1056099.jpg

Nyhet

Utsikt på hög nivå – New Yorks nya skyskrapa öppnar observatorium i maj

One World Observatory öppnar för allmänheten den 29 maj och väntas bli New Yorks hetaste turistattraktion, med panoramautsikt över New York från 381 meters höjd.

Text: Redaktionen • 2015-04-20

Observatoriet ligger på våning 100 till 102 i One World Trade Center, som med sina 541 meter är västvärldens högsta byggnad. Fem hissar, så kallade “Sky Pods”, går i skytteltrafik upp och ner i tornet och tar besökarna hela vägen upp på under 60 sekunder. Under tiden kan New Yorks skyline från 1600-talet till i dag studeras på hissväggarnas heltäckande skärmar, där en virtuell time-lapse över staden visas.

Utsikt på hög nivå – New Yorks nya skyskrapa öppnar observatorium i maj
Se ut över staden från 381 meters höjd.

Förutom en slående utsikt över New York finns även en del tekniska finesser i observatoriet. Sky Portal – en fyra meter bred rund skärm i golvet – visar bilder från gatorna under byggnaden i realtid.
City Pulse visar en interaktiv bild av New York. Skärmar monterade i en cirkel skapar en känsla av att se ut över staden, och det går att peka på olika byggnader för att få fram fakta om dem.

Utsikt på hög nivå – New Yorks nya skyskrapa öppnar observatorium i maj
One World Trade Center, västvärldens högsta byggnad. Foto: Thinkstock.

One World Trade Center, som tidigare kallades Freedom Tower, är uppfört på platsen för det tidigare World Trade Center, som förstördes i attackerna den 11 september 2001. Efter åtta års byggtid invigdes byggnaden den tredje november 2014. Byggnaden är 1776 fot hög inklusive antenn, vilket är samma siffra som det år USA:s självständighetsförklaring skrevs under.

Biljetter till observatoriet kostar cirka 280 kronor för vuxna och 225 kronor för barn. Se hemsidan för biljetter: oneworldobservatory.com

Av: Magnus Kvandal. Bildkälla: Creative Commons / gabri_micha 

Andra höjdar-attraktioner

Ta en virtuelll rundtur i observatoriumet

 


Text: Redaktionen • 2015-04-20
NyhetUSANew YorkVideo

Scroll to Top