995182.jpg

Nyhet

Fler flygbolag har problem med Dreamliner

Det är inte bara Norwegian som har problem med krånglande exemplar av den nya flygplansmodellen Boeing 787 Dreamliner. Även Air India har stora problem.

Text: Per J Andersson • 2014-10-22

Fler flygbolag har problem med Dreamliner
Dreamliner har större rutor, som dessutom kan tonas upp och ner. Foto: Per J Andersson

Air India, som sedan i somras är medlem i Star Alliance, samma flygbolagssamarbete som SAS ingår i, började flyga med Boeing 787 Dreamliner i december 2012, alltså för snart två år sedan. Sedan dess har 318 fel på Air Indias Dreamlinerplan rapporterats, enligt Hindustan Times.

I onsdags i förra veckan – 16 oktober – tappade ett av flygbolagets Dreamliner på väg från Indien till Rom kontakten med marken. Kommunikationsutrustningen la helt helt enkelt av. Piloterna fick byta till en annan kanal där man kunde meddela flygledartornet att man förlorat kommunikationen.

Italienska flygmyndigheter skickade därför upp två militärplan, Eurofighter Typhoons, som fick eskortera Air India-planet sista biten till Roms flygplats. Inflygningen och landingen skedde dock helt utan övriga problem och incidenten innebar ingen fara för flygplanet.

Air India äger i dagsläget nio Dreamlinerplan, medan man hyr sju.

Dreamliner är ett långdistansplan som revolutionerat flyget på så sätt att det är byggd i lättare material än traditionella flygplan och är bränslesnålare och därmed både billigare i drift och miljövänligare än tidigare generationer passagerarflygplan.

Läs mer

I senaste numret av Resemagasinet Vagabond, nr 9.2014, finns en artikel om Norwegians problem med Dreamliner, som resulterat i att tusentals resenärer stämt det norska flygbolaget, som vägrar betala förseningsersättning.

I början av oktober var Vagabond med i TV4 Nyhetsmorgon och pratade om Norwegians vägran att ersätta resenärer för förseningarna. Se inslaget här.

Nyhet på webben: Dreamliner ger Norwegian nya mardrömmar.


Text: Per J Andersson • 2014-10-22
Nyhet

Scroll to Top