Annons
Annons
Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nyhet

10 saker en flygvärdinna får och inte får göra

Får minigrisar följa med på planet? Och kan en flygvärdinna ta emot dricks eller tvinga någon att byta plats? Vagabond intervjuade en branschräv för att ta reda på hur det egentligen ligger till.

Text: Johanna Jackson • 2014-12-05 Uppdaterad 2021-06-23

För ett tag sedan publicerade Yahoo en lista med 12 saker som amerikanska flygvärdinnor inte får göra. Vissa saker var överraskande, till exempel får de inte ens ge sina passagerare huvudvärkstabletter.  Andra var det inte – de får inte ta en drink tillsammans med dig under flygresan.

För att ta reda hur det låg till med svensk kabinpersonal ringde Vagabond upp Ann-Charlott Strandberg, tidigare flygvärdinna och en av grundarna till CAT of Sweden som utbildar kabinpersonal.

Punkterna nedan är inspirerade av Yahoos lista men följer den inte exakt, det som står är självklart inte universellt och vissa flygbolag kan ha egna interna policys. Men med det sagt:

Kan eller får flygvärdinnor…

1. Ge dig medicin?
Reser du med ett svenskt flygbolag eller charterarrangör behöver du inte oroa dig om du får mindre krämpor. Ann-Charlott berättar att man självklart erbjuder sina passagerare värktabletter och andra receptfria läkemedel som näsdroppar och plåster – så länge som det finns på planet, vilket det ofta gör.  

2. Lyfta upp din väska i bagagehyllan?
Här finns det inga regler men många flygbolag har policys som är till för att skydda personalen från arbetsskador.  Enligt Ann-Charlott brukar man rekommendera kabinpersonalen att uppmuntra passagerarna till att själva lyfta upp sina väskor i bagagehyllan. 

– Nu för tiden väger ju väskorna en del också, fråga er själva hur bra det är för ryggen att lyfta hundratals med tio-kilos rullväskor på ett år, säger hon

3. Hålla kvar ett anslutande flygplan?
Här är det främst en fråga om kostnader: “Låt oss säga att flyget är några minuter försenat och passagerarens anslutande flyg går sent på kvällen, är det samma flygbolag så kan det hända att man håller kvar det andra planet några minuter”, säger Ann-Charlott som berättar att bolagen ofta gör en avvägning mellan kostnaderna på att kompensera en resenär med mat och boende eller nackdelarna med att hålla kvar ett flygplan. Men beslutet om att hålla kvar ett flygplan är inget som flygvärdinnan bestämmer, utan det görs via kabinchefen som i sin tur pratar med piloten som ringer till ansvariga på flygplatsen.

10 saker en flygvärdinna får och inte får göra
Nej, piloten kan inte gasa på hur som som helst. Foto: Thinkstock.

4. Be piloten att flyga snabbare?
Det här kanske var en dum fråga och svaret är självklart nej! Luftrummet går egentligen att likna som en högtrafikerad motorväg. Piloten har ett körschema, där han eller hon har en förutbestämd rutt där planet ska befinna sig vid en bestämd plats vid en viss tidpunkt. 

– Det funkar liksom inte att bara gasa på, säger Ann-Charlott.

5. Ta emot dricks?
Det finns ingen övergripande regel eller policy som säger att flygvärdinnor inte får ta emot dricks men enligt Ann-Charlott finns det däremot en yrkesetik som gör att man vanligtvist inte gör det.

– Vi tillhör inte en personalkategori som arbetar för dricksen. Av egen erfarenhet kan det hända att jag har tagit emot dricks när någon propsat på men då har jag sedan lagt pengarna i insamlingskassor för någon välgörenhet” säger Ann-Charlott.

6. Ta en drink tillsammans med dig på flyget eller sitta ner för en pratstund?
– Vi kan absolut inte ta en drink med någon under arbetstid, men om det är någon som är flygrädd eller inte mår bra så kan vi ju så klart sätta oss ner bredvid dem för att prata och vara ett stöd.

7. Ta en drink tillsammans med dig efter flygresan?
– Man får ju aldrig stämma upp ett möte eller träffa någon privat när man har på sig sin uniform eller är i tjänst. Men vad man sen gör på sin lediga tid, det bestämmer man själv, säger Ann-Charlott och lägger till att många kärlekshistorier mellan personal och en resenär nog haft sin början uppe i luften. 

10 saker en flygvärdinna får och inte får göra
Servicedjur kanske inte bara måste vara hundar? Foto: Thinkstock.

8. Kasta av ett servicedjur för att du är allergisk?
Nej, det kan kabinpersonal inte göra. Den som bokar först, antingen den som är allergisk eller den som reser tillsammans med ett djur har förtur. Är man så allergisk så att man inte kan vistas på samma plan som ett pälsdjur menar Ann-Charlott att man själv är skyldig att kontrollera så att inget djur kommer att finnas på samma resa innan man bokar.

 När det gäller djur ombord på skiljer man också på servicedjur och på husdjur Vad som utgör ett servicedjur å andra sidan är lite mer svårdefinierat.  Den europeiska lagstiftningen säger att personer med funktionshinder har rätt att ta med assistanshundar. USA:s lagstiftning tillåter även andra djur som fungerar som känslomässigt stöd, till exempel ponnyer, papegojor eller grisar. Det betyder att flygbolag som flyger mellan USA och Sverige kan beröras av den amerikanska lagstiftningen. Men på SAS har de aldrig behövt ta ställning huruvida de skulle tillåta en gris på flygresan eller inte.

– Nej, en ponny skulle vi nog ha svårt att släppa ombord men en gris? Den frågan måste vi nog ta ställning till när och om vi får den, säger Henrik Edström presschef på SAS.

Apollo, som flyger med Novair menar att de i teorin skulle kunna tillåta en gris ombord.

– Novairs policy handlar om servicedjur och gör inte skillnad på arter. Så teoretiskt sätt så skulle en “service-gris” få följa med. Förutsatt att den är rumsren, sköter sig och att alla intyg och vaccinationer är på plats så klart, säger Kajsa Moström, presschef på Apollo.

9. Tvinga folk att byta plats?
Flygvärdinnor kan i princip endast tvinga någon att byta plats på flygplanet vid ett tillfälle: när de anser att en person som sitter vid en av nödutgångarna inte är lämplig att axla ansvaret vid en eventuell evakuering. Vid övriga scenarier kan de inte kräva någon att byta plats.

– Men jag kan fråga och önska, säger Ann-Charlott.

10. Passa dina barn eller hålla i din baby när du går på toaletten?
– Ja visst! Det är inga konstigheter, det har jag själv gjort massor med gånger, säger Ann-Charlott.

 

12 saker du absolut inte ska göra på flyget

Här är koden som kan göra säkerhetskontrollen till en mardröm


Text: Johanna Jackson • 2014-12-05
NyhetFlygListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top