Annons
Annons
I år vill fler svenskar besöka de grekiska öarna. Bilden är tagen på Koufonissi. Foto: Per J Andersson

I år vill fler svenskar besöka de grekiska öarna. Bilden är tagen på Koufonissi. Foto: Per J Andersson

Nyhet

Grekland sommarens stora vinnare

Trygga Grekland är vinnaren och oroliga Turkiet förloraren i kampen om de svenska semesterresenärerna.

Text: • 2017-03-08 Uppdaterad 2021-06-23

I sommar vill svenskarna åka på semester till de grekiska öarna. Intresset för Grekland har ökat mer än för alla andra semesterländer. Det visar resebyrån Tickets statistik för sommaren 2017. Med en ökning av bokningarna på 20 procent ser det ut som om Grekland snart kan gå om Spanien, som ännu toppar listan på svenskarnas populäraste resmål.

– Det kan bero pÙ? att inte finns några negativa diskussioner om Greklands ekonomi längre, säger Magnus Gileborg, som är reseförsäljare på Ticket privatresor.

Om man tittar på Tickets charterbokningar har Grekland redan gått om Spanien, som dock fortsätter vara det mest bokade semesterlandet på grund av sin höga andel reguljärflygsbokningar. Bland de mest bokade resmålen toppar spanska Mallorca, följt av de grekiska öarna Kreta och Rhodos.

När det blir oroligt väljer vi resmål som är säkra. Turkiet, som var etta på listan 2012, har fallit till nummer nio, eftersom bokningarna dit har minskat med 41 procent jämfört med förra året. Oroligheter som upprepade terrordåd och försök till militärkupp, har gjort att mer än hälften av de tillfrågade inte vill åka till Turkiet just nu. Men det kommer ändå in en hel del bokningar till landet.

– Man blir inte helt förvånad om det ändras framåt sommaren, eftersom priserna till Turkiet har sjunkit, säger Karin Starkman Ahlstedt som är PR- och kommunikationsansvarig på Ticket privatresor.

Trots nedgången för Turkiet säljer Ticket många reguljärflygbiljetter till Istanbul och Ankara – resor som görs framförallt av svensk-turkar som på semestern vill besöka släkten i sitt gamla hemland.

Undersökningen visar också att var tionde svensk säger att de påverkas av presidentvalet i USA. Efter inreseförbudet i februari för vissa nationaliteter i Mellanöstern och Afrika minskade bokningarna till USA med 10 procent i Norden, jämfört med för ett år sedan. Det dock oklart om nedgången kommer fortsätta. Innan inreseförbudet ökade bokningarna till USA kraftigt. Något som beror på att snittpriserna på flygbiljetter västerut minskat 17 procent från i fjol, tack vare hård konkurrens mellan flygbolagen och ett ökat utbud som pressar ner priserna. Till New York, som är sommarens mest bokade storstad hos Ticket, har snittpriserna på flyget minskat med 22 procent, något som hållit upp efterfrågan.

Vad vill svenskarna då göra på semestern? Naturupplevelser, sevärdheter och utflykter till små byar är de populäraste aktiviteterna på resan. Fler svenskar vill också ha möjlighet att träna på semestern, 22 procent tycker att det är viktigt. Bland dem träningssugna är löpning, styrketräning på gym och vandring det som flest vill göra. Undersökningen visar också på några trender som hälsoresor där man fokuserar på yoga, hälsosam mat och träning, och “soft adventures” som innebär att man vill njuta av natur och av att vandra på resan men samtidigt bo bekvämt och äta god mat. 

 

Tio i topp länder:

1. Spanien

2. Grekland

3. USA

4. Italien

5. Cypern

6. Kroatien

7. Storbritannien

8. Frankrike

9. Turkiet

10. Tyskland

Amorgos – Greklands mest romantiska ö

New York: Jakten på stans bästa kaffe

Spanien: 10 måsten i Andalusien


Text: • 2017-03-08
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top