloradofloden urgröpta dalgången som gräver sig ner i Arizonas röda berg. Men det är inte förrän du är här (och knappt då) som du förstår hur stor den är. Världens största kanjon är 44 mil lång, 1 600 meter djup och runt 25 kilometer bred där den sväller ut som mest.
Den som längtar efter friluftsliv kan vandra och tälta (tillstånd krävs) i Grand Canyon.

För den som hellre bara strosar lite går det fint att köra till den södra eller norra kanten och ta en titt vid utkikspunkterna. Utmana svindeln på Grand Canyon Skywalk – där du går på en hästskoformad glasbro som sträcker sig ut ovanför avgrunden.

Aktiviteter: vandring, guidade promenader (om geologi, historia, arkeologi etc), helikopterturer, forsränning, flottpaddling, häst- och mulåsneridning.

2. Yosemite, Kalifornien

Vackra vattenfall

Vägen som leder in mot Yosemite Valley är något av det vackraste man kan uppleva i USA. Höga toppar och lodräta granitklippor utsmyckade med forsande vattenfall som tippar över kanten och störtar flera hundra meter ner i dalen. Det är som att man nästan väntar på att någon plötsligt ska veckla ihop vykortskulissen, som i en Kalle Anka-film. Parken är stor, men att ägna ett par dagar i Yosemite Valley räcker gott för den som vill få sig lite friluftsliv och mäktig natur till livs. Här finns en uppsjö av boende, från tältbyar till superlyxiga hotell.

Mist Trail är en populär hajk längs en bergssluttning genom barrskog mot ett av de finaste fallen i området, Vernon Falls. Förtrollas av det mäktiga fallet och regnbågarna som uppstår när solen skiner igenom fukten. Det är som att vandra i ett skimrande, finkornigt regn. 

Aktiviteter: vandring, skidåkning, ridning, klättring, fiske, forsränning.

USA:s 10 bästa nationalparker
Yosemite.

3. Big Bend, Texas

Som en spagettiwestern

Med sina bergs-, flod- och ökenlandskap brukar Big Bend kallas för “tre parker i en”. Några mäktiga kanjoner bryter landskapet, och tuffa, taggiga kaktusar gör sitt till för att spä på det filmiska intrycket. Parkens södra del löper längs med Rio Grande, floden som utgör gränsen mot Mexiko, och här finns USA:s största del av Chihuahuaöknen. Klimatet varierar stort mellan de lägre områdena, där det blir det väldigt hett under sommaren, och de högre altituderna i Chisosbergen, vilket också bidrar till en variation i vegetation och djurliv.

Visst går det att bara köra längs parkens bilvägar, men för att få en riktig känsla för den tysta, torra öknen ska du parkera åtminstone en stund, och ta med dig vattenflaskan på en promenad längs någon av de utmärkta lederna.

Aktiviteter: vandring, guidade vandringar, kulturworkshops och föreläsningar, klättring, cykling, hästridning, paddling.

USA:s 10 bästa nationalparker
Big Bend, Texas.

4. Everglades, Florida

Alligatorer & krokodiler

Everglades skönhet syns inte på ytan. Särskilt inte om man bränner genom nationalparken med bil eller supersnabb svävare. Men stannar man till så märker man att det platta och till synes döda landskapet bubblar av liv. I de 6 000 kvadratkilometer våtmark och subtropisk vildmark som utgör nationalparken trivs sjökor, svartbjörnar, tvättbjörnar, alligatorer och krokodiler, uttrar, ormar, skedstorkar, vithövdade havsörnar, papegojfiskar och muränor. Samt – inte att förglömma – den sällsynta floridapantern. 

Everglades är det enda stället i världen där man kan se både krokodiler och alligatorer. Ett av de bästa ställena att skåda alligatorer på nära håll är vid Anhinga Trail. Krokodilerna lever främst i salt­vattnen i närheten av kusten. Den är betydligt större än alligatorn, 4–6 meter.

Aktiviteter: promenader, cykling, kajak- och kanotpaddling, båtturer, fiske, fågelskådning, guidade rundturer.

USA:s 10 bästa nationalparker
Everglades.

5. Yellowstone, Wyoming/Idaho/Montana

Världens äldsta nationalpark

Yellowstone, världens äldsta nationalpark, ligger i Klippiga bergen och sträcker sig över delar av Idaho, Montana och Wyoming. Gejsern Old Faithful (den mest kända av cirka 300 gejsrar i parken), som sprutar upp kaskader av vatten med jämna mellanrum, är en publikmagnet, men vill du vara lite mer för dig själv med de minst 600 sorters träd som lever här finns det plats för det också.

Några garantier för att se djur kan man aldrig ge, men tar du dig en bit in i vildmarken törs vi lova att du åtminstone kommer att höra dem: skriande vithövdade örnar som seglar i skyn, skällande hjortar, och vargar som ylar sig genom natten.

Aktiviteter: vandring, klättring, ridning, forsränning, mountain­bike, skidåkning, fiske. Den som vill ta det lugnare kan nöja sig med promenader, picknick och besök på museum.

USA:s 10 bästa nationalparker
Yellowstone.

6. Acadia, Maine

Berg möter kust

Där bergen möter Atlantkusten i USA:s nordöstra hörn ligger Acadia. Nationalparkens skärgård har ett rikt fågelliv, och har du tur kan du se både sälar och uttrar som vältrar sig i vattnet. Längs den klippiga, vindslitna kustlinjen växer tät blandskog i ormbusksnårig terräng.

Bergen är inte heller dåliga. Cadillac Mountain, med sina 2 462 meter över havet, är östkustens högsta topp. Det finns en rad vandringsleder och promenadslingor för den som vill röra på sig. För den som hellre färdas med buss eller häst och vagn finns också rundturer.

Aktiviteter: vandring, cykling, historiska rundturer på häst-och-vagn-vägarna, guidade båtturer.

USA:s 10 bästa nationalparker

7. Rocky Mountain National Park, Colorado

Höga berg, djupa dalar

Mäktiga berg är förstås ett signum för den här parken. Toppar på över 4 000 meter tronar över ett böljande landskap där sommaren bjuder på blommande ängssluttningar, kristallklara sjöar och forsar, gröna barrskogar och – när hösten når Klippiga bergen – aspträd som övergår i brinnande färger. Hjortar, älgar och big horn sheep – får med stora, rundade horn – är vanligt förekommande djur i parken. Här finns även svartbjörn, prärievargar och pumor.

Aktiviteter: vandring, klättring, cykling, fiske, hästridning, guidade promenader, skidåkning, snöskovandring.

USA:s 10 bästa nationalparker
Rocky Mountains.

8. Badlands, South Dakota

Utomjordisk ödslighet

Ett märkligt, dramatiskt landskap breder ut sig i sydvästra South Dakota. Mitt i den gröna prärien ligger en eroderad stenöken i underliga formationer. Tankarna går till en katedral formgiven av arkitekten Gaudí eller en torr spettekaka, men det är inte bara det fascinerande stenlandskapet som skrivit in området i historieböckerna.

Här stod också många slag mellan armén och ursprungsbefolkningen, indianerna. Bland annat den brutala massakern på 300 indianer i Wounded Knee. På prärien är det inte ovanligt att se bisonoxar, prärievargar och vildhästar. Och i stenöknen kan man springa på en och annan utomjordisk insekt, åtminstone om man får tro filmen Starship Troopers, som spelades in här 1997.

Aktiviteter: vandring, guidade kunskapsvandringar, ballongflygning, hästridning.

USA:s 10 bästa nationalparker
Som ett månlandskap – Badlands, South Dakota.

9. Redwood national park, Kalifornien

Vandra bland jätteträd

Som namnet avslöjar är den här parken, som ligger i det nordvästra hörnet av Kalifornien, full av jättelika redwoodträd. Trädet, vars svenska namn är amerikansk sekvoja, räknas ofta som världens högsta och kan bli över hundra meter höga.

Här finns mer än 30 mil vandringsleder, som sträcker sig genom skogen, över grässlätter, längs med stränder. Variationen är stor, från skogens täta grönska och de klara älvarna till den frustande stillahavskustens sjölejon, pelikaner och delfiner.

Aktiviteter: vandring, ridning, kajakpaddling, cykling, indianstammarna tolowa och yuroks dansuppvisningar.

USA:s 10 bästa nationalparker
Redwood national park, Kalifornien

10. Wrangell-St Elias, Alaska

I grizzlybjörnarnas land

Intill gränsen mot Kanada i Alaskas sydvästra hörn ligger USA:s största nationalpark, med nio av landets sexton högsta toppar. Nedanför de glaciärtyngda, snöklädda bergskedjorna Wrangell och St Elias blir vegetationen grön under sommaren. Här lever grizzlybjörnar, lodjur, älg och vargar. 

Kör bil längs någon av de två grusvägarna, Nabesna och McCarthy, som går genom parken, eller gör som de mer äventyrliga: ge dig av på en tvåveckorsvandring genom Chugachbergen eller paddla kajak på glaciärfloden Copper River, ut till havet.

Aktiviteter: vandring, skidåkning, klättring, paddling, forsränning, flygturer, fiske, jakt, mountainbike, björnsafari, hundspann.

USA:s 10 bästa nationalparker
Lost Creek, Wrangell-St Elias.

Bli prenumerant på Vagabond och få hem Sveriges största resemagasin med massor av restips, reportage, guider och inspiration!

Louisiana: Roadtrip mot Söderns hjärta

Quiz: Hur mycket kan du om USA?

10 galet vackra platser i USA du måste uppleva


Text: Fredrik Brändström • 2011-09-08
RestipsUSAListor

Scroll to Top