Annons
Annons
Hongkong

Hongkongs turistnäring har drabbats hårt av landets strikta covid-regler. Foto: GettyImages

Nyhet

Hongkong försöker locka tillbaka turister med 500 000 gratis flygbiljetter

För att locka tillbaka turister till Hongkong planeras en storskalig och dyr kampanj där flygbiljetten blir gratis för hundratusentals resenärer.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-06 Uppdaterad 2022-10-08

Kina har hållit fast vid sin strikta “noll covid”-strategi, där hårda restriktioner används för att hålla smittspridningen under kontroll. Detta har slagit hårt mot turistnäringen i Hongkong. Vissa lättnades har den senaste tiden rapporterats – som att Hongkong lättar på karantänreglerna för inresande, som därav sitter i karantän i tre dagar i stället för i en vecka.

Nu meddelar Hong Kongs statliga turistbyrå att de kommer att ge bort 500 000 flygbiljetter, värda 2 miljarder hongkongdollar (vilket motsvara cirka 2,7 miljarder svenska kronor), för att försöka stärka sin drabbade turistindustri. Till BBC säger turistbyråns verkställande direktör att det är flygplatsmyndigheten som kommer att distribuera biljetterna i samarbete med flygbolagen.

– När regeringen tillkännager att alla Covid-19-restriktioner kommer tas bort för inresande kommer vi att rulla ut reklamkampanjerna för de kostnadsfria flygbiljetterna, säger han och tillägger att gratisbiljetterna kommer att distribueras ut nästa år till in- och utresande resenärer.

Kritik mot kampanjen

Trots positiva röster om lättnaderna är många kritiska till de strikta restriktionerna som varit och för en del är det alldeles för sent att bli räddade av lättnaderna.

Andra kritiska röster riktar sig mot vad de anser är propaganda från Kinas håll. I Australien har det samtidigt lanserats reklamfilmer för resor till Hongkong med Nick Cummins, en före detta rugbyspelare och tv-personlighet. De kritiska rösterna har mestadels kommit från hongkongbor som lämnat Hongkong nu lever i Australien. Kritiken är att reklamfilmerna försöker måla över de kränkningar av mänskliga rättigheter som accelererat sedan den 30 juni 2020 då den Nationella folkkongressens ständiga utskott enhälligt antog en nationell säkerhetslag för Hongkong, framtvingad av kinesiska myndigheter. Lagen gör att i stort sett vad som helst kan bedömas som ett hot mot den “nationella säkerheten” vilket har inneburit en rad inskränkningar på mänskliga rättigheter.

Tidigare i år gjorde även stora reklamskyltar i Sydney och Melbourne folk upprörda över hur situationen i Hongkong framställs. På reklamskyltarna står rubriken “En ny era” följt av tre slagord “Stabilitet”, “Välstånd” och “Möjligheter”.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-06
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top