Annons
Annons
En person fotar staden Trondheim

Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet är beläget i Trondheim. Foto: GettyImages

Nyhet

Direkttåg mellan Trondheim och Stockholm kan bli möjligt

Norges tredje största stad, Trondheim, med över tvåhundra tusen invånare kan komma att kopplas samman med Stockholm.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-12 Uppdaterad 2022-03-18

I juni 2019 fick SJ i uppdrag att köra och utveckla trafiken på sju norska sträckor. Trafiken som vanns i upphandlingen ”Trafikpacke 2″ körs på Dovrebanen (Oslo-Trondheim), Nordlandsbanen (Trondheim-Bodø) samt Meråkerbanan.

Meråkerbanen är drygt 110 kilometer lång och går från Trondheim genom Meråkers kommun och tre kilometer över gränsen till Storlien i Sverige. Nu pågår en efterlängtad elektrifiering av banan, vilket beräknas kosta två miljarder norska kronor. Ytterligare två miljarder ska läggas på 14 nya tågset på den norska sidan och enligt planen ska allt vara färdigt i december 2024.

Elektrifieringen av Meråkerbanan har varit en av de mest prioriterade frågorna för att knyta ihop järnvägsinfrastrukturen mellan Jämtland och Trøndelag. Sverige har satsat genom byggandet av bron över Stora Helvetet i Storlien som stod klar 2021.

– Detta betyder enormt mycket. Vi knyter samman järnvägsinfrastrukturen mellan Jämtland och Trøndelag för både gods- och persontrafik. För Jämtland Härjedalen kan det innebära viktiga intäkter för vår turistnäring och våra företag, säger Elise Ryder Wikén, (M) ordförande i Regionala utvecklingsnämnden i Jämtland Härjedalen till Dagens Nyheter.

Direkttrafik från Stockholm

Det finns stora möjligheter att anpassa trafiken i Sverige så att den passar med den upphandlade trafiken på norska sidan. Vilket skulle innebära att det kan vara möjligt med direkttrafik till och från Stockholm. Det tror i alla fall Jan Kyrk på SJ, affärschef på SJ.

– Att kunna skapa en tåglinje mellan Stockholm och Trondheim, är kanske den största vinsten med elektrifieringen på den norska sidan. Det är också skälet till att vi hoppas kunna börja köra direkttåg, både dagtåg och nattåg, mellan Stockholm och Trondheim när arbetena är färdiga, säger Jan Kyrk till Dagens Nyheter.

Han fortsätter:

– Då binder vi ihop Trondheim, Norges tredje största stad med över tvåhundra tusen invånare och med ett stort universitet, med Jämtland, men också Stockholm och Mälardalen.

Gastronomiska huvudstad 2022

Regionen Tröndelag och staden Trondheim har utsetts till Europas gastronomiska huvudstad 2022. Variationen av kust och fjordar, höga berg och frodiga dalar gör området till riktigt matmecka. Pilgrimsmusslor från Froya fraktas hela vägen till Asien och krabba från Hitra är en delikatess i Paris. Dessutom har Trondheim flertalet michelinrestauranger att skryta med, bland annat Speilsalen på nyrenoverade Britannia Hotell som utsetts till Norges bästa restaurang 2020.

Kan det bli möjligt med direkttåg från Stockholm till matstaden Trondheim? Vi får hoppas det. Foto: Unsplash

Planerar du ett besök redan i sommar kan du tajma Trondersk Matfestival som är en av Europas största matfestivaler, liksom öl- och ginfestivalen som pågår i juli och augusti. Missa inte en utflykt längs ”Den gyllene omvägen” – en roadtrip längs halvön Ineroya som leder förbi bryggerier, gårdsbutiker och lantliga restauranger.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-12
NyhetTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen