Annons
Annons

1429358.jpg

Nyhet

Air India satsar vegetariskt – slutar servera kött på inrikesflyg

Vegetarisk mat är inte bara snäll mot miljön utan i många fall även för plånboken. Det har det statliga flygbolaget Air India tagit vara på. I hopp om att skära ner på utgifter slutar man därför att servera kött på samtliga inrikesflyg. Ett beslut som det skuldsatta flygbolaget hoppas kunna spara in över 10 miljoner kronor om året.

Text: Johanna Jackson • 2017-07-17 Uppdaterad 2021-06-23

Air India krisar ekonomiskt. Flygbolaget har skulder på över 67 miljarder kronor och har gått med förlust de senaste 10 åren, det skriver resebranschtidningen Travel News och hänvisar till Dagens Industri.

Därför känner man sig nu tvingad till att vidta drastiska åtgärder för att rädda flygbolagets framtid. Bland annat har den indiska staten enligt uppgifter lagt ut flygbolaget till försäljning.

En annan åtgärd är att man nu beslutat sig för att ta bort köttalternativ från ekonomiklassen pÙ? flygbolagets inrikesflyg. Passagerare i business-klass kommer alltså fortfarande ha möjlighet att beställa kött från menyn.

Åtgärden har bemötts av stark kritik, enligt New York Times, som är en av flera medier som rapporterat om nyheten. Bland annat har kritiska röster höjts från individer som tillhör den muslimska befolkningen, som utgör en minoritet i Indien. De menar att Air Indias val att sluta servera kött ombord kan ses ur ett diskriminerande perspektiv och som ett sätt för Indiens regerande politiska parti att begränsa friheten för landets minoriteter. 

Det här är dock inte första gången som matfrågor har blivit en ”het potatis” i resevärlden. Kanske kommer ni ihåg hur nyheten om hur den nordiska hotellkedjan Nordic Choice planerade att ta bort korv och bacon från hotellfrukosten blev till en världsnyhet? Beslutet möttes då av så stark kritik från upprörda baconälskare att hotelljätten backade och tog tillbaka beslutet bara efter en vecka efter att det annonserades.   

Bebis föddes på flyget – får gratis resor resten av livet

Krönika: Per minns hur dyrt det var att flyga

Lista: Hit ville svenskarna inte resa år 2016


Text: Johanna Jackson • 2017-07-17
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen