1351722.jpg

Nyhet

Polisen misstänker: Hotels.coms kunder utsatta för kortbedrägeri

Polisen i Finland och Sverige har kontaktat Hotels.com efter att flera av deras kunder blivit utsatta för kortbedrägerier efter att ha använt sig av sajten. Det rapporterar Expressens Dina Pengar.

Text: Johanna Jackson • 2016-10-27

Polisen och Hotels.com har inlett ett samarbete för att hitta en läcka i systemet efter att sajten förekommit i en misstänkt stor frekvens bland anmälningar om kortbedrägeri. 

Mellan januari och april i år inkom det 349 anmälningar om kortkapning i Finland där hotelsajten pekades ut som möjlig källa. Det är betydligt högre än antalet anmälningar under samma period för Hotels.coms största konkurrent Booking.com. Då gjordes 67 anmälningar. 

I Sverige går det inte att se exakt hur många som pekat ut hotelljätten men även här är antalet anmälningar där de drabbade misstänker att deras kortuppgifter blivit stulna efter att de använt sig av sajten hög.

På den svenska polisavdelningen Nationellt bedrägericentrum (NBC) märkte man att sajten nämndes upprepade gånger i samband med deras månatliga möten med lokala bedrägerisektioner. Misstanken är att kortuppgifterna läcker ut i samband med bokningsprocessen. Nu har polisen inlett en dialog med Hotels moderbolag Expedia för att försöka komma till roten av problemet.

– Jag valde att ta kontakt med bolaget för att jag tyckte att målsägarna hade nämnt dem många gånger. Ibland nämndes de som en av flera möjliga sajter efter ett bedrägeri. Andra gånger har de varit den enda som nämns, säger Anna-Lena Tapper, förundersökningsledare på NBC, till Expressen.

I ett mail till Expressen skriver Expedias presskontakt att man tar frågan på största allvar. 

“Vi har uppmärksammats av den svenska polisen om att det förekommit anmälningar från konsumenter gällande påstådda kreditkortsbedrägerier i Sverige. Vi tar säkerheten avseende våra kunders uppgifter på största allvar och vi samarbetar med den svenska polisen för att underlätta arbetet för dem.”

Företaget skriver även att man inte funnit några bevis pÙ� brottslighet i Finland i samband med Hotels.com efter en grundlig intern utredning.

“Hotels.com har en mycket stor volym av säkra transaktioner i Sverige (och Finland). Klagomålen utgör en mycket liten del av det totala antalet kunder och bokningar.”

Fakta: Hur kan jag skydda mig från kortbedrägerier?

Kontakta din bank för att aktivera så kallad geoblockning. Det finns på de flesta större banker. Då kan ditt kort inte användas för utlandsköp. Kom bara ihåg att aktivera kortet för utlandsköp nästa gång du ska resa utomlands. 

När du handlar på internet kan det även vara en kod idé att använda ett separat kort för köpen som inte är kopplade till ditt lönekonto. Se till att ta bort krediten på kortet och sätt istället in en summa som motsvarar vad du ska handla för. Då minskar du den ekonomiska risken om ditt kortnummer skulle bli stulet.

Läs mer på Polisens hemsida.

Airbnb förbjuds i New York

Är det här världens lyxigaste kommersiella flygplan?


Text: Johanna Jackson • 2016-10-27
Nyhet

Scroll to Top